Krigen mod jul er kommet til Danmark – i USA har den hærget længe

Fra Det Hvide Hus til en lille by på det østlige Fyn. Traditionerne er under angreb, og julen er under afvikling, lyder det. En verdensomspændende 'krig mod julen' har ramt Danmark. Men fænomenet ser ud til at være opstået for mindst tyve år siden.

Først blev Ikea skoset for deres vinterfest-kollektion. Så blev kritikken rettet mod en årlig tradition med at tænde lys i et vintertræ i den lille fynske by Ullerslev. Føtex fik hug for deres vinterbolle, Aldi for deres vintermedister. Og senest fik Fakta uberettiget kritik for at sælge vintermænd i chokolade.

Til trods for at Ikeas vinterfest-kollektion indeholder julepynt, at Ullerslev har en årlig juletræstænding, at Føtex sælger juleboller, Aldi julemedister og Fakta chokoladejulemænd, synes kritikkerne alle vegne at se tegn på julens afskaffelse.

Folketingspolitikeren Peter Skaarup (DF) delte på Facebook et billede af Aldis vintermedister og kaldte det ”en ny og træls tendens”.

Men dermed tager Dansk Folkepartis gruppeformand faktisk selv del i en tendens, som slet ikke er så ny endda. I USA har det de seneste to årtier nemlig været en udtalt bekymring på den politiske højrefløj, at ’nogen’ forsøger at skaffe julen af vejen.

Amerikanerne har endda et udtryk for det: War on Christmas – krigen mod julen. Og frontlinjerne er trukket op hele vejen fra ultrakonservative internetblogs til præsidentboligen i Washington, D.C.

Artiklen fortsætter under billedet. 

"Lad os få stoppet den udskiftning, der er i gang, det hedder jul og ikke vinterfest," står der i en populær grafik, som for tiden deles på Facebook.

Til kamp for kristne værdier

War on Christmas dækker over en større bekymring for at blive en post-kristen nation eller kultur,” lyder det fra Richard Olsen, der er professor i kommunikationsstudier ved University of North Carolina Wilmington i USA. Han har tidligere set nærmere på fænomenet

"Det udviklede sig, fordi der er et skub i kulturen mod at være mere mangfoldig, inkluderende og kosmopolitisk," forklarer han.

Det er svært at afgøre, præcis hvornår krigen mod julen begyndte. Måske var det allerede i 1659, da britiske puritanske – altså kristne – kolonister på den amerikanske østkyst forbød fejring af højtiden

Måske var det i 1921, da den amerikanske rigmand og bilfabrikant Henry Ford i sit antisemitiske tidsskrift, The International Jew, gav jøder skylden for, at det var svært at finde julekort i forretningerne, som bare indikerede, at julen faktisk ”fejrede nogens fødsel”.

Eller måske var det med fremkomsten af prominente, kristne tv-personligheder som Pat Robertson og Jerry Falwell op gennem 1980’erne.

Artiklen fortsætter under billedet

Supermarkedskæden Aldi havnede tidligere på måneden i voldsomt stormvejr, da det blev beskyldt for at have nedtonet julen. Det var et knæfald for Islam, at kæden havde omdøbt deres julemedister til vintermedister. Men kigger man tilbage i Aldis tilbudsaviser, står det klart, at kæden både sidste år og i år har navndøbt medisterpølsen efter sæson. For eksempel blev sommermedister, vintermedister og julemedister. (Foto: Aldis tilbudsaviser for oktober og november i år)

Selve udtrykket War on Christmas oprandt omkring det seneste årtusindskifte. Her begyndte den konservative, amerikanske forfatter Peter Brimelow at skrive om en ”igangværende Kulturkampf mod julen” på sin ultrakonservative blog, VDare.com.

På bloggen samlede Brimelow eksempler på virksomheder og myndigheder, der brugte det religiøst neutrale Holidays i stedet for det egentlige navn for den kristne højtid, altså Christmas.

I år 2000 så han sig eksempelvis sur på Amazon.com, fordi onlineboghandlen i en mail ønskede ham ”Happy Holidays!”.

“Krigen mod jul raser videre, en del af kampen for at afvikle Amerika,” skrev Brimelow ved den lejlighed.

I 2004 fangede "krigen" for alvor an, da Bill O’Reilly, en populær konservativ kommentator på den amerikanske tv-station Fox News, begyndte at gøre opmærksom på den.

Han udlagde dengang krigen mod jul som et led i en større progressiv konspiration, der ønskede at undergrave USA’s kristne værdier for at kunne lovliggøre homoseksuelle ægteskaber, legalisere stoffer og omfordele folks indkomst gennem skatter.

I sine indslag på Fox News satte Bill O’Reilly årligt fokus på virksomheder, som ikke brugte ordet jul i deres reklamer og markedsføring.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Den nu forhenværende Fox News-vært Bill O'Reilly beskyldte blandt andet "snigende sekularisme" for at have startet krigen mod julen.

En anden Fox News-vært, nemlig John Gibson, udgav i 2005 bogen ’The War on Christmas: How the Liberal Plot to Ban the Sacred Christian Holiday Is Worse Than You Thought’. Som det fremgår af titlen, udlagde også han krigen som et større “liberalt plot”.

At amerikanske forretninger begrænser deres brug af Merry Christmas i julesæsonen, kan der godt være noget om, vurderer Richard Olsen fra University of North Carolina Wilmington.

”Hvis Merry Christmas opfattes som ekskluderende, så egner det sig dårligt, når man henvender sig til en mangfoldig kundegruppe. Men forretningerne vil gerne sælge en masse varer, så de prøver også at finde en balance,” skriver han i en mail til TjekDet.

Desuden har det nok ikke den store betydning for kristendommens plads i kulturen, om forretningerne benytter sig af en kristen julehilsen eller ej, lyder det fra professoren. 

”Vi lever i en tid, hvor færre og færre tager del i religiøse institutioner og trossamfund, der identificerer sig som kristne. Men børn og familier bliver næppe mere kristne af, at man bruger Jesus til at sælge legetøjsrobotter.”

Trump bringer julen tilbage

De seneste år er "krigen" så nået hele vejen til Det Hvide Hus. Under valgkampen til præsidentvalget i 2016 lovede Donald Trump gentagne gange, at han ville ”bringe ’Merry Christmas’ tilbage” som julehilsen, hvis han blev valgt. Ikke ulig Henry Ford hundrede år tidligere, oplevede Donald Trump, at Christmas var forsvundet fra alskens detailforretninger.

”Jeg siger til min kone, at hun ikke skal besøge de forretninger. Jeg vil se ’Jul’. Jeg vil se ’Jul’!”, sagde Donald Trump ved et vælgermøde i september 2015.

Artiklen fortsætter under videoen. 

"Jeg elsker jul," siger Trump ved et vælgermøde og lover at bringe 'Merry Christmas' tilbage som julehilsen.

Allerede året efter han var blevet valgt til præsident, påstod han at have indfriet sit løfte.

”Ved I hvad?”, spurgte han retorisk det fremmødte publikum ved et vælgermøde i Washington, D.C. 13. oktober 2017.

”Vi siger ’glædelig jul’ igen.” Klapsalver og jubel fulgte.

Senere samme år sørgede præsidenten da også for, at der kom til at stå Merry Christmas på de julekort, der årligt udsendes fra Det Hvide Hus. På forgængeren Barack Obamas julekort havde ordet jul været fraværende.

Artiklen fortsætter under billedet. 

2016: Obama-familiens sidste julekort fra Det Hvide Hus indeholder ikke ordet Christmas. (Billedet er redigeret i højden, men intet indhold er fjernet).

Krigen breder sig

Det er ikke kun Danmark, der i år er blevet indlemmet i "krigen mod jul". I Holland blev dagligvarekæden Lidl tidligere på måneden fanget i krydsilden, da de i en tilbudsavis havde skrevet "fest", hvor der – ifølge nogle – lige såvel kunne have stået "jul". Det fik den højrenationalistiske, hollandske politiker Geert Wilders til at dele en artikel om tilbudsavisen på Twitter med ordene:

”Vi vil have vores eget Holland tilbage, væk med Islam!”

Det hollandske faktatjekmedie Nieuwscheckers gennemgik den ombruste tilbudsavis, og det viste sig, at ordet jul optrådte 85 gange.

I Norge er varehuskæden Rusta blevet beskyldt for at fjerne korsene fra nogle miniaturekirker, der sælges som julepynt. Men korsene er ikke blevet fjernet; de har såmænd aldrig været der. Kirkerne er først i år blevet en del af Rustas julesortiment og har på intet tidspunkt været udstyret med kors, skriver det norske faktatjekmedie Faktisk.no.

Faktisk.no har tidligere beskrevet, hvordan Ikea i Norge – ligesom i Danmark – har fået kritik for at pynte op til "vinterfest".

I Sverige drikker man læskedrikken julemost i månederne op til jul. Derfor vakte det megen harme, da Apotekernes, der er ejet af Carlsberg og er mærket bag en meget populær julemost, lancerede en vintermost. Der er dog tale om to forskellige slags most. Vintermosten erstatter den såkaldte årsmost, mens julemosten vil være at finde på hylderne, helt som den plejer, skriver svenske Aftonbladet.

Det siges, at krigens vindere skriver historien. Udfaldet af denne krig er endnu uvist. Vi overlader det foreløbigt sidste ord til Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup:

“Skal vi så ikke være enige om en ting? Lad os passe på julen.“

Forrige artikel Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker Næste artikel Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.