Nej, branden i Stavanger Lufthavn begyndte ikke i en elbil

På sociale medier har brugere frydet sig over, at det skulle være en elbil, der startede en storbrand ved Stavanger Lufthavn. Men årsagen var en anden -nemlig en dieselbil.   

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Branden i Stavanger Lufthavn startede i elbil"

Kilde: Overskrift i artikel på bt.dk fra 7. januar 2020 (arkiveret version her), samt gengivet i adskillige danske og skandinaviske medier.

 

Det var rettelig en dieselbil - og altså ikke en elbil - der pludselig stod i lys lue i et parkeringshus i den norske Stavanger Lufthavn. Norsk politi oplyser, at der er tale om en Opel Zafira fra 2005. Da det fejlagtigt blev fortalt af medier, at en elbil var skyld i branden, spredte sig en debat om faren ved elbiler.

Flere skandinaviske medier, herunder danske B.T., kunne tidligere på ugen berette, at en elbil satte gang i en stor brand i et parkeringshus i Stavanger Lufthavn i Norge. 

Angiveligt skulle det have være et selvantændt batteri i en elbil i et parkeringshus ved lufthavnen, der fik udløst så stor en brand, at op mod 300 biler blev totalskadede af flammerne. Flytrafikken i lufthavnen blev tilmed indstillet.  

Men faktisk var det slet ikke en elbil, der var synderen. I stedet var det en ældre dieselbil, der var årsag til branden. 

Inden politiet fik slået fast, at det var en dieselbil, der startede branden, nåede den falske historie vidt omkring på sociale medier. BT’s artikel er delt adskillige steder på Facebook, hvor brugere fryder sig over, at det lige netop skulle være en elbil, der startede branden. 

Desuden er en Ritzau-artikel bragt af en række danske medier, herunder DR, hvori det lyder, at branden kan være startet i en elbil. 

Både B.T. og DR har efterfølgende rettet deres historier. 

Opstod i ældre dieselbil, siger politiet 

Forvirringen om årsagen til branden opstår, da norsk politi tirsdag eftermiddag fortæller om et tip, de har fået fra et vidne.  

“Det første tip gik på, at branden begyndte i en elbil, men det er ikke bekræftet,” siger operationsleder Victor Fenne-Jensen i Norges sydvestlige politidistrikt ifølge det norske medie NRK. 

Artiklen fortsætter under billedet

På Facebook blev der flittigt delt artikler om, at en elbil havde antændt den store brand i Stavanger Lufthavn. (Foto: Skærmbilleder fra Facebook)

Men på det tidspunkt var det altså ikke bekræftet, at branden rent faktisk var begyndt i en elbil. 

Alligevel bragte flere skandinaviske medier oplysningen som en kendsgerning, ligesom det vakte stor opstandelse på sociale medier, at netop elbilen havde startet den voldsomme brand.

Onsdag formiddag kunne Sandnes Politi så meddele, at det i virkeligheden var en ældre dieselbil, der var udbrudt brand i.

“Vi har afhørt ejeren af den ældre dieselbil, som branden i parkeringshuset ved Stavanger Lufthavn, Sola, begyndte i går eftermiddag. Vi har også afhørt flere vidner, som så branden i startfasen. Vi har også hentet en del videoer ind, og dette arbejde vil vi også fortsætte med,” siger sektionsleder ved Sandnes Politistation ifølge den norske avis Verdens Gang.

Til Stavanger Aftenblad udtaler sektionslederen, at der er tale om en Opel Zafira fra 2005. Dieselbilen brød i brand, da ejeren – netop hjemvendt fra ferie – forsøgte at starte den. 

Da adskillige skandinaviske medier kunne berette, at en elbil var skyld i en brand i en norsk lufthavn, spredte sig en kras kritik af netop elbiler. Men det var altså en knap 15 år gammel dieselbil, der brød ud i lys lue. (Foto: Carina Johansen/NTB/Ritzau Scanpix)

Artiklen bygger delvist på research fra det norske faktatjekmedie Faktisk.no. Mediet er ligesom TjekDet certificeret medlem af det internationale netværk af faktatjekmedier, International Fact-Checking Network (IFCN)

Forrige artikel Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet? Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet? Næste artikel Har Mette Frederiksen skrottet grundloven og listet EU's bankunion ind ad bagdøren? Har Mette Frederiksen skrottet grundloven og listet EU's bankunion ind ad bagdøren?
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.