Kommune afviser DF’er: Tildeler ikke ‘kulturelt betingede’ offentlige ydelser

Indvandrere i Struer Kommune modtager ‘kulturelt betingede’ ydelser, mener spidskandidat Jette Lund fra Dansk Folkeparti. Men påstanden kan ikke dokumenteres.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dansk Folkepartis spidskandidat i Struer, Jette Lund, har på facebook antydet, at indvandrere og deres efterkommere kan modtage “kulturelt betingede overførselsindkomster”.

Den beskyldning vil Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune dog ikke finde sig i, så de udsender en pressemeddelelse, hvor de maner påstanden i jorden.

“Vi vil gerne understrege, at det i Struer Kommune naturligvis ikke er religiøs overbevisning, politisk orientering eller hvilke som helst andre kulturelle forhold, der afgør sager,” skriver udvalget og understreger, at sagsbehandlingen følger “gældende lovgivning.”

Jette Lund erkender da også, at hun ikke har beviser for, at der rent faktisk er borgere i kommunen, der har fået tildelt sociale ydelser på baggrund af deres kultur.

“Ja det er korrekt at jeg ikke kan dokumentere at nogen har fået kulturelt betingede ydelser i Struer Kommune,” skriver hun på Facebook.

Flere udokumenterede påstande

Selvom hun i Facebook-opslaget erkender, at hun mangler dokumentation for sit udsagn, afholder det ikke Jette Lund fra at fremsætte yderligere en påstand om indvandrere og overførselsindkomster.

“Faktum er at i Struer Kommune er der 1/3 flere på varig offentlig forsørgelse m/ikke vestlig indvandrerbaggrund end i resten af landet,” skriver Jette Lund på sin Facebookside.

Ifølge Integrationsbarometret.dk er 44 procent af de 16-66-årige indvandrere og efterkommere i Struer Kommune på overførselsindkomst, mens andelen for hele landet er på 33 procent. Så Jette Lund har ret i, at Struer ligger en tredjedel over resten af landet, konkluderer Detektor, der dog påpeger en anden fejl i påstanden.

Der er nemlig ikke tale om ‘varig offentlig forsørgelse’, som byrådskandidaten hævder.

Tallene som Jette Lund har kigget på indeholder således modtagere af A-dagpenge, kontantydelse, særlig uddannelsesydelse, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp, uddannelseshjælp, revalidering, forrevalidering, integrationsydelse, sygedagpenge, jobafklaringsforløb, ressourceforløb, ledighedsydelse, fleksjob, førtidspension og efterløn. Altså medregner Jette Lund også de midlertidige forsørgelser.

Detektors beregninger viser, at den gennemsnitlige tid på forsørgelse i Struer blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kun er tre fjerdedele af året. Dvs. 38 ud af 52 uger. Det er en uge kortere end landsgennemsnittet.

Detektor har forelagt Jette Lund resultatet af deres faktatjek. Hun ønskede ikke at stille op til interview, men har i stedet sendt følgende svar til DR-programmet i en mail:

“Jeg bruger termen ”Varige overførselsindkomster, fordi vi reelt ikke ved, hvor mange overførselsindkomster, der er varige og hvilke der ikke er. Jeg kan faktisk ikke reelt se, at der er en forskel for økonomien i kommunen, om man bruger den ene eller den anden term - vi har et voldsomt problem i Struer Kommune, som bliver forsøgt gemt væk under gulvtæppet - det er vel vigtigere end om man kalder et problem Varig det ene eller det andet?".

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf Næste artikel Spilder danske sygeplejersker over fire millioner timer på bureaukrati? Spilder danske sygeplejersker over fire millioner timer på bureaukrati?
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.