Kendt debattør hænger fejlagtigt Tesfaye ud for at stille racistisk spørgsmål i indfødsretsprøven

Debattør Mary Consolata Namagambe vil have udlændingeministeren til at ændre, hvad hun mener, er et racistisk spørgsmål i indfødsretsprøven. Men spørgsmålet, som debattøren har set sig vred på, stammer slet ikke fra prøven. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær RasmussenThomas Hedin

Harme facebookbrugere er ude efter udlændingeminister Mattias Tesfaye (S). De vil have ham til at ændre en racistisk spørgsmålsformulering i den netop afholdte indfødsretsprøve.

Spørgsmålsformuleringen, der har igangsat kontroversen, lyder:

“Hvilken vare blev hentet i Afrika?” Og hertil er en af svarmulighederne “slaver”.

Personen, der har igangsat stormløbet mod Mattias Tesfaye, er debattør og tidligere radiovært Mary Consolata Namagambe. På både Facebook og Instagram opfordrer hun alle, der finder formuleringen problematisk, til at kontakte udlændingeministeren, så han kan ændre den.

“Den der kan ændre dette spørgsmål er udlændingeminister, Mattias Tesfaye, hvis du finder denne formulering forkastelig, tag ham og bed om at ændre det. Du kan således handle ved at skrive til indfødsretskontoret på [email protected],” skriver Mary Consolata Namagambe i sine opslag.

Men Mattias Tesfaye har faktisk ikke det fjerneste at gøre med spørgsmålsformuleringen, der får folk til at klandre myndighederne for at være racistiske.

Artiklen fortsætter under billedet

På både Facebook og Instagram har Mary Consolata Namagambe lagt billedet op, hvor hun raser over spørgsmålsformuleringen. (Skærmbillede fra Instagram)

Spørgsmålet stammer nemlig hverken fra den officielle indfødsretsprøve, der blev afholdt onsdag, eller fra det tilhørende læringsmateriale, der bliver udbudt som pensum til prøven.

Og i modsætning til hvad Mary Consolata Namagambes skriver, er det ikke myndighederne, men et privat firma, der står bag øvelsen, hvor spørgsmålet er med.

Efter TjekDet har henvendt sig til Mary Consolata Namagambe, har hun rettet sit opslag og bragt en opdatering. 

Ministeriet står ikke bag

Oprindeligt lader billedet af spørgsmålet, der anklages for at være racistisk, til at stamme fra dette facebookopslag, som Mary Consolata Namagambe også har citeret i sit opslag. Brugeren bag det første opslag skriver dog intet om, at Udlændinge- og Integrationsministeriet skulle stå bag spørgsmålet. Den information bliver først koblet på i Mary Consolata Namagambes opslag.

I indfødsretsprøven, der blev afholdt 3. juni, var ordet 'slave' ikke nævnt blandt de 40 spørgsmål. Og i det officielle læringsmateriale til indfødsretsprøven optræder ordet “slaver” en enkelt gang som led i sætningen: “Danmark byggede også forter på Afrikas vestkyst, hvorfra tusindvis af slaver blev sejlet til de danske kolonier i Vestindien.”

Alligevel skriver Mary Consolata Namagambe - i første omgang - på Facebook, at det er udlændingeministeren, der er ansvarlig for spørgsmålsformuleringen, hvilket har fået adskillige facebook- og instagrambrugere til at rase.

I kommentarsporet til debattørens opslag fremgår det tydeligt, at mange opfatter opslaget sådan, at slave-spørgsmålet optrådte i den egentlige indfødsretsprøve, der fandt sted i onsdags. Og på opfordring fra Mary Consolata Namagambe tagger adskillige brugere Mattias Tesfaye for at få ham til at ændre formuleringen.

Artiklen fortsætter under billedet

Ordet 'slave' er ikke nævnt i årets indfødsretsprøve, der blev afholdt onsdag den 3. juni. Det er nævnt en enkelt gang i det officielle læringsmateriale, men ikke i den kontekst, som Mary Consolata Namagambe hævder. (Skærmbillede fra læremateriale til indfødsretsprøven)

I stedet er det den private hjemmeside indfødsretsprøve.dk, der står bag spørgsmålet, som facebookbrugeren bag billedet også skriver.

De sælger øvelser, der skal klæde personer på til indfødsretsprøven. For 399 kroner kan man eksempelvis købe en pakke med 2700 spørgsmål, som man kan bruge til at læse op på indfødsretsprøven.

På indfødsretsprøve.dk står der:

“Vores træningsprogram er baseret på det officielle undervisningsmateriale, og vil hjælpe dig med hurtigt og nemt, at forberede dig til indfødsretsprøven.”

Layoutet på øvelserne på indfødsretsprøve.dk stemmer helt overens med layoutet på det billede, Mary Consolata Namagambe har lagt på sociale medier. Efter at have bevæget sig igennem hundredvis af spørgsmål om Danmarks historie er det dog ikke lykkedes TjekDet at finde det specifikke spørgsmål om slaver på hjemmesiden indfødsretsprøve.dk.

Artiklen forsætter under billederne

Adskillige facebookbrugere henvender sig til udlændingeminister Mattias Tesfaye om spørgsmålet om slaver, men det er et privat firma, der står bag. (Skærmbillede fra Facebook)

Styrelse afviser forbindelse

Udlændinge- og Integrationsministeriet henviser til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), da det er den myndighed, der afholder indfødsretsprøven og udgiver læringsmaterialet, som prøven er baseret på.

SIRI afviser at have nogen forbindelse til indfødsretsprøve.dk. SIRI afviser også, at spørgsmålet har indgået i indfødsretsprøverne, siden styrelsen begyndte at udarbejde dem i 2016.

I en mail til TjekDet bekræfter Kirsten Hansen fra indfødsretsprøve.dk, at spørgsmålet er fra en af deres øvelser, og at spørgsmålet nu er fjernet fra siden.

"Det er helt klart et uheldigt ordvalg. Jeg har fjernet dette spørgsmål fra vores database," skriver hun i mailen.

Artiklen fortsætter under billedet

Efter de mange henvendelser til Mattias Tesfaye rettede også han kritik af spørgsmålsformuleringen på indfødsretsprøve.dk. (Skærmbillede fra Twitter)

Retter sit opslag

Mary Consolata Namagambe afviser at stille op til interview. I stedet vil hun have spørgsmål sendt via mail, fordi hun er på arbejde, da TjekDet ringer.

I en mail har TjekDet derfor spurgt, hvorfor hun skriver, at spørgsmålet stammer fra den officielle indfødsretsprøve, når det ikke er tilfældet. Og hvorfor hun klandrer udlændingeminister Mattias Tesfaye og opfordrer folk til at henvende sig til ham, når han intet har med spørgsmålet at gøre.

TjekDet har ikke modtaget noget svar. Til gengæld har Mary Consolata Namagambe opdateret sit facebookopslag og præciserer, at spørgsmål indgår i “noget forberedelsesmateriale, der går forud for indfødtsretsprøven.”

I sin opdatering af opslaget spekulerer Mary Consolata Namagambe nu i, om Udlændingestyrelsen har hyret en privat virksomhed til at lave læringsmaterialet, hvor det kontroversielle spørgsmål skulle indgå.

Men Udlændingestyrelsen har ikke noget med hverken læringsmaterialet eller indfødsretsprøven at gøre. Det har til gengæld SIRI, der som nævnt afviser at have forbindelse til hjemmesiden indfødsretsprøve.dk og at have brugt den pågældende formulering om slaver som en vare i det officielle læringsmateriale eller i de seneste års indfødsretsprøver.

Herefter kritiserer også udlændingeminister Mattias Tesfaye spørgsmålet fra indfødsretsprøve.dk i et opslag på Twitter, hvilket får Mary Consolata Namagambe til at lave endnu et opslag på Facebook. Det står dog ikke klart i hendes opslag, at hverken den ene eller anden styrelse eller ministeriet har ansvaret for spørgsmålet, hun finder racistisk.  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu