Muslimsk mand, der er kristen, anklages fejlagtigt for voldtægt

Et billede af en slemt tilredt muslimsk mand i en hospitalsseng hævdes at have voldtaget en pige. Men manden er kristen og er blevet banket af radikale muslimer.

Den 26. april 2017 delte hjemmesiden RedInfo.us en artikel med et billede har en slemt tilredt mand i en hospitalsseng. Artiklen indeholdt kun en enkelt sætning, der i øvrigt havde flere grammatiske fejl og skrevet på hjælpeløst engelsk (her direkte oversat):

"Breaking: Dette er amerikansk muslim som voldtage 13 års gammel pige i Ohio han blev tævet af Trump-støtter".

Men historien er falsk, og manden på billedet er slet ikke muslim, oplyser flere amerikanske faktatjeksites.

Han hedder Amir Ayad og er koptisk kristen. Ifølge andre kilder blev han tævet af radikale muslimer i år 2013 i den egyptiske hovedstad Cairo. Ayad blev omtalt i adskillige nyhedsartikler om hændelsen, der fandt sted under optøjer den 22. marts 2013 mellem medlemmer af det Muslimske Broderskab og modstandere.

Hjemmesiden RedInfo.us er i øvrigt registreret som hjemmehørende i byen Veles, der er en lille by i det østeuropæiske land Makedonien, viser et opslag i domæneregistret. Netop byen Veles er tidligere blev anklaget for at huse personer, der driver adskillige hjemmesider, som spreder falske nyheder.

Forrige artikel Faktatjekkets dilemma: Puster liv i de falske nyheder Faktatjekkets dilemma: Puster liv i de falske nyheder Næste artikel Medie: Trump får forelagt falske nyheder af sine embedsmænd Medie: Trump får forelagt falske nyheder af sine embedsmænd
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.  

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Socialdemokratiske borgmestre har godkendt opførelsen af 21 tyrkiske moskéer gennem tiden, skriver det alternative højrefløjsmedie Newspeek. Påstanden er ikke i nærheden af at være korrekt, viser TjekDets rundspørge til kommuner, og en række forskere stemmer i.