Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Forskere konkluderer: At have en kort lunte er et tegn på høj intelligens" 

Kilde: Netmedierne Delbart og Grinebibelen 

En forsker bag studiet, artiklen henviser til, afviser at have undersøgt sammenhængen mellem intelligens og temperament. Flere danske forskere bakker op om dette og afviser, at det er bevist, at der er en sammenhæng mellem at have en kort lunte og høj intelligens. 

Hvis du ofte er sur og tvær og farer op ved det mindste, skal du ikke skamme dig. Forskning viser nemlig, at temperamentsfulde kvinder er mere intelligente end rolige, afdæmpede mennesker.  

Det kan man læse i artikler fra blandt andet netmedier Delbart og Grinebibelen, hvis artikler er blevet delt på Facebook mere end 3.000 gange.  

I en af artiklerne står der blandt andet, at “nu kan du uden problemer vise dit sande jeg, omfavne den vrede person med åbne arme og se det vrede humør som en gave fra oven”. 

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser opslaget ud på Facebook. Opslaget findes stadig på det sociale medie, men linket fører til en 'død side'.

Og den opfordring har adskillige facebookbrugere tilsyneladende taget til sig. Opslagene på Facebook med de to artikler er sammenlagt kommenteret mere end 10.000 gange, og flere af dem er tilsyneladende skrevet af temperamentsfulde kvinder, der glæder sig over forskernes fund. 

Men de må desværre pakke begejstringen væk igen. Der er nemlig ikke nogen sammenhæng mellem et hidsigt temperament og en høj intelligens. 

“Det er helt skævt. Der er ikke forskningsmæssigt belæg for at sige, at en kort lunte er et tegn på høj intelligens,” fastslår Erik Lykke Mortensen, der er professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

 

 Flere facebookbrugere udtrykker deres begejstring over budskabet fra de to netmedier. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Studie handler slet ikke om intelligens 

Netmediernes artikler henviser til et studie fra 1987, som er lavet af to forskere fra University of New South Wales i Australien og Stanford University i USA.  

En af de to forskere bag studiet, Joseph P. Forgas, afviser dog, at det skulle koble intelligens og temperament.

"Studiet viser bestemt ikke, at temperamentsfulde kvinder er klogere. Studiet handler ikke om temperament, men om midlertidige humørændringer, hvor kønsforskelle har en betydning," skriver han i en mail til TjekDet.   

Heller ikke Erik Lykke Mortensen forstår netmediernes udlægning af studiet. Ifølge ham står der intet om sammenhængen mellem temperament og intelligens – hverken hos kvinder eller generelt hos mennesker. 

“I studiet prøver forskerne at manipulere testpersonernes humør for at se, hvordan det påvirker deres oplevelse af andre mennesker. De bruger også en lille smule plads på, hvordan humør påvirker hukommelsen, men der er intet af det, der handler om intelligens,” siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet. 
Erik Lykke Mortensen er professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. 

Han bakkes op af Ole Michael Spaten, der er seniorforsker i social- og personlighedspsykologi på Aalborg Universitet og autoriseret psykolog. Han kan heller ikke genkende udlægningen af studiet. 

“Jeg kan ikke genkende, at der i studiet skulle være belæg for den sensationsprægede overskrift med intelligens,” skriver han i en mail til TjekDet.   

Ole Michael Spaten fremhæver desuden det faktum, at studiet altså er foretaget for mere end 30 år siden og dermed baserer sig på nogle forældede teorier. 

“Ud over at det er er meget vanskeligt at finde belæg for påstanden, så er der tale om en 33 år gammel artikel, som baserer sig på endnu ældre teorier. Kognitionspsykologi og herunder viden om personopfattelse har undergået en rivende udvikling siden, og det er derfor stærkt tvivlsomt, om vi kan fæste lid til undersøgelsen og den efterfølgende overskrift,” skriver han til TjekDet.    

Artiklen fortsætter under billedet. 
Ole Michael Spaten er autoriseret psykolog og seniorforsker i social- og personlighedspsykologi på Aalborg Universitet. (Foto: Aalborg Universitet)

Virker næsten bevidst  

Erik Lykke Mortensen understreger, at det i øvrigt er noget af en fejltolkning, som de to netmedier laver.

“Jeg har sjældent set en så misforstået læsning af et studie. Jeg synes næsten, det virker som en bevidst fejllæsning,” siger han.  

Hverken Delbart eller Grinebibelen er vendt tilbage på TjekDets henvendelser. Delbart har dog efter vores henvendelse fjernet både artiklen og facebookopslaget. 

Det er ikke første gang, at der florerer påstande om intelligens på de sociale medier. TjekDet har tidligere faktatjekket, om de glemsomme virkelig har en højere intelligens, og om du er intelligent, hvis du ofte spilder mad ud over dig selv. I begge tilfælde var den gal med beviserne. 

Forrige artikel Rapport viser slet ikke fordele ved at anbringe børn tidligt. Men det synes Astrid Krag den gør Rapport viser slet ikke fordele ved at anbringe børn tidligt. Men det synes Astrid Krag den gør Næste artikel Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer? Har australske forskere fundet en frugt, der dræber kræft på 24 timer?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.