Findes der virkelig finske kæpheste-konkurrenceryttere?

Flere danskere undrer sig på Facebook over billeder af finske piger, der løber rundt med en stanghest og springer over bomme ved konkurrencer. Det må da være fake news, bemærker nogen. Vi har jagtet sandheden.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Fakta

”Please - sig det er fake news,” skriver en dansk Facebookbruger om en video på det sociale medie, der viser finske piger, som dybt koncentreret og entusiastisk spæner rundt i idrætshaller med en legetøjshest mellem benene. De springer over bomme og skal hurtigst muligt i mål. Det hele virker uvirkeligt, men det er det ikke.

”Jo, den er god nok. Det er i den senere tid også blevet omtalt en hel del i finske medier. Det gælder blandt andet landets største avis Helsingin Sanomat, som forleden lavede en stor historie om det,” siger Esa Alanne, der er institutleder ved Finlands kulturinstitut i Danmark.

Selvom der i den seneste måneds tid har cirkuleret adskillige videofilm på de sociale medier, så kan fænomenet spores helt tilbage til 2003, mens landsorganisationen Finlands Stanghesteforening (SKY) blev etableret for fem år siden. Det er dog først nu, at det i den grad har grebet om sig. Der findes ingen officielle tal, men foreningen vurderer, at der er omkring 10.000 udøvende stanghesteryttere i Finland.

Men hvad kalder man egentlig den her disciplin? Er det en sport eller en leg? Eller måske begge dele?

”Det kommer jo an på, hvordan man definerer sport, men der afholdes jo konkurrencer, så på den måde kan man måske godt kalde det en sport. Men i bund og grund er det jo bare en sjov ting, som nogen har fundet på,” siger Esa Alanne.

Han ved ikke, hvordan og hvem der har opfundet den særegne ridesport, men gætter på, at der nok er tale om en modedille, der bare har taget fart i år.

”Det er nok en trend, der er opstået. Lidt ligesom alle pludselig var optaget af Pokémon. Der er måske én teenager, der har genopfundet børnelegen, og så har det bare udviklet sig," siger Esa Alanne.

Det er især teenagepiger, der har taget sporten til sig. De deltager i springkonkurrencer for stanghesteryttere, hvor de ind i mellem er behørigt iklædt ridetøj.

Det er den landsdækkende forening SKY, der står bag det årlige finske mesterskab i stanghesteridning, som også skaffer foreningen de nødvendige driftsmidler. Hvert år deltager rytterne i regionale konkurrencer, der arrangeres af frivillig arbejdskraft. Til sidst samles vinderne af de regionale opgør til landsmesterskabet, der i år fandt sted i april, hvor der var omkring 200 deltagere.

At pigerne tager det meget seriøst, kan man blandt andet også se på YouTube, hvor der ligger adskillige videoer fra konkurrencer, træningsvideoer og vejledninger i, hvordan man laver og plejer sin stanghest. Andre steder på nettet finder man debatfora, der skaber en form for community for stanghesteryttere, som her kan udveksle erfaringer og give hinanden gode råd.

 

Forrige artikel Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed Næste artikel Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.