Findes der virkelig finske kæpheste-konkurrenceryttere?

Flere danskere undrer sig på Facebook over billeder af finske piger, der løber rundt med en stanghest og springer over bomme ved konkurrencer. Det må da være fake news, bemærker nogen. Vi har jagtet sandheden.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Fakta

”Please - sig det er fake news,” skriver en dansk Facebookbruger om en video på det sociale medie, der viser finske piger, som dybt koncentreret og entusiastisk spæner rundt i idrætshaller med en legetøjshest mellem benene. De springer over bomme og skal hurtigst muligt i mål. Det hele virker uvirkeligt, men det er det ikke.

”Jo, den er god nok. Det er i den senere tid også blevet omtalt en hel del i finske medier. Det gælder blandt andet landets største avis Helsingin Sanomat, som forleden lavede en stor historie om det,” siger Esa Alanne, der er institutleder ved Finlands kulturinstitut i Danmark.

Selvom der i den seneste måneds tid har cirkuleret adskillige videofilm på de sociale medier, så kan fænomenet spores helt tilbage til 2003, mens landsorganisationen Finlands Stanghesteforening (SKY) blev etableret for fem år siden. Det er dog først nu, at det i den grad har grebet om sig. Der findes ingen officielle tal, men foreningen vurderer, at der er omkring 10.000 udøvende stanghesteryttere i Finland.

Men hvad kalder man egentlig den her disciplin? Er det en sport eller en leg? Eller måske begge dele?

”Det kommer jo an på, hvordan man definerer sport, men der afholdes jo konkurrencer, så på den måde kan man måske godt kalde det en sport. Men i bund og grund er det jo bare en sjov ting, som nogen har fundet på,” siger Esa Alanne.

Han ved ikke, hvordan og hvem der har opfundet den særegne ridesport, men gætter på, at der nok er tale om en modedille, der bare har taget fart i år.

”Det er nok en trend, der er opstået. Lidt ligesom alle pludselig var optaget af Pokémon. Der er måske én teenager, der har genopfundet børnelegen, og så har det bare udviklet sig," siger Esa Alanne.

Det er især teenagepiger, der har taget sporten til sig. De deltager i springkonkurrencer for stanghesteryttere, hvor de ind i mellem er behørigt iklædt ridetøj.

Det er den landsdækkende forening SKY, der står bag det årlige finske mesterskab i stanghesteridning, som også skaffer foreningen de nødvendige driftsmidler. Hvert år deltager rytterne i regionale konkurrencer, der arrangeres af frivillig arbejdskraft. Til sidst samles vinderne af de regionale opgør til landsmesterskabet, der i år fandt sted i april, hvor der var omkring 200 deltagere.

At pigerne tager det meget seriøst, kan man blandt andet også se på YouTube, hvor der ligger adskillige videoer fra konkurrencer, træningsvideoer og vejledninger i, hvordan man laver og plejer sin stanghest. Andre steder på nettet finder man debatfora, der skaber en form for community for stanghesteryttere, som her kan udveksle erfaringer og give hinanden gode råd.

 

Forrige artikel Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed Næste artikel Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.