Nej, Anders Lund Madsen står ikke bag muslimkritisk facebookopslag om julesalmer

Eller jo, det gør han faktisk. Men ikke den Anders Lund Madsen, der er kendt fra adskillige tv- og radioprogrammer. Det indtryk kan man ellers godt få, når man læser et populært facebookopslag med tusindvis af delinger. Forvirret? Så læs med her. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Jeg kan forstå, at mange folk læser om Anders Lund Madsen, som er vred over noget med julesalmer og islam og alt dét med danskhed og identitet og kultursammenstød, og i den anledning vil jeg lige fortælle, at det ikke er mig, der er Anders Lund Madsen. Jo. Men altså, jeg er ikke dén Anders Lund Madsen.” 

Sådan skriver journalist og radiovært Anders Lund Madsen i et opslag på sin facebookprofil 25. oktober. Årsagen til hans opslag skal findes i et andet meget populært facebookopslag fra 21. oktober med over 13.000 delinger. 

I det opslag fremgår en længere tekst, der harcelerer over muslimer, som ikke vil indordne sig juletraditionerne i danske skoler. I Danmark holder vi jul, og muslimerne har valgt et forkert land, må man forstå af opslaget, der ser ud til at være skrevet af Anders Lund Madsen. I hvert fald står hans navn akkompagneret af et billede af ham og en anden mand over teksten. 

Men når nu Anders Lund Madsen skriver på sin egen facebookprofil, at han ikke står bag opslaget, hvem gør så? 

Det har TjekDet forsøgt at finde ud af. 

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser facebookopslaget ud i sin fulde længde. På billedet ved siden af Anders Lund Madsens navn står han sammen med en anden mand. (Foto: Screenshot/Facebook)

Navnebrødre forveksles 

Vi kontakter først personen bag det populære facebookopslag, hvor Anders Lund Madsen fremgår med både navn og billede.  

Personen bag fortæller os, at hun fandt Anders Lund Madsens opslag på en af sine venners facebookprofil. Her tog hun et screenshot af opslaget, fordi det ikke kunne deles, og lagde så screenshottet på Facebook 21. oktober og tilføjede selv bemærkningen ‘Skik følge eller land fly’. 

Hun fortæller desuden, at opslaget nu er fjernet fra hendes vens facebookprofil, og at hun ikke kan huske, om hun selv troede, det var journalisten og radioværten Anders Lund Madsen, der stod bag kritikken af muslimerne. I kommentarsporet til hendes opslag er det dog tydeligt, at folk har vidt forskellige opfattelser på det punkt.  

Nogle forholder sig blot til opslagets budskab, andre roser Anders Lund Madsen for hans holdning, og endelig gør en masse opmærksom på, at det altså ikke er “den rigtige” Anders Lund Madsen, der er tale om. 

Artiklen fortsætter under billedet

Et udpluk af kommentarerne til det populære facebookopslag om Anders Lund Madsens påståede kritik af muslimer. (Foto: Screenshot/Facebook)

Kender hinanden fra tv-program 

Vi ved altså stadig ikke, hvem den Anders Lund Madsen, der står bag opslaget og som journalisten Anders Lund Madsen nævner i sit facebookopslag, er. Heldigvis er der hjælp at hente. 

I sit facebookopslag skriver han nemlig, at den anden Anders Lund Madsen bor i Faaborg og arbejder med montage i et køkkenfirma. Han skriver desuden, at de to navnebrødre faktisk har mødt hinanden en enkelt gang. 

Og i kommentarsporet til Anders Lund Madsens facebookopslag dukker der faktisk en anden Anders Lund Madsen op, som passer på beskrivelsen. Han skriver, at han har lagt et opslag op om julesalmer på sin egen profil, men at han tog det fra en anden profil og derfor ikke selv har skrevet det. Han er desuden ked af, hvis hans opslag har fået navnebroren i fedtefadet. 

