Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner

Falske reklamer for de populære Ray-Ban solbriller spreder sig på sociale medier.

Brillemærket Ray-Ban er verdensberømt for at skygge for øjnene af nogle af verdens mest feterede stjerner. Eksempelvis bar filmstjerner som Will Smith og Tommy Lee Jones Ray-Ban-modellen Predator i Men in Black i 1997, og Tom Cruise gjorde modellen Aviator til allemandseje i Top Gun i 1986.

Og så er det da rart, at man nu kan erhverve sig et par spritnye Ray-Ban solbriller for den nette sum af 156,08 kroner. 

Det lover en reklame, der lige nu spreder sig på de sociale medier Facebook og Instagram, i hvert fald. Men du skal skynde dig, for det er kun et “en-dags udsalg”, lyder det lokkende tilbud på en “officiel dansk Ray-Ban side".

TjekDet har vist Ulla Malling, projektchef for app'en Mit Digitale Selvforsvar i Forbrugerrådet Tænk, reklamen for solbrillerne. Hun anbefaler, at man ”går langt udenom” den:

”Vi har advaret om lige præcis denne falske kampagne før. Det er en klassiker, som vi ser hvert år, når solen kommer frem,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet af den falske annonce.

Annoncer på Facebook lokker med meget lave priser på de populære Ray-Ban solbriller. Men der er tale om svindel.

Trodser man det gode råd og bevæger sig ind på hjemmesiden, der henvises til, finder man Ray-Ban solbriller i en perlerække af modeller og farver. 

Men du skal ikke stirre dig blind på det gode tilbud, for det er et svindelnummer. Bestiller du et par solbriller, ser du aldrig pengene igen - og solbrillerne når aldrig frem. Målet med annoncerne er i stedet at lure din kreditkortoplysninger ud af dig. 

Hvis man prøver at købe solbrillerne fra den falske reklame, kan udfaldet være alt fra ingenting til, at din konto bliver lænset af svindlerne, forklarer Ulla Malling:

”Du kan modtage en billig kopi-solbrille, du kan miste dine penge uden at modtage noget, eller du kan risikere, at dine kreditkort-oplysninger bliver stjålet og brugt til at købe ting på din regning.”

Hvorfor deler facebookbrugere de falske annoncer?

Men når man modtager annoncen fra en ven eller et familiemedlem, så er det nemt at blive snydt. Rigtig mange facebookbrugere i både ind- og udland har delt lignende annoncer gennem de seneste år. Men noget tyder på, at mange af dem deler annoncen, uden at de ved det. I hvert fald har flere brugere søgt hjælp hos Facebooks "hjælp-fællesskab" til at få en forklaring på, hvordan de falske annoncer kan blive delt fra deres facebookkonti, uden de selv har gjort det.

Selvom det kan være irriterende, at de falske annoncer bliver delt i dit navn, behøver du dog ikke frygte, at du dermed gør noget ulovligt.

“Det er selvfølgelig ikke lovligt at oprette falske annoncer, men det er i udgangspunktet ikke i strid med Markedsføringsloven, hvis man som privatperson deler annoncen med sine venner. Markedsføringsloven gælder for handlinger i erhvervsøjemed, hvilket for eksempel kan være tilfældet hvis den, der deler den falske reklame, har en økonomisk interesse i det,” siger Jan Trzaskowski, der er professor i markedsføringsret ved CBS. 

TjekDet har kontaktet en dansk Facebook-bruger, der har delt en falsk reklame for Ray-Ban solbriller for at høre, om vedkommende aktivt har delt annoncen. TjekDet har også kontaktet de venner, der er tagget i delingen af annoncen. Ingen af dem er vendt tilbage.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Rigspolitiet advarer: Kriminelle truer med kidnapning på mail Rigspolitiet advarer: Kriminelle truer med kidnapning på mail Næste artikel “Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage “Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.