Meny rammes nu også af falsk konkurrence med biografbilletter

Du kan sikre dig en gratis biograftur med popcorn og sodavand, hvis du deltager i en konkurrence på en af Menys facebooksider. Problemet er, at hverken facebooksiden eller konkurrencen er ægte.  

Vejrudsigten for den kommende tid tyder på, at vi for alvor nærmer os efteråret. Efterårsferien er blot nogle uger væk, og hvad hører mere til det ruskende, regnfulde efterår end en tur i biffen?  

Hvis du også længes efter en tur i biografmørket med lune popcorn og en iskold sodavand, så er der håb forude. Dagligvarebutikken Meny i Aabybro sætter nemlig en biografpakke med både billetter, popcorn og sodavand på højkant.  

“Meny Aabybro er i gavehumør, og det fejrer vi med en konkurrence. 
Så trænger dig og din kæreste til en tur i biffen, eller måske mangler du en undskyldning for at være sammen med børnebørnene? Så det nu du skal være med i konkurrencen om en biografpakke for to, med sodavand og popcorn!” lyder den lovende besked på Meny Aabybros facebookside.  

Alt, du skal gøre for at deltage i konkurrencen, er at like opslaget og skrive ”popcorn” i kommentarfeltet.  

En biograftur med det hele betalt er virkelig noget, der kan få folk til tasterne. Opslaget hos Meny Aabybro er i skrivende stund blevet kommenteret og reageret på mere end 300 gange.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Opslaget med den falske konkurrence. 

Men det bliver svært for de mange deltagere i konkurrencen at vinde en gratis omgang i biffen i denne omgang. Konkurrencen er nemlig det rene fup, og det er slet ikke Meny Aabybro, der står bag.  

Meny Aabybro advarer i stedet nu på sin facebookside imod konkurrencen.  

“Advarsel. Der er desværre en falsk facebookside i vores navn, som tilbyder en konkurrence – dette har intet med Meny Aabybro at gøre. Anmeld gerne, så vi kan få lukket siden,” lyder den klokkeklare besked fra Meny Aabybro på Facebook.  

Artiklen fortsætter under billedet

Dagligvarebutikken Meny advarer på sin facebookside selv imod den falske konkurrence. 

Svindlerne vil have fat i dine kortoplysninger  

Selv om Meny har advaret imod den falske side, bliver der fortsat lystigt kommenteret på fupkonkurrencen. Det tyder dog endnu ikke på, at der er nogen, der er blevet kontaktet med beskeden om, at de har vundet.   

Tidligere har diverse biografer været udsat for fupkonkurrencer, men i denne måned er svindlerne begyndte at misbruge dagligvarebutikker også. Senest var det flere forskellige butikker af dagligvarekæden Kvickly, der stod for skud. Her blev mange af deltagerne kontaktet over Facebook Messenger med beskeden om, at de havde vundet. De blev bedt om at indtaste deres kortoplysninger, fordi de skulle betale et lille beløb for at få biografpakken sendt.     

TjekDet har tidligere skrevet om danskere, der bliver snydt i konkurrencer om biografbilletter og efterfølgende bliver kontaktet og bedt om at indtaste deres kortoplysninger. Her blev de også kontaktet over Facebook Messenger.      

“Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til,” fortæller en TjekDet-læser, efter at hun har deltaget i svindelkonkurrence, der også kontaktede de angivelige vindere på Facebook Messenger.  

“Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret.“  

Egentlig glemte hun efterfølgende alt om konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.  

“I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud.”  

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke. 

“Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke.”  

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.  

“Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort.”  

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. 

Sådan kan du spotte en falsk side

Hvis du er hoppet i fælden og er blevet snydt af en fupkonkurrence, så skal du ikke skamme dig. Svindlerne bag bliver nemlig bedre og bedre til at få konkurrencer til at se helt reelle ud. Fuskerne giver ofte en facebookside samme navn og indsætter det samme profilbillede, så det ligner, at det er den rigtige side, der afholder konkurrencen.  

Vi har samlet en række punkter, som du kan være opmærksom på, så du ikke bliver snydt en anden gang.  

1) Hvornår er siden oprettet?  
Man skal ikke bruge lang tid på den falske Meny Aabybro for at finde ud af, at siden er oprettet 20. september 2019. Det er vigtigt at holde øje med, hvornår en side er oprettet, fordi de virksomheder, der bliver misbrugt i fupkonkurrencer, ofte har eksisteret i mange år. Den rigtige Meny Aabybro oprettede sin facebookside 22. juni 2015.  

2) Hvor mange følgere har siden?  
Det er ofte alment kendte virksomheder, der bliver misbrugt af svindlere på Facebook. Derfor kan antallet af følgere ofte være en god indikator for, om siden er falsk eller ej. Den falske side har blot 21 følgere, mens den oprindelige side har tæt på 5.000 følgere.  

3) Bliver du opfordret til at like og dele?  
Hvis der opfordres til at like og dele, kan det også være et tegn på, at der er tale om en falsk side. Meny Aabybro har også konkurrencer på deres facebookside, men de opfordrer ikke til at like opslag. De skriver i stedet, at likes altid er velkomne, men det er ikke krav for at deltage i konkurrencen. Det er der derimod på den falske side, hvor du skal like opslaget, hvis du vil have mulighed for at vinde en plads i biografmørket.  

4) Hvor mange opslag er der?  
Opslaget med konkurrencen er det eneste opslag på den falske side. Det er typisk for falske sider, da de ofte bliver lukket hurtigt af Facebook eller af svindlerne selv og dermed ikke har tid til at lave mange opslag.  

Er du allerede faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Ny tv-satsning med faktatjek på sundhedsområdet Ny tv-satsning med faktatjek på sundhedsområdet
Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Et studie viser, at børn født i december er sødere end personer født i årets første 11 måneder. Det kan man læse i en artikel, der har fanget tusindvis af danskeres opmærksomhed. Men påstanden rammer ved siden af, fastslår forskeren bag studiet. 

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Hver femte elev, der uddanner sig til kok, tjener eller receptionist, har været udsat for sexchikane på lærepladsen, hævder en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Men rapporten er ikke repræsentativ og kan derfor ikke sige noget generelt om omfanget, slår eksperter fast.

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.