Kommune afviser DF’er: Tildeler ikke ‘kulturelt betingede’ offentlige ydelser

Indvandrere i Struer Kommune modtager ‘kulturelt betingede’ ydelser, mener spidskandidat Jette Lund fra Dansk Folkeparti. Men påstanden kan ikke dokumenteres.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dansk Folkepartis spidskandidat i Struer, Jette Lund, har på facebook antydet, at indvandrere og deres efterkommere kan modtage “kulturelt betingede overførselsindkomster”.

Den beskyldning vil Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune dog ikke finde sig i, så de udsender en pressemeddelelse, hvor de maner påstanden i jorden.

“Vi vil gerne understrege, at det i Struer Kommune naturligvis ikke er religiøs overbevisning, politisk orientering eller hvilke som helst andre kulturelle forhold, der afgør sager,” skriver udvalget og understreger, at sagsbehandlingen følger “gældende lovgivning.”

Jette Lund erkender da også, at hun ikke har beviser for, at der rent faktisk er borgere i kommunen, der har fået tildelt sociale ydelser på baggrund af deres kultur.

“Ja det er korrekt at jeg ikke kan dokumentere at nogen har fået kulturelt betingede ydelser i Struer Kommune,” skriver hun på Facebook.

Flere udokumenterede påstande

Selvom hun i Facebook-opslaget erkender, at hun mangler dokumentation for sit udsagn, afholder det ikke Jette Lund fra at fremsætte yderligere en påstand om indvandrere og overførselsindkomster.

“Faktum er at i Struer Kommune er der 1/3 flere på varig offentlig forsørgelse m/ikke vestlig indvandrerbaggrund end i resten af landet,” skriver Jette Lund på sin Facebookside.

Ifølge Integrationsbarometret.dk er 44 procent af de 16-66-årige indvandrere og efterkommere i Struer Kommune på overførselsindkomst, mens andelen for hele landet er på 33 procent. Så Jette Lund har ret i, at Struer ligger en tredjedel over resten af landet, konkluderer Detektor, der dog påpeger en anden fejl i påstanden.

Der er nemlig ikke tale om ‘varig offentlig forsørgelse’, som byrådskandidaten hævder.

Tallene som Jette Lund har kigget på indeholder således modtagere af A-dagpenge, kontantydelse, særlig uddannelsesydelse, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp, uddannelseshjælp, revalidering, forrevalidering, integrationsydelse, sygedagpenge, jobafklaringsforløb, ressourceforløb, ledighedsydelse, fleksjob, førtidspension og efterløn. Altså medregner Jette Lund også de midlertidige forsørgelser.

Detektors beregninger viser, at den gennemsnitlige tid på forsørgelse i Struer blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kun er tre fjerdedele af året. Dvs. 38 ud af 52 uger. Det er en uge kortere end landsgennemsnittet.

Detektor har forelagt Jette Lund resultatet af deres faktatjek. Hun ønskede ikke at stille op til interview, men har i stedet sendt følgende svar til DR-programmet i en mail:

“Jeg bruger termen ”Varige overførselsindkomster, fordi vi reelt ikke ved, hvor mange overførselsindkomster, der er varige og hvilke der ikke er. Jeg kan faktisk ikke reelt se, at der er en forskel for økonomien i kommunen, om man bruger den ene eller den anden term - vi har et voldsomt problem i Struer Kommune, som bliver forsøgt gemt væk under gulvtæppet - det er vel vigtigere end om man kalder et problem Varig det ene eller det andet?".

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf Næste artikel Spilder danske sygeplejersker over fire millioner timer på bureaukrati? Spilder danske sygeplejersker over fire millioner timer på bureaukrati?
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.