Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv. 

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Rasmus Kerrn-JespersenMartin Breindahl Kruse

Fakta

"Kaffedrikkere lever længere end folk, der ikke drikker kaffe" 

Kilde: TV 2-artikel fra 2017, som gik viralt i oktober 2018.


Det er sandsynligvis rigtigt, at kaffe samlet set vil mindske risikoen for dødelighed for langt de fleste mennesker. Men det er altså ikke sådan, at man bare kan begynde at drikke kaffe og så være sikker på at forlænge livet af den grund, lyder svaret fra to forskere.

TV 2 delte mandag en artikel med overskriften “Stor undersøgelse slår fast: Kaffedrikkere lever længere.” I artiklen kunne man læse om forskning, der viser, at kaffedrikkende mænd i gennemsnit lever tre måneder længere end mænd, der afholder sig fra den bitre, brune væske. Hos kvinder var forskellen mindre. Her kan de kaffedrikkende tilsyneladende nyde livet én måned mere. 

Artiklen er skrevet i juli 2017, men TV 2’s genopslag på det sociale medie Facebook fik straks brugerne til at drømme om ‘det evige liv’. Næsten 6.000 kommentarer og over 1.000 delinger opnåede artiklen på det første døgn. 
 


Men selvom der ifølge TV2's artikel er grund til at glæde sig over, at den højt skattede drik altså ikke umiddelbart er usund, er facebookbrugernes tolkning af artiklen lige en kende for bogstavelig. Man kan nemlig ikke drikke sig til forlænget levetid. 

“Nej, det kan man selvfølgelig ikke,” siger Anja Olsen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse og har medvirket til forskningen, som TV 2-artiklen er baseret på. 

Kaffe forlænger - sandsynligvis – din levetid 

Selvom man altså ikke kan gå ned på den lokale cafe, bestille en stor kop kaffe og af den grund sætte lidt ekstra levetid i banken, så tyder alt på, at kaffe er godt for sundheden. Men vi ved endnu ikke med sikkerhed, om det faktisk er lige præcis kaffen, der er årsag til den længere levetid. Konklusionen bygger nemlig på et observationsstudie. 

Anja Olsen
Er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter til det omtalte studie. Foto: Kræftens Bekæmpelse

“Vi kan aldrig direkte sige noget om årsag og effekt af de her observationsstudier, for vi ser på, hvad folk de gør, og hvordan det så går dem mange år senere. Hvis vi direkte skulle kunne sige noget om, hvordan du påvirker din risiko for at dø ved at drikke kaffe, skulle vi lave et studie, hvor vi bestemte kaffeindtaget for en stor gruppe af mennesker og holdt øje med dem efterfølgende,” siger Anja Olsen. 

Samtidig er det vigtigt at huske, at den forlængede levetid, som forskerne mener, man sandsynligvis kan vinde ved at drikke kaffe, er en gennemsnitsbetragtning.

Det betyder, at du ikke som enkeltperson skal regne med at kunne forlænge livet ved at drikke kaffe. I princippet kan det altså ligeså godt være din kaffedrikkende nabo – og ikke dig – der kommer til at leve længere. 

“Du kan aldrig sige, at præcis du lever tre måneder længere, men undersøgelsen viser, at dem der drikker kaffe i gennemsnit lever tre måneder længere. Man kan aldrig tage en generel konklusion og overføre den til individniveau. Der er tale om et gennemsnit,” siger Anja Olsen. 

Til trods for, at der er tale om observationsstudier, der undersøger den gennemsnitlige sundhedsgevinst ved at drikke kaffe – og altså ikke en direkte videnskabelig kortlægning af kaffens effekt – vurderer Anja Olsen, at vi godt kan stole på, at kaffe overordnet set gør mere godt end skidt for helbredet. 

“Der er lavet virkelig mange studier af kaffe, der har forsøgt at påvise, at det er skadeligt. Men det er der altså ikke noget, der tyder på, at det er. Når vi har mange studier, der finder lignende resultater af kaffedrikning, og de ovenikøbet er lavet på forskellige befolkninger, så flytter det os i retningen af, at det rent faktisk er rigtigt nok. Og det tyder alt på, selvom der altså er tale om observationsstudier.” 

Anja Olsen vil derfor gerne anbefale dig at drikke kaffe, hvis det ellers falder i din smag. 

“Man kan drikke sin kaffe med god samvittighed. Alt tyder på, at det faktisk er decideret sundt for os. Og man har fuldstændig afkræftet, at det skulle være skadeligt for det store flertal af os.” 

Kaffe udråbt som sundhedssynder 

At kaffe sandsynligvis er sundt, selvom vi i årtier har troet det modsatte, er Kjeld Hermansen helt enig i. Han er klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og formand for den arbejdsgruppe under Vidensrådet for Forebyggelse, der har udarbejdet rapporten "Kaffe, sundhed og sygdom"

Det har været en gængs myte, at man af hensyn til sundheden skal passe på, hvor mange kopper kaffe man drikker. Men den bekymring kan vi tilsyneladende godt glemme.  

Kjeld Hermansen
Er klinisk lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og formand for arbejdsgruppen under Vidensrådet for Forebyggelse, der har lavet rapporten "Kaffe, sundhed og sygdom".

“Det man kan sige er, at den foreliggende videnskab viser, at for dem, der drikker kaffe, er der en cirka ti procents nedsat dødelighed.”  

Kjeld Hermansen understreger også, at de eksisterende studier ser på sammenfald mellem kaffeindtag og dødelighed, og at det ville være godt med et studie, der kunne se på den direkte effekt af kaffedrikning. Et sådant studie har dog lange udsigter, da de er ekstremt dyre og meget vanskelige at udføre, siger han.  

Men vi kan dog godt have tiltro til den eksisterende forskning, selvom den rent videnskabeligt ikke undersøger den direkte effekt af kaffen. 

"I observationsstudierne forsøger man – så godt man kan - at rense for alle forstyrrende faktorer, der kan føre til forkerte slutninger. Man prøver at tage højde for sociale faktorer, rygning, alkohol, fysisk aktivitet, alder, køn, BMI og så videre. Og når man gør det, ser det stadig ud, som om der er en gavnlig effekt af at drikke kaffe,” siger Kjeld Hermansen.  

Når Kjeld Hermansen skal opsummere hele sin viden om kaffe og sundhed i én sætning, er det da også de gavnlige effekter, han lægger vægt på. 

“Kaffe har tilsyneladende en masse positive effekter på sundheden, og der er meget lidt negativt at sige om den,“ siger han og understreger, at han håber, at spørgsmålet om kaffes påvirkning af sundheden bliver undersøgt endnu mere i fremtiden. 

Nogle skal dog passe på med kaffen 

Ifølge Kjeld Hermansen er der altså også nogle få negative sider ved den opkvikkende drik. Og dem må vi hellere lige få på plads. Vidensråd for Forebyggelse har tidligere udarbejdet en rapport, der på baggrund af danske og udenlandske studier ser på, hvad kaffe betyder for sundhed.  

Rapporten konkluderer højt og tydeligt, at kaffe kan reducere risikoen for flere kroniske sygdomme som type 2-diabetes og Parkinsons. Men der er grupper, der skal være forsigtige med at indtage for meget kaffe.  

Det gælder personer, der lider af angst, hvor koffeinen i kaffe for eksempel give flere anfald.  

Desuden ved forskerne ikke, om et kaffeindtag på mere end tre daglige kopper kan være skadeligt for gravide og gå ud over graviditeten.  

Og for personer, der har en lavt kalciumindtag (kalk), betyder kaffe en øget risiko for knoglebrud. Men det er dog de færreste danskere, der ikke får nok kalcium, understreger rapporten

Ingen officielle kostråd om kaffe 

Hos Fødevarestyrelsen, der står bag De officielle Kostråd til danskerne, lyder beskeden, at de ikke ligger inde med konkrete anbefalinger eller advarsler om kaffe.  

De officielle Kostråd lyder, at man med fordel kan slukke tørsten i vand, men faktisk tæller kaffe med i væskeregnskabet.  

Man skal dog holde igen med sukker og fløde i kaffen.

LÆS OGSÅ: Ny forskning siger ikke, at gravide skal undgå gluten

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu