Nej, australsk premierminister har ikke bedt indvandrere om at rejse hjem

En udtalelse fra den forhenværende australske premierminister Julia Gillard, der opfordrer indvandrere til at rejse hjem, bliver delt på Facebook. Men ordene er ikke hendes. 

Foto: Regi Varghese/Ritzau Scanpix og skærmkopi fra facebookslag
Jakob Kudsk Skoffer

Fakta

"Dersom du ikke føler dig tilpas her, så rejs. Vi tvang dig ikke til at komme. Du valgte selv at være her"

Angiveligt sagt af Australiens premierminister, Julia Gillard. 

Kilde: Opslag på Facebook den 19. februar 2019.


Ordene stammer ikke fra Australiens forhenværende premierminister, Julia Gillard, men derimod fra amerikaneren Barry Loudermilk, der er veteran fra flyvevåbnet og medlem af den amerikanske kongres. Citatet stammer fra et debatindlæg fra 2001.

 “Dette er vores nation, vores land og vi har vores måde at leve på (...) Dersom du ikke føler dig tilpas her, så rejs. Vi tvang dig ikke til at komme. Du valgte selv at være her.” 

Så lyder et uddrag af en udtalelse, der ifølge et opslag på Facebook kommer fra den tidligere australske premierminister Julia Gillard. I opslaget, der er blevet delt over 11.000 gange af danske facebookbrugere, bliver den danske statsminister opfordret til at være lige så klar i mælet.  

Fakta

Men ordene kommer ikke fra Julia Gillard, og hun er heller ikke statsminister i Australien. Hun var til gengæld premierminister i landet fra 2010-2013.  

“Det er ikke korrekt. Fru Gillard er ikke kommet med den udtalelse,” skriver Julia Gillards pressesektretær i en mail til TjekDet.dk

Barry Loudermilk  

Og ordene stammer slet ikke fra Australien, viser et faktatjek af det amerikanske faktatjekmedie, Snopes

De stammer derimod fra amerikaneren Barry Loudermilk, der er medlem af den amerikanske kongres og veteran fra flyvevåbnet. 

Teksten, der bliver delt på Facebook, er en lettere omskrivning af et debatindlæg, som Barry Loudermilk skrev helt tilbage 2001 efter angrebene på World Trade Center. Indlægget blev bragt i en lokalavisen Bartow Trader, i staten Georgia hvor Barry Loudermilk boede og derefter i Vietnow National Magazine

Fakta
Barry Loudermilks oprindelige debatindlæg fra 2001

Teksten er efterfølgende blevet ændret hist og her, fået tilføjet og slettet nogle sætninger og er derefter blevet delt på sociale medier med den falske påstand om, at ordene kommer fra Julia Gillard.  

Blandt andet skriver Barry Loudermilk om “our First Amendment” og “American freedom”, men det er ikke med i den version, der cirkulerer på Facebook.

Derudover er der lavet mindre omformuleringer, for eksempel er Barry Loudermilks sætning "If you don’t like it you’re free to go elsewhere" blevet til "If you aren’t happy here then LEAVE". 

Teksten har også fået tilføjet nogle sætninger, som stammer fra en debat om terrorisme i Australien, der kom i kølvandet på terrorangrebet i Londons metro i 2005.

Og på Facebook er det ikke kun Julia Gillard, der er taget til indtægt for at have ytret ordene. Også Jon Howard, der var Australiens premierminister fra 1996 til 2007, har fejlagtigt stået som afsender på det indvandrerkritiske budskab.

En brøkdel af den redigerede tekst er derefter blevet oversat til dansk og delt af over 11.000 danske facebookbrugere.

Du kan læse hele Barry Loudermilks oprindelige debatindlæg her. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu