Børn kan ikke se forskel på rigtige og falske nyheder

82. pct. af amerikanske teenagere kan ikke forholde sig kildekritisk til nyheder, som de læser på sociale medier, viser en ny undersøgelse fra universitetet Standford.

Et flertal af elever i grundskolen har svært ved at skelne mellem sande og falske nyheder, viser en undersøgelse, som det amerikanske universitet Standford har lavet.

7.804 amerikanske elever på 5.-9. klassetrin blev forelagt en række opslag fra sociale medier, der omtalte nyhedshistorier. Eleverne skulle herefter identificere, hvilke historier, der var sande og falske. 82 pct. af eleverne var ikke i stand til at vurdere opslagenes troværdighed.

Når eleverne så opslag på Twitter, vurderede de tilsyneladende validiteten af en omtalt nyhed ud fra mængden af tekst i opslagene, og om der var vedhæftet et stort billede. De fokuserede ikke på kilden til indholdet.

Det er den amerikanske avis Wall Street Journal, der har set nærmere på Standford-undersøgelsens resultater. I avisens artikel rettes skytset blandt andet mod skoler og forældre, der ikke gør nok for at udstyre børnene med værktøjer, så de kan forholde sig kritisk til, hvad de læser på de sociale medier og hjemmesider. Men også de sociale medier, som for eksempel Twitter og Facebook, har et ansvar. Både Google og Facebook har da også fornylig præsenteret forskellige tiltag, der skal dæmme op for antallet af falske historier.

Som nævnt er undersøgelsen foretaget blandt amerikanske elever, og undersøgelsens resultater og konklusioner kan derfor ikke uden videre overføres til danske børn.

Læs mere om undersøgelsen på Wall Street Journals hjemmeside.

Forrige artikel Nu vil også Radio24syv satse på faktatjek Nu vil også Radio24syv satse på faktatjek Næste artikel Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.