Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner

Falske reklamer for de populære Ray-Ban solbriller spreder sig på sociale medier.

Brillemærket Ray-Ban er verdensberømt for at skygge for øjnene af nogle af verdens mest feterede stjerner. Eksempelvis bar filmstjerner som Will Smith og Tommy Lee Jones Ray-Ban-modellen Predator i Men in Black i 1997, og Tom Cruise gjorde modellen Aviator til allemandseje i Top Gun i 1986.

Og så er det da rart, at man nu kan erhverve sig et par spritnye Ray-Ban solbriller for den nette sum af 156,08 kroner. 

Det lover en reklame, der lige nu spreder sig på de sociale medier Facebook og Instagram, i hvert fald. Men du skal skynde dig, for det er kun et “en-dags udsalg”, lyder det lokkende tilbud på en “officiel dansk Ray-Ban side".

TjekDet har vist Ulla Malling, projektchef for app'en Mit Digitale Selvforsvar i Forbrugerrådet Tænk, reklamen for solbrillerne. Hun anbefaler, at man ”går langt udenom” den:

”Vi har advaret om lige præcis denne falske kampagne før. Det er en klassiker, som vi ser hvert år, når solen kommer frem,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet af den falske annonce.

Annoncer på Facebook lokker med meget lave priser på de populære Ray-Ban solbriller. Men der er tale om svindel.

Trodser man det gode råd og bevæger sig ind på hjemmesiden, der henvises til, finder man Ray-Ban solbriller i en perlerække af modeller og farver. 

Men du skal ikke stirre dig blind på det gode tilbud, for det er et svindelnummer. Bestiller du et par solbriller, ser du aldrig pengene igen - og solbrillerne når aldrig frem. Målet med annoncerne er i stedet at lure din kreditkortoplysninger ud af dig. 

Hvis man prøver at købe solbrillerne fra den falske reklame, kan udfaldet være alt fra ingenting til, at din konto bliver lænset af svindlerne, forklarer Ulla Malling:

”Du kan modtage en billig kopi-solbrille, du kan miste dine penge uden at modtage noget, eller du kan risikere, at dine kreditkort-oplysninger bliver stjålet og brugt til at købe ting på din regning.”

Hvorfor deler facebookbrugere de falske annoncer?

Men når man modtager annoncen fra en ven eller et familiemedlem, så er det nemt at blive snydt. Rigtig mange facebookbrugere i både ind- og udland har delt lignende annoncer gennem de seneste år. Men noget tyder på, at mange af dem deler annoncen, uden at de ved det. I hvert fald har flere brugere søgt hjælp hos Facebooks "hjælp-fællesskab" til at få en forklaring på, hvordan de falske annoncer kan blive delt fra deres facebookkonti, uden de selv har gjort det.

Selvom det kan være irriterende, at de falske annoncer bliver delt i dit navn, behøver du dog ikke frygte, at du dermed gør noget ulovligt.

“Det er selvfølgelig ikke lovligt at oprette falske annoncer, men det er i udgangspunktet ikke i strid med Markedsføringsloven, hvis man som privatperson deler annoncen med sine venner. Markedsføringsloven gælder for handlinger i erhvervsøjemed, hvilket for eksempel kan være tilfældet hvis den, der deler den falske reklame, har en økonomisk interesse i det,” siger Jan Trzaskowski, der er professor i markedsføringsret ved CBS. 

TjekDet har kontaktet en dansk Facebook-bruger, der har delt en falsk reklame for Ray-Ban solbriller for at høre, om vedkommende aktivt har delt annoncen. TjekDet har også kontaktet de venner, der er tagget i delingen af annoncen. Ingen af dem er vendt tilbage.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Rigspolitiet advarer: Kriminelle truer med kidnapning på mail Rigspolitiet advarer: Kriminelle truer med kidnapning på mail Næste artikel Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.