Nej, den finske regering foreslår ikke fire dages arbejdsuge

Politiken, partiet Alternativet og adskillige udenlandske medier var lidt for hurtige med at bringe en nyhed om, at den finske regering forslår en kortere arbejdsuge. Der er nemlig ikke hold i historien. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Finland planlægger fire dages arbejdsuge"

Kilde: Adskillige danske og udenlandske medier. 

 

Den finske regering har slet ikke et forslag om en fire dages arbejdsuge på tapetet, udtaler regeringstalsmand til TjekDet. Men statsminister Sanna Marin luftede faktisk ideen til en socialdemokratisk paneldebat i august sidste år. Da var hun dog ikke statsminister og udtalte sig i situationen ikke på regeringens vegne.

Den finske regering har angiveligt sat et nyt forslag i søen: Finnerne skal fremover kun arbejde fire dage om ugen.

Det har adskillige europæiske medier kunnet berette, heriblandt danske Politiken, i løbet af årets første dage.

Både Alternativet og partiets politiske leder, Uffe Elbæk, der i flere år har haft et udtalt ønske om en 30 timers arbejdsuge i Danmark, var hurtige til at dele Politikens artikel på sociale medier. I sit tweet bifalder Uffe Elbæk, at Finland “fire år senere (…) går ud med samme forslag. Sådan.”

Men den finske regering har ikke fremsat noget forslag om en kortere arbejdsuge, viser faktatjek.

“Det er fake news,” siger Heta-Leena Sierilä, kommunikationsansvarlig for den finske regering, og uddyber:

“I den finske regerings lovprogram er forslaget om en fire dages arbejdsuge slet ikke nævnt. Spørgsmålet er ikke på den finske regerings dagsorden,” oplyser hun til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet


Men hvordan endte den falske historie i Politikens spalter på nettet og på folketingspolitikeres sociale medier?

Gammel ide, men ikke konkret forslag

Sagen går tilbage til 19. august sidste år, hvor det finske Socialdemokratiske Parti (SDP) mødes for at fejre partiets 120-års jubilæum. Her lufter den nuværende socialdemokratiske statsminister i Finland, Sanna Marin, i en paneldebat et håb om en skønne dag at nedsætte arbejdstiden i Finland til fire-dages uger eller arbejdsdage af seks timer.

På det tidspunkt er Sanna Marin de finske socialdemokraters næstformand og landets transport- og kommunikationsminister. Samme dag tweeter hun også om kortere arbejdstid.

”Kortere arbejdstid kan og bør diskuteres. En 4-dages uge eller en 6-timers dag med en anstændig løn kan være en utopi i dag, men kan blive virkelighed i fremtiden,” skrev Sanna Marin på Twitter.

Artiklen fortsætter under billedet

Her tweeter statsminister Sanna Marin, at de kortere arbejdsdage eller -uger bør diskuteres. Til den socialdemokratiske paneldebat spurgte hun angiveligt, om ikke de kortere uger skulle være næste skridt.

Samme dag rapporterede finske medier, at den finske minister havde luftet ideen under paneldebatten til socialdemokraternes jubilæum.

Men heller ikke i august planlagde den finske regering at indføre kortere arbejdsuger, og Sanna Marin talte ikke på regeringens vegne, ligesom hun ifølge det finske medie News Now Finland heller ikke siden har gentaget ideen.

“Statsminister Sanna Marin forestillede sig ideen i en paneldebat i august sidste år, da hun var transportminister, og der er ikke arbejdet aktivt med spørgsmålet siden,” siger Heta-Leena Sierilä til TjekDet.

Fiser rundt i Europa

Men historien tager en drejning fire måneder efter paneldebatten, lige efter at Sanna Marin bliver ny finsk statsminister. Det østrigske medie Kontrast bringer 16. december et portræt af den 34-årige statsminister, hvori Sanna Marins vision bliver gentaget.

Kontrasts artikel indeholder ikke fejl, men 2. januar viderebringer det belgiske medie New Europe historien. Men i den artikel fremgår det ikke, hvornår det socialdemokratiske jubilæum fandt sted. Derfor fremgår det heller ikke, at statsministerens udtalelse allerede ligger flere måneder tilbage.

Artiklen forsætter under billedet

I Politikens facebookopslag fremgår, at "Finland planlægger fire dages arbejdsuge," og at der er tale om et "forslag." Det er ikke korrekt, siger talsmand for den finske regering. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Ifølge New Europe har regeringskoalitionen endda forlangt en testperiode med en kortere arbejdsuge, så finnerne kan bruge mere tid med familien. Det er faktuelt forkert.

Den tvivlsomme information i New Europes artikel afholder dog ikke en række europæiske medier fra at kaste sig over historien. I dagene 3. til 6. januar bringer blandt andre La Repubblica, Daily Mail, The Sun, Independent og The Guardian alle forkerte eller mangelfulde versioner af historien. ITV skriver sågar, at Sanna Marin udtalte sig til New Europe, og det britiske medie nævner ikke paneldebatten i august med et ord.

Mandag aften nåede den falske historie så Politikens spalter på nettet, og tirsdag udbredte Alternativet og dets politikere historien via sociale medier.

Artiklen fortsætter under tidslinjen

 

Politiken har ændret i artiklens overskrift og brødtekst og forsynet artiklen med en rettelse.

“I en tidligere version af denne artikel skrev vi, at den nye finske regering planlægger indførelsen af en fire dages arbejdsuge. Det er ikke korrekt,” skriver dagbladet.

Alternativet har ændret i sit facebookopslag og udsendt et korrigerende tweet, efter at TjekDet har gjort partiet opmærksom på, at der ikke er hold i historien. Politisk leder Uffe Elbæk har kommenteret sit tweet for at råde bod på fejlen.

Han kalder dog stadig statsministerens udtalelse fra august for et forslag, selv om der ikke foreligger noget forslag.

Forrige artikel Alternativet-profil overdriver bekymring for ansigtsgenkendelse Alternativet-profil overdriver bekymring for ansigtsgenkendelse Næste artikel Kommer EU-politikerne sovende til 150.000 kroner om måneden? Kommer EU-politikerne sovende til 150.000 kroner om måneden?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.