Findes der virkelig finske kæpheste-konkurrenceryttere?

Flere danskere undrer sig på Facebook over billeder af finske piger, der løber rundt med en stanghest og springer over bomme ved konkurrencer. Det må da være fake news, bemærker nogen. Vi har jagtet sandheden.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Fakta

”Please - sig det er fake news,” skriver en dansk Facebookbruger om en video på det sociale medie, der viser finske piger, som dybt koncentreret og entusiastisk spæner rundt i idrætshaller med en legetøjshest mellem benene. De springer over bomme og skal hurtigst muligt i mål. Det hele virker uvirkeligt, men det er det ikke.

”Jo, den er god nok. Det er i den senere tid også blevet omtalt en hel del i finske medier. Det gælder blandt andet landets største avis Helsingin Sanomat, som forleden lavede en stor historie om det,” siger Esa Alanne, der er institutleder ved Finlands kulturinstitut i Danmark.

Selvom der i den seneste måneds tid har cirkuleret adskillige videofilm på de sociale medier, så kan fænomenet spores helt tilbage til 2003, mens landsorganisationen Finlands Stanghesteforening (SKY) blev etableret for fem år siden. Det er dog først nu, at det i den grad har grebet om sig. Der findes ingen officielle tal, men foreningen vurderer, at der er omkring 10.000 udøvende stanghesteryttere i Finland.

Men hvad kalder man egentlig den her disciplin? Er det en sport eller en leg? Eller måske begge dele?

”Det kommer jo an på, hvordan man definerer sport, men der afholdes jo konkurrencer, så på den måde kan man måske godt kalde det en sport. Men i bund og grund er det jo bare en sjov ting, som nogen har fundet på,” siger Esa Alanne.

Han ved ikke, hvordan og hvem der har opfundet den særegne ridesport, men gætter på, at der nok er tale om en modedille, der bare har taget fart i år.

”Det er nok en trend, der er opstået. Lidt ligesom alle pludselig var optaget af Pokémon. Der er måske én teenager, der har genopfundet børnelegen, og så har det bare udviklet sig," siger Esa Alanne.

Det er især teenagepiger, der har taget sporten til sig. De deltager i springkonkurrencer for stanghesteryttere, hvor de ind i mellem er behørigt iklædt ridetøj.

Det er den landsdækkende forening SKY, der står bag det årlige finske mesterskab i stanghesteridning, som også skaffer foreningen de nødvendige driftsmidler. Hvert år deltager rytterne i regionale konkurrencer, der arrangeres af frivillig arbejdskraft. Til sidst samles vinderne af de regionale opgør til landsmesterskabet, der i år fandt sted i april, hvor der var omkring 200 deltagere.

At pigerne tager det meget seriøst, kan man blandt andet også se på YouTube, hvor der ligger adskillige videoer fra konkurrencer, træningsvideoer og vejledninger i, hvordan man laver og plejer sin stanghest. Andre steder på nettet finder man debatfora, der skaber en form for community for stanghesteryttere, som her kan udveksle erfaringer og give hinanden gode råd.

 

Forrige artikel Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed Netmedie genopliver og fordansker gammel amerikansk nyhed Næste artikel Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt Politikere vægter evaluering af skolereform forskelligt
Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.