Nej, der er ikke 926.666 muslimer i Danmark

Der er 926.666 muslimer i Danmark, hævder facebooksiden Danmark først. Påstanden deles vidt og bredt, men er helt forkert. 

Påstanden om, at der er 926.666 muslimer i Danmark er helt forkert. Her bryder en gruppe muslimer velkommen til Itfar på Rådshuspladsen i København, hvor de bryder fasten.
Påstanden om, at der er 926.666 muslimer i Danmark er helt forkert. Her bryder en gruppe muslimer velkommen til Itfar på Rådshuspladsen i København, hvor de bryder fasten.Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Rasmus Kerrn-Jespersen

Fakta

"Dansk statistik har talt alle muslimer op i Danmark 926.666!"

Kilde: Opslag på facebooksiden Danmark først den 6. juni 2019. 


Tallet 926.666 faktisk stammer fra Danmarks Statistik, der har opgjort antallet af indvandrere og efterkommere i Danmark efter tysk forbillede. Tallet dækker over alle typer af indvandrere og efterkommere uanset religiøst tilhørsforhold - det har altså intet med antallet af muslimer at gøre. Der er omkring 320.000 muslimer i Danmark.

“Dansk statistik har talt alle muslimer op i Danmark 926.666! Du kan takke din nye regering!”

Sådan hævder facebooksiden Danmark først, der har mere end 6.000 følgere. Påstanden er delt næsten 400 gange, mens mere end 500 har reageret med et like eller lignende, og flere hundrede har kommenteret.

Fakta

Mange af kommentarerne raser over det høje antal muslimer:

Fakta

Men påstanden om, at Danmarks Statistik skulle have talt alle muslimer i Danmark, er forkert.

Danmarks Statistik fører ikke registre over befolkningens religiøse tilhørsforhold. Og selvom tallet 926.666 faktisk stammer fra Danmarks Statistik, har det intet med muslimer at gøre - det er derimod antallet af indvandrere og efterkommere opgjort i en særkørsel efter tysk forbillede. Tallet dækker over alle typer af indvandrere og efterkommere uanset religiøst tilhørsforhold.

Leverer aldrig dokumentation

Selvom hovedparten af kommentarerne under opslaget går på, at der er alt for mange muslimer i Danmark, drister enkelte sig dog til at efterspørge konkret dokumentation for, at der skulle befinde sig næsten en million muslimer i Danmark.

Og flere gange besvarer facebooksiden spørgsmålet om dokumentation med det samme screenshot af et svar til Folketinget. Flere beder om et link, så de kan læse hele svaret, men det vender siden aldrig tilbage med.

Den tyske metode
TjekDet har tidligere skrevet om den tyske metode. Læs mere her.

På TjekDet kan vi dog genkende tallet. Det stammer nemlig fra Danmarks Statistik, der i efteråret opgjorde antallet af indvandrere og efterkommere på samme måde, som man gør i Tyskland. Særkørslen blev lavet efter ønske fra Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

“Selve tallet stammer fra en særkørsel, vi lavede tilbage i efteråret sidste år, hvor vi brugte den tyske måde til at opgøre antallet af indvandrere og efterkommere. Med den metode nåede vi frem til de 926.666,” siger Dorthe Larsen, der er afdelingsleder på kontoret for Befolkning og Uddannelse i Danmarks Statistik.

Det betyder også, slår Dorthe Larsen fast, at tallet ikke siger noget om, hvor mange muslimer, der er i Danmark.

“Nej, det gør det ikke. Det inkluderer personer fra rigtig mange forskellige lande, hvor majoriteten af befolkningen ikke er muslimer. Så tallet dækker over mange, der ikke er muslimer,” siger hun.

Marie Louise Schultz-Nielsen

Kig mod Københavns Universitet

At de 926.666 ikke har noget med antallet af muslimer at gøre er Marie Louise Schultz-Nielsen, der er seniorforsker ved Rockwool Fonden og forsker i indvandring og integration, helt enig i.

“Det er jo ikke muslimer, den opgørelse ser på. Man registrerer jo ikke folks religion hos Danmarks Statistik,” siger hun og fortsætter:

“De mest seriøse opgørelser af antallet af muslimer er lavet af Brian Arly (Jacobsen, red.) fra Københavns Universitet. De tyder ikke på, at der skulle være bare i nærheden af knap en million muslimer i Danmark.”

På Københavns Universitet afviser lektor Brian Arly Jacobsen også, at de 926.666 fra Danmarks Statistiks særkørsel kan bruges til at sige noget om antallet af muslimer.

Brian Arly Jacobsen
Religionsforsker og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet

“Nej, overhovedet ikke. Ikke det mindste,” siger han og forklarer, hvorfor det er forkert at bruge tallet, sådan som Danmark først gør.

“Problemet er, at de sætter lighedstegn mellem samtlige indvandrere og efterkommere i landet og antallet af muslimer. Det, ved vi jo godt, er forkert,” siger han.

Brian Arly Jacobsens seneste udregning af, hvor mange muslimer, der er i Danmark, endte på cirka 320.000.

“Og det er jo et estimat, skal man huske på. Derfor kan det både gå op og ned,” siger han.

Danmark først sletter spørgsmål

TjekDet ville gerne have spurgt folkene bag facebooksiden Danmark først, hvorfor de udlægger særkørslen fra Danmarks Statistik over antallet af indvandrere og efterkommere opgjort efter den tyske metode til at påstå, at der er 926.666 muslimer i Danmark?

Det fremgår ikke af siden, hvem der står bag, så det er ikke muligt at kontakte dem direkte. Muligheden for at sende beskeder direkte til siden er slået fra. Og når TjekDet kommenterer det fejlagtige opslag, sletter folkene bag siden kommentaren. Det er derfor ikke lykkedes os at få et svar.

Af Danmark førsts om-sektion fremgår det, at siden "er til videreformidling, af fakta og hændelser i forhold til islam og Danmark."

Der står dog også klart og tydeligt, at folkene bag siden ikke er interesserede i debat:

"Alle negative kommentarer, naive venligbo, dansk fjendtlige værnemager tosser vil blive slettet og blokeret.

Dette er ikke en debat side!"


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu