Kulturministeren blæser til kamp mod falske nyheder

Mange danskere ser falske nyheder som en trussel mod folkeoplysningen. Det viser en indsamling af borgernes ønsker til fremtidens medieindhold, som kulturminister Mette Bock (LA) præsenterede på et pressemøde i går. Og det vil ministeren nu gør noget ved.

Mange ser misinformation som en trussel mod folkeoplysningen. Sådan lyder det i en ny undersøgelse fra Kulturministeriet, hvor 4.490 danskere svarer på, hvordan de ønsker at fremtidens medieindhold skal se ud.

Det er især bekymringer om fake news, ekkokamre og clickbait, som fylder meget i danskernes bevidsthed, konkluderer forfatterne bag rapporten. Og Mette Bock kræver handling.  

“Vi skal sikre, at der er troværdigt og tilgængeligt kvalitetsindhold som er dansk,” sagde Mette Bock på et pressemøde i Kulturministeriet i går.

I undersøgelsen skriver flere danskere, at de synes, den professionelle journalistik har til opgave at kæmpe mod falske nyheder. Danskerne vil have stærke nyheds- og informationskanaler, der kan udvælge, redigere og præsentere de vigtigste nyheder for dem. Det skriver de i korte opslag, som Kulturministeriet har indsamlet online. 

Sofie Flensburg er en af de to ph.d. studerende fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, som står bag rapporten. Hun genkender danskernes tro på, at de seriøse medier skal bekæmpe falske nyheder. 

“Tit hæftes det (falske nyheder, red.) sammen med det her behov for, at vi har nogle platforme hvor vi ved, hvis vi går derind, så kan vi stole på den information, der er tilgængelig,” sagde hun på pressemødet i går. 

Projektet har fået navnet Antennerne Ude og skal bruges som inspiration til de politiske forhandlinger om en ny medieaftale for 2019 og frem.  

Kilde: antennerneude.dk

TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan du kan spotte, om du er ved at blive lokket ind i en falsk nyhed. Her giver vi 10 tips.

Forrige artikel Det ligner verdens mest fortravlede gadekryds, men er det ikke Det ligner verdens mest fortravlede gadekryds, men er det ikke Næste artikel Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.