Nej, branden i Stavanger Lufthavn begyndte ikke i en elbil

På sociale medier har brugere frydet sig over, at det skulle være en elbil, der startede en storbrand ved Stavanger Lufthavn. Men årsagen var en anden -nemlig en dieselbil.   

"Branden i Stavanger Lufthavn startede i elbil"

Kilde: Overskrift i artikel på bt.dk fra 7. januar 2020 (arkiveret version her), samt gengivet i adskillige danske og skandinaviske medier.

 

Det var rettelig en dieselbil - og altså ikke en elbil - der pludselig stod i lys lue i et parkeringshus i den norske Stavanger Lufthavn. Norsk politi oplyser, at der er tale om en Opel Zafira fra 2005. Da det fejlagtigt blev fortalt af medier, at en elbil var skyld i branden, spredte sig en debat om faren ved elbiler.

Flere skandinaviske medier, herunder danske B.T., kunne tidligere på ugen berette, at en elbil satte gang i en stor brand i et parkeringshus i Stavanger Lufthavn i Norge. 

Angiveligt skulle det have være et selvantændt batteri i en elbil i et parkeringshus ved lufthavnen, der fik udløst så stor en brand, at op mod 300 biler blev totalskadede af flammerne. Flytrafikken i lufthavnen blev tilmed indstillet.  

Men faktisk var det slet ikke en elbil, der var synderen. I stedet var det en ældre dieselbil, der var årsag til branden. 

Inden politiet fik slået fast, at det var en dieselbil, der startede branden, nåede den falske historie vidt omkring på sociale medier. BT’s artikel er delt adskillige steder på Facebook, hvor brugere fryder sig over, at det lige netop skulle være en elbil, der startede branden. 

Desuden er en Ritzau-artikel bragt af en række danske medier, herunder DR, hvori det lyder, at branden kan være startet i en elbil. 

Både B.T. og DR har efterfølgende rettet deres historier. 

Opstod i ældre dieselbil, siger politiet 

Forvirringen om årsagen til branden opstår, da norsk politi tirsdag eftermiddag fortæller om et tip, de har fået fra et vidne.  

“Det første tip gik på, at branden begyndte i en elbil, men det er ikke bekræftet,” siger operationsleder Victor Fenne-Jensen i Norges sydvestlige politidistrikt ifølge det norske medie NRK. 

Artiklen fortsætter under billedet

På Facebook blev der flittigt delt artikler om, at en elbil havde antændt den store brand i Stavanger Lufthavn. (Foto: Skærmbilleder fra Facebook)

Men på det tidspunkt var det altså ikke bekræftet, at branden rent faktisk var begyndt i en elbil. 

Alligevel bragte flere skandinaviske medier oplysningen som en kendsgerning, ligesom det vakte stor opstandelse på sociale medier, at netop elbilen havde startet den voldsomme brand.

Onsdag formiddag kunne Sandnes Politi så meddele, at det i virkeligheden var en ældre dieselbil, der var udbrudt brand i.

“Vi har afhørt ejeren af den ældre dieselbil, som branden i parkeringshuset ved Stavanger Lufthavn, Sola, begyndte i går eftermiddag. Vi har også afhørt flere vidner, som så branden i startfasen. Vi har også hentet en del videoer ind, og dette arbejde vil vi også fortsætte med,” siger sektionsleder ved Sandnes Politistation ifølge den norske avis Verdens Gang.

Til Stavanger Aftenblad udtaler sektionslederen, at der er tale om en Opel Zafira fra 2005. Dieselbilen brød i brand, da ejeren – netop hjemvendt fra ferie – forsøgte at starte den. 

Da adskillige skandinaviske medier kunne berette, at en elbil var skyld i en brand i en norsk lufthavn, spredte sig en kras kritik af netop elbiler. Men det var altså en knap 15 år gammel dieselbil, der brød ud i lys lue. (Foto: Carina Johansen/NTB/Ritzau Scanpix)

Artiklen bygger delvist på research fra det norske faktatjekmedie Faktisk.no. Mediet er ligesom TjekDet certificeret medlem af det internationale netværk af faktatjekmedier, International Fact-Checking Network (IFCN)

Forrige artikel Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet? Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet? Næste artikel Har Mette Frederiksen skrottet grundloven og listet EU's bankunion ind ad bagdøren? Har Mette Frederiksen skrottet grundloven og listet EU's bankunion ind ad bagdøren?
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.