Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Peter RolstedThomas Hedin

”Kim Bodnias seneste investering forbløffer eksperter og skræmmer de store banker”. Sådan lyder overskriften i en artikel, hvor den kendte danske skuespiller i et interview med Ekstra Bladet fortæller om den store økonomisk succes, han har opnået efter at have brugt en investeringsplatform.

Og at han åbner munden, er da heller ikke så underligt.

”Han er kendt som en stor skuespiller, som gerne er ærlig omkring, hvordan han tjener sine penge,” hævder artiklen.

Men det hele er fup. Kim Bodnia har hverken forbløffet eksperter eller skræmt livet af banker. Han har heller ikke talt med Ekstra Bladet om valutainvesteringer. Svindlere forsøger at lokke penge ud af dig. 

Artikel fortsætter under billedet

Skærmbillede af den falske artikel, der netop er begyndt at florere på de sociale medier.

'Et mareridt'

"Kim har aldrig og vil aldrig deltage i sådanne annoncer. Det er 100 procent misbrug af hans navn," skriver skuespillerens agent, Ivan Rosenschein i en mail til TjekDet.

"Det er første gang, at vi ser sådan et misbrug online," skriver Ivan Rosenschein.

Agenten er i løbet af de seneste uger blevet kontaktet af flere, som har påpeget svindlen.

"Det er et totalt nightmare, at Kim og andre kendte bliver groft udnyttet, og at svindlerne får lov at reklamere på Facebook. Vi har selvfølgelig anmeldt alt til Facebook og politiet og gjort, hvad vi kan for at få det stoppet," lyder det fra agenten.

Kendisser på stribe misbrugt

Kim Bodnia er nemlig ikke alene om at få sin person udnyttet på nettet.

TjekDet skrev senest i februar, hvordan Mads Mikkelsen optræder i en lignende svindelartikel.

I det hele taget havde svindlerne travlt sidste sommer. De opfandt interviews med adskillige kendte danskere, som fik lagt ord i munden om deres usande økonomiske bitcoin-investeringer. Blandt andet den svindeltiltalte Britta Nielsen, Finn Nørbygaard, Preben Elkjær, Bjarne Riis, Nikolaj Coster-Waldau, Lars Larsen, Karsten Ree, Kjeld Kirk Kristiansen, Dovne Robert, Rasmus Paludan, Jørgen Leth og Mads Steffensen har været under svindlernes behandling.

Alle artiklerne lover, at man hurtigt kan tjene en formue ved at investere i en handelsplatform for bitcoins, og i løbet af artiklen er der links til en side, hvor man kan tilmelde sig platformen ved at indtaste sine kontooplysninger.

Forrige år afprøvede TjekDet i øvrigt løftet om hurtig rigdom, og i den artikel kan du læse, hvad der sker, hvis man tilmelder sig “platformen”.

Kryptisk lokkemad i online-annoncer

I øjeblikket forsøger bagmændene at trække danskerne ind i butikken med annoncer på blandt andet Facebook. Netop de annoncer ser ved første øjekast ganske tilforladelige ud.

”Disse 5 spørgsmål definerer, hvor du skal hen i livet,” står der nærmest filosofisk i facebookannoncen, der er ledsaget af et billede af Mads Mikkelsen, der sidder i en sofa i – hvad der ligner – et britisk tv-studie.

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmbillede af facebookannoncer, der cirkulerer på det sociale medie i øjeblikket.

Men klikker man på linket, så får vi slet ikke svarene på de fem spørgsmål. Nu er vi i stedet havnet på den falske artikel fra Ekstra Bladet. Her ser vi igen Mads Mikkelsen sidde i et tv-studie – men nu tilsyneladende i TV2-programmet Go’ Morgen Danmark.

Og det er her, at skuespilleren hævdes at komme ”med nye hemmelige investeringer, der gør hundredvis af mennesker i Danmark meget rige,” står der i billedteksten.

I det hele taget bliver mange af den slags svindelartikler spredt på Facebook – enten via betalte annoncer eller ved at brugerne deler det uden at være klar over, at de deler falsk indhold, sagde en repræsentant fra det sociale medie til TjekDet, da vi sidste år spurgte medierne, myndigheder og andre eksperter, hvorfor fupartiklerne ikke bliver stoppet.

Familiefaren med flere navne

Den falske artikel misbruger i flæng billeder af både kendte og ukendte. I alle tilfælde hævdes det, at personerne på billederne drøfter bitcoin-investeringer. Men billederne er taget helt ud af kontekst.

Et nærmest grotesk eksempel er billedet af en familie. Her fremhæves "redaktøreren Zachary Tisdall", der efter bitcoininvesteringerne nu har kunnet give sin kone og to døtre et bedre liv.

Men selv samme billede er brugt i andre lignende udenlandske falske bitcoin-artikler. Men i den tyske og østrigske udgave hedder faren Klaus.

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmbillede fra den tyske udgave af bitcoin-fup-artiklen. (Foto: Faktatjekmediet Correctiv.de)

Og tilsyneladende har vi at gøre med en ”far” i mange roller. Billedet af familien findes også på Jehovas Vidners hjemmeside – og her falder der ikke et eneste ord om bitcoins. 

TjekDet har i det seneste halve år modtaget et par henvendelser fra læsere, der uforvarende er havnet i fælden. De har berettet om økonomiske tab på flere tusinde kroner. Og i et ’ægte’ interview kunne Ekstra Bladet sidste år berette om Dennis Jenkins, som blev luret ind i svindlernes fangarme, efter at have læst det falske interview med Mads Mikkelsen. 

Er du også kommet i kløerne på bitcoin-fupmagerne og har udleveret dine kreditkortoplysninger, bør du omgående kontakte din bank.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu