Nej, branden i Stavanger Lufthavn begyndte ikke i en elbil

På sociale medier har brugere frydet sig over, at det skulle være en elbil, der startede en storbrand ved Stavanger Lufthavn. Men årsagen var en anden -nemlig en dieselbil.   

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Branden i Stavanger Lufthavn startede i elbil"

Kilde: Overskrift i artikel på bt.dk fra 7. januar 2020 (arkiveret version her), samt gengivet i adskillige danske og skandinaviske medier.

 

Det var rettelig en dieselbil - og altså ikke en elbil - der pludselig stod i lys lue i et parkeringshus i den norske Stavanger Lufthavn. Norsk politi oplyser, at der er tale om en Opel Zafira fra 2005. Da det fejlagtigt blev fortalt af medier, at en elbil var skyld i branden, spredte sig en debat om faren ved elbiler.

Flere skandinaviske medier, herunder danske B.T., kunne tidligere på ugen berette, at en elbil satte gang i en stor brand i et parkeringshus i Stavanger Lufthavn i Norge. 

Angiveligt skulle det have være et selvantændt batteri i en elbil i et parkeringshus ved lufthavnen, der fik udløst så stor en brand, at op mod 300 biler blev totalskadede af flammerne. Flytrafikken i lufthavnen blev tilmed indstillet.  

Men faktisk var det slet ikke en elbil, der var synderen. I stedet var det en ældre dieselbil, der var årsag til branden. 

Inden politiet fik slået fast, at det var en dieselbil, der startede branden, nåede den falske historie vidt omkring på sociale medier. BT’s artikel er delt adskillige steder på Facebook, hvor brugere fryder sig over, at det lige netop skulle være en elbil, der startede branden. 

Desuden er en Ritzau-artikel bragt af en række danske medier, herunder DR, hvori det lyder, at branden kan være startet i en elbil. 

Både B.T. og DR har efterfølgende rettet deres historier. 

Opstod i ældre dieselbil, siger politiet 

Forvirringen om årsagen til branden opstår, da norsk politi tirsdag eftermiddag fortæller om et tip, de har fået fra et vidne.  

“Det første tip gik på, at branden begyndte i en elbil, men det er ikke bekræftet,” siger operationsleder Victor Fenne-Jensen i Norges sydvestlige politidistrikt ifølge det norske medie NRK. 

Artiklen fortsætter under billedet

På Facebook blev der flittigt delt artikler om, at en elbil havde antændt den store brand i Stavanger Lufthavn. (Foto: Skærmbilleder fra Facebook)

Men på det tidspunkt var det altså ikke bekræftet, at branden rent faktisk var begyndt i en elbil. 

Alligevel bragte flere skandinaviske medier oplysningen som en kendsgerning, ligesom det vakte stor opstandelse på sociale medier, at netop elbilen havde startet den voldsomme brand.

Onsdag formiddag kunne Sandnes Politi så meddele, at det i virkeligheden var en ældre dieselbil, der var udbrudt brand i.

“Vi har afhørt ejeren af den ældre dieselbil, som branden i parkeringshuset ved Stavanger Lufthavn, Sola, begyndte i går eftermiddag. Vi har også afhørt flere vidner, som så branden i startfasen. Vi har også hentet en del videoer ind, og dette arbejde vil vi også fortsætte med,” siger sektionsleder ved Sandnes Politistation ifølge den norske avis Verdens Gang.

Til Stavanger Aftenblad udtaler sektionslederen, at der er tale om en Opel Zafira fra 2005. Dieselbilen brød i brand, da ejeren – netop hjemvendt fra ferie – forsøgte at starte den. 

Da adskillige skandinaviske medier kunne berette, at en elbil var skyld i en brand i en norsk lufthavn, spredte sig en kras kritik af netop elbiler. Men det var altså en knap 15 år gammel dieselbil, der brød ud i lys lue. (Foto: Carina Johansen/NTB/Ritzau Scanpix)

Artiklen bygger delvist på research fra det norske faktatjekmedie Faktisk.no. Mediet er ligesom TjekDet certificeret medlem af det internationale netværk af faktatjekmedier, International Fact-Checking Network (IFCN)

Forrige artikel Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet? Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet? Næste artikel Har Mette Frederiksen skrottet grundloven og listet EU's bankunion ind ad bagdøren? Har Mette Frederiksen skrottet grundloven og listet EU's bankunion ind ad bagdøren?
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.