Kulturministeren blæser til kamp mod falske nyheder

Mange danskere ser falske nyheder som en trussel mod folkeoplysningen. Det viser en indsamling af borgernes ønsker til fremtidens medieindhold, som kulturminister Mette Bock (LA) præsenterede på et pressemøde i går. Og det vil ministeren nu gør noget ved.

Mange ser misinformation som en trussel mod folkeoplysningen. Sådan lyder det i en ny undersøgelse fra Kulturministeriet, hvor 4.490 danskere svarer på, hvordan de ønsker at fremtidens medieindhold skal se ud.

Det er især bekymringer om fake news, ekkokamre og clickbait, som fylder meget i danskernes bevidsthed, konkluderer forfatterne bag rapporten. Og Mette Bock kræver handling.  

“Vi skal sikre, at der er troværdigt og tilgængeligt kvalitetsindhold som er dansk,” sagde Mette Bock på et pressemøde i Kulturministeriet i går.

I undersøgelsen skriver flere danskere, at de synes, den professionelle journalistik har til opgave at kæmpe mod falske nyheder. Danskerne vil have stærke nyheds- og informationskanaler, der kan udvælge, redigere og præsentere de vigtigste nyheder for dem. Det skriver de i korte opslag, som Kulturministeriet har indsamlet online. 

Sofie Flensburg er en af de to ph.d. studerende fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, som står bag rapporten. Hun genkender danskernes tro på, at de seriøse medier skal bekæmpe falske nyheder. 

“Tit hæftes det (falske nyheder, red.) sammen med det her behov for, at vi har nogle platforme hvor vi ved, hvis vi går derind, så kan vi stole på den information, der er tilgængelig,” sagde hun på pressemødet i går. 

Projektet har fået navnet Antennerne Ude og skal bruges som inspiration til de politiske forhandlinger om en ny medieaftale for 2019 og frem.  

Kilde: antennerneude.dk

TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan du kan spotte, om du er ved at blive lokket ind i en falsk nyhed. Her giver vi 10 tips.

Forrige artikel Det ligner verdens mest fortravlede gadekryds, men er det ikke Det ligner verdens mest fortravlede gadekryds, men er det ikke Næste artikel Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.