Meny rammes nu også af falsk konkurrence med biografbilletter

Du kan sikre dig en gratis biograftur med popcorn og sodavand, hvis du deltager i en konkurrence på en af Menys facebooksider. Problemet er, at hverken facebooksiden eller konkurrencen er ægte.  

Vejrudsigten for den kommende tid tyder på, at vi for alvor nærmer os efteråret. Efterårsferien er blot nogle uger væk, og hvad hører mere til det ruskende, regnfulde efterår end en tur i biffen?  

Hvis du også længes efter en tur i biografmørket med lune popcorn og en iskold sodavand, så er der håb forude. Dagligvarebutikken Meny i Aabybro sætter nemlig en biografpakke med både billetter, popcorn og sodavand på højkant.  

“Meny Aabybro er i gavehumør, og det fejrer vi med en konkurrence. 
Så trænger dig og din kæreste til en tur i biffen, eller måske mangler du en undskyldning for at være sammen med børnebørnene? Så det nu du skal være med i konkurrencen om en biografpakke for to, med sodavand og popcorn!” lyder den lovende besked på Meny Aabybros facebookside.  

Alt, du skal gøre for at deltage i konkurrencen, er at like opslaget og skrive ”popcorn” i kommentarfeltet.  

En biograftur med det hele betalt er virkelig noget, der kan få folk til tasterne. Opslaget hos Meny Aabybro er i skrivende stund blevet kommenteret og reageret på mere end 300 gange.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Opslaget med den falske konkurrence. 

Men det bliver svært for de mange deltagere i konkurrencen at vinde en gratis omgang i biffen i denne omgang. Konkurrencen er nemlig det rene fup, og det er slet ikke Meny Aabybro, der står bag.  

Meny Aabybro advarer i stedet nu på sin facebookside imod konkurrencen.  

“Advarsel. Der er desværre en falsk facebookside i vores navn, som tilbyder en konkurrence – dette har intet med Meny Aabybro at gøre. Anmeld gerne, så vi kan få lukket siden,” lyder den klokkeklare besked fra Meny Aabybro på Facebook.  

Artiklen fortsætter under billedet

Dagligvarebutikken Meny advarer på sin facebookside selv imod den falske konkurrence. 

Svindlerne vil have fat i dine kortoplysninger  

Selv om Meny har advaret imod den falske side, bliver der fortsat lystigt kommenteret på fupkonkurrencen. Det tyder dog endnu ikke på, at der er nogen, der er blevet kontaktet med beskeden om, at de har vundet.   

Tidligere har diverse biografer været udsat for fupkonkurrencer, men i denne måned er svindlerne begyndte at misbruge dagligvarebutikker også. Senest var det flere forskellige butikker af dagligvarekæden Kvickly, der stod for skud. Her blev mange af deltagerne kontaktet over Facebook Messenger med beskeden om, at de havde vundet. De blev bedt om at indtaste deres kortoplysninger, fordi de skulle betale et lille beløb for at få biografpakken sendt.     

TjekDet har tidligere skrevet om danskere, der bliver snydt i konkurrencer om biografbilletter og efterfølgende bliver kontaktet og bedt om at indtaste deres kortoplysninger. Her blev de også kontaktet over Facebook Messenger.      

“Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til,” fortæller en TjekDet-læser, efter at hun har deltaget i svindelkonkurrence, der også kontaktede de angivelige vindere på Facebook Messenger.  

“Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret.“  

Egentlig glemte hun efterfølgende alt om konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.  

“I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud.”  

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke. 

“Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke.”  

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.  

“Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort.”  

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. 

Sådan kan du spotte en falsk side

Hvis du er hoppet i fælden og er blevet snydt af en fupkonkurrence, så skal du ikke skamme dig. Svindlerne bag bliver nemlig bedre og bedre til at få konkurrencer til at se helt reelle ud. Fuskerne giver ofte en facebookside samme navn og indsætter det samme profilbillede, så det ligner, at det er den rigtige side, der afholder konkurrencen.  

Vi har samlet en række punkter, som du kan være opmærksom på, så du ikke bliver snydt en anden gang.  

1) Hvornår er siden oprettet?  
Man skal ikke bruge lang tid på den falske Meny Aabybro for at finde ud af, at siden er oprettet 20. september 2019. Det er vigtigt at holde øje med, hvornår en side er oprettet, fordi de virksomheder, der bliver misbrugt i fupkonkurrencer, ofte har eksisteret i mange år. Den rigtige Meny Aabybro oprettede sin facebookside 22. juni 2015.  

2) Hvor mange følgere har siden?  
Det er ofte alment kendte virksomheder, der bliver misbrugt af svindlere på Facebook. Derfor kan antallet af følgere ofte være en god indikator for, om siden er falsk eller ej. Den falske side har blot 21 følgere, mens den oprindelige side har tæt på 5.000 følgere.  

3) Bliver du opfordret til at like og dele?  
Hvis der opfordres til at like og dele, kan det også være et tegn på, at der er tale om en falsk side. Meny Aabybro har også konkurrencer på deres facebookside, men de opfordrer ikke til at like opslag. De skriver i stedet, at likes altid er velkomne, men det er ikke krav for at deltage i konkurrencen. Det er der derimod på den falske side, hvor du skal like opslaget, hvis du vil have mulighed for at vinde en plads i biografmørket.  

4) Hvor mange opslag er der?  
Opslaget med konkurrencen er det eneste opslag på den falske side. Det er typisk for falske sider, da de ofte bliver lukket hurtigt af Facebook eller af svindlerne selv og dermed ikke har tid til at lave mange opslag.  

Er du allerede faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Ny tv-satsning med faktatjek på sundhedsområdet Ny tv-satsning med faktatjek på sundhedsområdet
Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.