Michael J. Fox løjet død i falsk nyhed

En viral nyhed erklærer skuespilleren Michael J. Fox for død. Men det er fup.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Michael J. Fox er død. I hvert fald hvis man skal tro en nyhed, der de seneste dage har floreret på sociale medier. Ifølge nyheden skulle den canadisk-fødte skuespiller, der i 1980’erne slog igennem med tv-serien Blomsterbørns Børn og kult-trilogien Tilbage til Fremtiden, være død som følge af Parkinsons sygdom.  
Dette er dog, ifølge den amerikanske faktatjekside Snopes, meget langt fra sandheden. Michael J. Fox er nemlig ikke død. 

Påstanden stammer fra en internetside, der udgiver sig for at være den amerikanske nyhedsside Yahoo! News. Siden, der blandt andet benytter Yahoo!’s logo, har adressen www.yahoonews-us.com og lægger sig dermed tæt op ad originalen www.yahoo.com/news

På internetsiden kunne man den 4. august 2018 læse, at skuespilleren om formiddagen var død af lungebetændelse som en naturlig følge ved sene stadier af Parkinsons.  

Michael J. Fox, der er nyligt aktuel i tv-serien Designated Survivor, blev diagnosticeret med Parkinsons i 1991. Sygdommen rammer især bevægelsesevnen og medfører blandt andet muskelstivhed og rysten. 

Sådan ser den falske nyhed ud

LÆS OGSÅ: Tv-station erklærer fejlagtigt eks-præsident for død i 90 minutter

LÆS OGSÅ: Berlingske misbruges i svindelnummer

LÆS OGSÅ: Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt blev løjet død – nu må løgneren til lommerne

Forrige artikel Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand Næste artikel Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.