Michael J. Fox løjet død i falsk nyhed

En viral nyhed erklærer skuespilleren Michael J. Fox for død. Men det er fup.

Michael J. Fox er død. I hvert fald hvis man skal tro en nyhed, der de seneste dage har floreret på sociale medier. Ifølge nyheden skulle den canadisk-fødte skuespiller, der i 1980’erne slog igennem med tv-serien Blomsterbørns Børn og kult-trilogien Tilbage til Fremtiden, være død som følge af Parkinsons sygdom.  
Dette er dog, ifølge den amerikanske faktatjekside Snopes, meget langt fra sandheden. Michael J. Fox er nemlig ikke død. 

Påstanden stammer fra en internetside, der udgiver sig for at være den amerikanske nyhedsside Yahoo! News. Siden, der blandt andet benytter Yahoo!’s logo, har adressen www.yahoonews-us.com og lægger sig dermed tæt op ad originalen www.yahoo.com/news

På internetsiden kunne man den 4. august 2018 læse, at skuespilleren om formiddagen var død af lungebetændelse som en naturlig følge ved sene stadier af Parkinsons.  

Michael J. Fox, der er nyligt aktuel i tv-serien Designated Survivor, blev diagnosticeret med Parkinsons i 1991. Sygdommen rammer især bevægelsesevnen og medfører blandt andet muskelstivhed og rysten. 

Sådan ser den falske nyhed ud

LÆS OGSÅ: Tv-station erklærer fejlagtigt eks-præsident for død i 90 minutter

LÆS OGSÅ: Berlingske misbruges i svindelnummer

LÆS OGSÅ: Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt blev løjet død – nu må løgneren til lommerne

Forrige artikel Berlingske og DR misbruges i svindelnummer Berlingske og DR misbruges i svindelnummer Næste artikel Netto misbruges i falsk e-mail konkurrence Netto misbruges i falsk e-mail konkurrence
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.