Må kontanthjælps- og dagpengemodtagere holde ferie?

155 modtagere af sociale ydelser er blevet pågrebet i danske lufthavne på vej hjem fra ulovlig ferie. Men du har mulighed for at holde ferie, hvis du er på for eksempel dagpenge eller kontanthjælp. Reglerne er dog forskellige alt efter, hvilken ydelse du får.

Martin Breindahl Kruse

Er du på kontanthjælp eller dagpenge, så må du ikke bare pakke kufferten og drage af sted på flere dages ferie. Du skal nemlig ”stå til rådighed for arbejdsmarkedet”, som det hedder.

Men modtagere af sociale ydelser har de seneste år i ro og mag kunne rejse ind og ud af Danmark uden at frygte for at blive opdaget i lufthavnen.

Men sådan er det ikke længere.

I den seneste finanslov blev der afsat 2,2 millioner kroner årligt til at genindføre stikprøvekontroller. De skal afsløre personer på sociale ydelser, der forlader landet uden at give jobcentret besked - og som dermed ifølge reglerne ikke står til rådighed. Og den 1. januar i år blev det såkaldte luftfartstilsyn derfor genoptaget, efter at det blev afskaffet tilbage i 2015.

Og siden årsskiftet har kontrollen resulteret i, at 155 modtagere af sociale ydelser er blevet taget i at rejse udenlands i strid med reglerne. Det gælder blandt andet tre dagpengemodtagere, som har fået et tilbagebetalingskrav på mellem 40.000 og 70.000 kroner per person, samt en karantæne på modtagelse af dagpenge på mellem 600 og 1.000 timer. 

Du må gerne holde ferie, men...

Som modtager af uddannelses- eller kontanthjælp har man ret til fire ugers ferie om året, hvis man de seneste 12 sammenhængende måneder har modtaget understøttelse.  

Du skal dog ikke regne med at rejse verden rundt i en måned efter at have optjent retten til ferie. For selvom man har fire ugers årlig ferie, må man maksimalt holde fjorten dages ferie i streg.   

Samtidig er det et krav, at man giver jobcenteret besked om ferien og dens placering minimum to uger i forvejen.   

Er du på dagpenge, er reglerne lidt anderledes.  

Man har nemlig altid ret til at holde ferie så meget, som man ønsker. Dog kun hvis man gør det for “egen regning” og altså ikke modtager dagpenge.  

Hvis man derimod gerne vil have feriedagpenge med sig, skal man optjene dem i kalenderåret op til ferieåret. 

Det vil sige, at hvis man eksempelvis modtager dagpenge i kalenderåret 2017, optjener man feriedagpenge til perioden, der strækker sig fra den 1. maj 2018 til den 30. april 2019.  

Man kan få op til 25 dages feriedagpenge, svarende til sin dagpengesats, hvis man i hele optjeningsperioden har modtaget dagpenge. 

Feriedagpenge kan dog kun udbetales, hvis man op til og under ferien er medlem af en a-kasse og har bopæl i Danmark og ret til at modtage dagpenge. Ferien skal desuden meldes til jobcentret mindst fjorten dage i forvejen.  

Weekendtur til London

At stå til rådighed for arbejdsmarkedet betyder, at man skal kunne starte på fuldtidsarbejde den følgende dag. Det vil sige, at man gerne må tage et smut over grænsen, så længe man er tilbage igen samme dag, som man tog afsted.  

Som modtager af sociale ydelser har du naturligvis weekend ligesom alle andre. Og derfor må du gerne tage på en weekendtur til London. 

Det kræver dog, at man kan dokumentere, at man er vendt tilbage til Danmark i løbet af søndagen, så man er klar til at starte på arbejde mandag morgen. 

Hvis man skal til jobsamtale i udlandet, så er det muligt at modtage understøttelse, hvis man er tilbage fem dage efter, man er rejst. 

Tilbage i 2011 vurderede KMD Analyse, at der blev begået socialt bedrageri i Danmark for mellem 7 og 12 milliarder kroner, hvilket svarer til mellem tre og fem procent af den samlede udbetaling af sociale ydelser. 

Om lufthavnstilsynene

1. Siden 1. januar har det såkaldte lufthavnstilsyn lavet 12 stikprøvekontroller i lufthavnene i Aalborg og København.

2. Målet er at nå op på 27 kontroller inden årets udgang.

3. Kontrollerne har sammenlagt ført til et tilbagebetalingskrav på lige knap en million kroner.

4. Desuden kan man få karantæne og miste sine dagpenge i en længere periode.

5. Også Toldstyrelsen indberetter modtagere af sociale ydelser, som ikke er berettigede til ferie.

LÆS OGSÅ: Er 75% af kontanthjælpsmodtagerne for syge til at arbejde?

LÆS OGSÅ: Sådan fordelte skattefar sidste år din tusindlap

LÆS OGSÅ: Venstre vildleder om kontanthjælpsloftets effekt på indvandrere

LÆS OGSÅ: "Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej..."

LÆS OGSÅ: Nej, skattetrykket er 'faktisk' ikke steget under VLAK-regeringen

LÆS OGSÅ: Her er verdens rigeste lande


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu