Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner

Falske reklamer for de populære Ray-Ban solbriller spreder sig på sociale medier.

Stjerneskuespilleren Tom Cruise bærer en Ray-Ban Aviator i storfilmen Top Gun. Når annoncer på Facebook lokker med lignende solbriller til kun 150 kroner, er der sandsynligvis tale om svindel.
Stjerneskuespilleren Tom Cruise bærer en Ray-Ban Aviator i storfilmen Top Gun. Når annoncer på Facebook lokker med lignende solbriller til kun 150 kroner, er der sandsynligvis tale om svindel.Foto: Carlos Barria / Reuters / Ritzau Scanpix

Brillemærket Ray-Ban er verdensberømt for at skygge for øjnene af nogle af verdens mest feterede stjerner. Eksempelvis bar filmstjerner som Will Smith og Tommy Lee Jones Ray-Ban-modellen Predator i Men in Black i 1997, og Tom Cruise gjorde modellen Aviator til allemandseje i Top Gun i 1986.

Og så er det da rart, at man nu kan erhverve sig et par spritnye Ray-Ban solbriller for den nette sum af 156,08 kroner. 

Det lover en reklame, der lige nu spreder sig på de sociale medier Facebook og Instagram, i hvert fald. Men du skal skynde dig, for det er kun et “en-dags udsalg”, lyder det lokkende tilbud på en “officiel dansk Ray-Ban side".

TjekDet har vist Ulla Malling, projektchef for app'en Mit Digitale Selvforsvar i Forbrugerrådet Tænk, reklamen for solbrillerne. Hun anbefaler, at man ”går langt udenom” den:

”Vi har advaret om lige præcis denne falske kampagne før. Det er en klassiker, som vi ser hvert år, når solen kommer frem,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet af den falske annonce.

Fakta

Annoncer på Facebook lokker med meget lave priser på de populære Ray-Ban solbriller. Men der er tale om svindel.

Trodser man det gode råd og bevæger sig ind på hjemmesiden, der henvises til, finder man Ray-Ban solbriller i en perlerække af modeller og farver. 

Men du skal ikke stirre dig blind på det gode tilbud, for det er et svindelnummer. Bestiller du et par solbriller, ser du aldrig pengene igen - og solbrillerne når aldrig frem. Målet med annoncerne er i stedet at lure din kreditkortoplysninger ud af dig. 

Hvis man prøver at købe solbrillerne fra den falske reklame, kan udfaldet være alt fra ingenting til, at din konto bliver lænset af svindlerne, forklarer Ulla Malling:

”Du kan modtage en billig kopi-solbrille, du kan miste dine penge uden at modtage noget, eller du kan risikere, at dine kreditkort-oplysninger bliver stjålet og brugt til at købe ting på din regning.”

Hvorfor deler facebookbrugere de falske annoncer?

Men når man modtager annoncen fra en ven eller et familiemedlem, så er det nemt at blive snydt. Rigtig mange facebookbrugere i både ind- og udland har delt lignende annoncer gennem de seneste år. Men noget tyder på, at mange af dem deler annoncen, uden at de ved det. I hvert fald har flere brugere søgt hjælp hos Facebooks "hjælp-fællesskab" til at få en forklaring på, hvordan de falske annoncer kan blive delt fra deres facebookkonti, uden de selv har gjort det.

Selvom det kan være irriterende, at de falske annoncer bliver delt i dit navn, behøver du dog ikke frygte, at du dermed gør noget ulovligt.

“Det er selvfølgelig ikke lovligt at oprette falske annoncer, men det er i udgangspunktet ikke i strid med Markedsføringsloven, hvis man som privatperson deler annoncen med sine venner. Markedsføringsloven gælder for handlinger i erhvervsøjemed, hvilket for eksempel kan være tilfældet hvis den, der deler den falske reklame, har en økonomisk interesse i det,” siger Jan Trzaskowski, der er professor i markedsføringsret ved CBS. 

TjekDet har kontaktet en dansk Facebook-bruger, der har delt en falsk reklame for Ray-Ban solbriller for at høre, om vedkommende aktivt har delt annoncen. TjekDet har også kontaktet de venner, der er tagget i delingen af annoncen. Ingen af dem er vendt tilbage.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu