Børn kan ikke se forskel på rigtige og falske nyheder

82. pct. af amerikanske teenagere kan ikke forholde sig kildekritisk til nyheder, som de læser på sociale medier, viser en ny undersøgelse fra universitetet Standford.

Et flertal af elever i grundskolen har svært ved at skelne mellem sande og falske nyheder, viser en undersøgelse, som det amerikanske universitet Standford har lavet.

7.804 amerikanske elever på 5.-9. klassetrin blev forelagt en række opslag fra sociale medier, der omtalte nyhedshistorier. Eleverne skulle herefter identificere, hvilke historier, der var sande og falske. 82 pct. af eleverne var ikke i stand til at vurdere opslagenes troværdighed.

Når eleverne så opslag på Twitter, vurderede de tilsyneladende validiteten af en omtalt nyhed ud fra mængden af tekst i opslagene, og om der var vedhæftet et stort billede. De fokuserede ikke på kilden til indholdet.

Det er den amerikanske avis Wall Street Journal, der har set nærmere på Standford-undersøgelsens resultater. I avisens artikel rettes skytset blandt andet mod skoler og forældre, der ikke gør nok for at udstyre børnene med værktøjer, så de kan forholde sig kritisk til, hvad de læser på de sociale medier og hjemmesider. Men også de sociale medier, som for eksempel Twitter og Facebook, har et ansvar. Både Google og Facebook har da også fornylig præsenteret forskellige tiltag, der skal dæmme op for antallet af falske historier.

Som nævnt er undersøgelsen foretaget blandt amerikanske elever, og undersøgelsens resultater og konklusioner kan derfor ikke uden videre overføres til danske børn.

Læs mere om undersøgelsen på Wall Street Journals hjemmeside.

Forrige artikel Nu vil også Radio24syv satse på faktatjek Nu vil også Radio24syv satse på faktatjek Næste artikel Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.