Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner

Falske reklamer for de populære Ray-Ban solbriller spreder sig på sociale medier.

Brillemærket Ray-Ban er verdensberømt for at skygge for øjnene af nogle af verdens mest feterede stjerner. Eksempelvis bar filmstjerner som Will Smith og Tommy Lee Jones Ray-Ban-modellen Predator i Men in Black i 1997, og Tom Cruise gjorde modellen Aviator til allemandseje i Top Gun i 1986.

Og så er det da rart, at man nu kan erhverve sig et par spritnye Ray-Ban solbriller for den nette sum af 156,08 kroner. 

Det lover en reklame, der lige nu spreder sig på de sociale medier Facebook og Instagram, i hvert fald. Men du skal skynde dig, for det er kun et “en-dags udsalg”, lyder det lokkende tilbud på en “officiel dansk Ray-Ban side".

TjekDet har vist Ulla Malling, projektchef for app'en Mit Digitale Selvforsvar i Forbrugerrådet Tænk, reklamen for solbrillerne. Hun anbefaler, at man ”går langt udenom” den:

”Vi har advaret om lige præcis denne falske kampagne før. Det er en klassiker, som vi ser hvert år, når solen kommer frem,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet af den falske annonce.

Annoncer på Facebook lokker med meget lave priser på de populære Ray-Ban solbriller. Men der er tale om svindel.

Trodser man det gode råd og bevæger sig ind på hjemmesiden, der henvises til, finder man Ray-Ban solbriller i en perlerække af modeller og farver. 

Men du skal ikke stirre dig blind på det gode tilbud, for det er et svindelnummer. Bestiller du et par solbriller, ser du aldrig pengene igen - og solbrillerne når aldrig frem. Målet med annoncerne er i stedet at lure din kreditkortoplysninger ud af dig. 

Hvis man prøver at købe solbrillerne fra den falske reklame, kan udfaldet være alt fra ingenting til, at din konto bliver lænset af svindlerne, forklarer Ulla Malling:

”Du kan modtage en billig kopi-solbrille, du kan miste dine penge uden at modtage noget, eller du kan risikere, at dine kreditkort-oplysninger bliver stjålet og brugt til at købe ting på din regning.”

Hvorfor deler facebookbrugere de falske annoncer?

Men når man modtager annoncen fra en ven eller et familiemedlem, så er det nemt at blive snydt. Rigtig mange facebookbrugere i både ind- og udland har delt lignende annoncer gennem de seneste år. Men noget tyder på, at mange af dem deler annoncen, uden at de ved det. I hvert fald har flere brugere søgt hjælp hos Facebooks "hjælp-fællesskab" til at få en forklaring på, hvordan de falske annoncer kan blive delt fra deres facebookkonti, uden de selv har gjort det.

Selvom det kan være irriterende, at de falske annoncer bliver delt i dit navn, behøver du dog ikke frygte, at du dermed gør noget ulovligt.

“Det er selvfølgelig ikke lovligt at oprette falske annoncer, men det er i udgangspunktet ikke i strid med Markedsføringsloven, hvis man som privatperson deler annoncen med sine venner. Markedsføringsloven gælder for handlinger i erhvervsøjemed, hvilket for eksempel kan være tilfældet hvis den, der deler den falske reklame, har en økonomisk interesse i det,” siger Jan Trzaskowski, der er professor i markedsføringsret ved CBS. 

TjekDet har kontaktet en dansk Facebook-bruger, der har delt en falsk reklame for Ray-Ban solbriller for at høre, om vedkommende aktivt har delt annoncen. TjekDet har også kontaktet de venner, der er tagget i delingen af annoncen. Ingen af dem er vendt tilbage.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Rigspolitiet advarer: Kriminelle truer med kidnapning på mail Rigspolitiet advarer: Kriminelle truer med kidnapning på mail Næste artikel “Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage “Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.