På køkkenmontøren Anders Lund Madsens facebookprofil finder man desuden det samme billede med ham og journalisten Anders Lund Madsen, som er tilknyttet det populære opslag med de mange tusind delinger.  

Artiklen fortsætter under billedet
Journalist og radiovært Anders Lund Madsen gør i et opslag på sin facebookprofil den 25. oktober opmærksom på, at han ikke står bag et muslimkritisk tekst, der er blevet delt heftigt på det sociale medie.

Vi kontakter Anders Lund Madsen – altså køkkenmontøren fra Faaborg og ikke journalisten – og han bekræfter over for os forløbet, som det er beskrevet i hans kommentar til facebookopslaget. Han fortæller desuden, at han lagde den muslimkritiske tekst på sin facebookprofil for cirka tre uger siden og fjernede den igen den 17. oktober, og han ved derfor ikke, hvor mange der eventuelt nåede at dele opslaget.

Han bekræfter også, at han har mødt sin navnebror personligt. Det skete i forbindelse med optagelserne til et DR1-program, der hedder 'Diverse Meddelelser', hvor journalisterne Anders Lund Madsen og Poul Nesgaard besøgte danskere med ting til salg på Den Blå Avis. Her gik turen blandt andet forbi Faaborg, hvor køkkenmontøren Anders Lund Madsen bor med sin kone.

Næsten otte år på bagen 

Køkkenmontøren Anders Lund Madsen vedkender sig altså at have lavet et opslag med samme ordlyd som det, hans navnebror fejlagtigt forbindes med. Til gengæld siger han, at han ikke selv har udformet teksten, men blot kopieret det fra en anden profil på Facebook. 

Og noget kunne da også tyde på, at det passer.  

I hvert fald kan den samme ordlyd som i det populære opslag findes flere andre steder på Facebook helt tilbage til december 2011, altså længe før Anders Lund Madsen fra Faaborg lavede sit opslag. 

19. december 2017 fremgår ordlyden af et opslag på en privatpersons facebookprofil, og 22. december 2011 – næsten seks år tidligere – har en facebookbruger indsat en identisk tekst på væggen på daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens facebookprofil.  

Det tidligste eksempel, vi kan finde, med præcis samme ordlyd som det nylige, populære facebookopslag er i et opslag på en privat facebookprofil 19. december 2011 – dog uden Anders Lund Madsens navn eller billede. Vi tager alligevel kontakt til personen bag opslaget for at høre, om hun står bag formuleringen, der altså har rejst på det sociale medie i flere år. 

Artiklen fortsætter under billedet

Det første eksempel på formuleringen i det populære opslag er næsten otte år gammelt og ser således ud. Ordlyden er identisk med det opslag, der lige nu florerer, men Anders Lund Madsens navn eller billede er ingen steder at finde. (Foto: Screenshot/Facebook)

Men hun fortæller, at formuleringen ikke er hendes værk. Hun har kopieret teksten fra en anden profil, og det er så længe siden, at hun ikke han huske fra hvilken, forklarer hun.  

Noget kunne dog tyde på, at det virtuelle vredesudbrud mod muslimer er startet i dagene omkring 19. december 2011. I hvert fald har Jyllands-Posten 17. december samme år bragt en artikel, der beretter om særhensyn over for muslimer, når forskellige juletraditioner skal fejres på visse skoler. Og det er altså i dagene derefter, at opslagene med ordlyden - som her flere år senere deles flittigt - første gang optræder. 

Men hvem, der har udformet den konkrete ordlyd om muslimer og juletraditioner, vides ikke med sikkerhed. Det ligger dog fast, at den er dukket op med jævne mellemrum siden december 2011, og at den for nylig fremgår i en ny variant, hvor man nemt kan få det indtryk, at journalist og radiovært Anders Lund Madsen står bag. Men det er altså ikke tilfældet.  

Forrige artikel Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte” Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte” Næste artikel Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.