Nej, EU har ikke forbudt børn under otte år at puste balloner op

Ifølge en sejlivet myte forbyder et EU-direktiv om sikkerhed i legetøj børn under otte år at puste balloner op. Det er ikke rigtigt, men EU skærpede i 2011 sikkerhedskravene til en række legetøj.

Det trak overskrifter i såvel dansk som international presse, da EU-Kommissionen i 2011 opdaterede et mere end 20 år gammelt direktiv om sikkerhed i legetøj. Direktivet indeholdt ifølge Kommissionen skærpede regler, der skulle forhindre børn i at kvæles som følge af, at de sluger eller indånder legetøj eller dele af legetøj. 

I forbindelse med vedtagelsen af direktivet udtalte Kommissionens daværende næstformand Antonio Tajani, ansvarlig for industri og iværksætteri, i en pressemeddelelse følgende:

"Sikkerhed for vores børn er vores første prioritet. Vi har den bedste lovgivning om legetøj i verden med de højeste sikkerhedskrav."

Reglerne indeholdt blandt andet nye grænseværdier for kemiske stoffer såsom ftalater i legetøj. Dertil at alt legetøj, der markedsføres i EU, skal have CE-mærkning, hvilket er fabrikantens erklæring om, at legetøjet opfylder alle væsentlige sikkerhedskrav. Legetøj, der er CE-mærket, har herefter fri adgang til Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). 

”Et tåbeligt forslag” 

Men direktivet forbød også børn under otte år at puste latex-balloner op, ligesom det også blev forbudt for unge under 14 år at blæse i ryslere. En rysler kendes bedst fra nytår og er et lille plasticrør med en papir-hale, der ruller sig ud og udsender en høj trutlyd, når man puster i den. 

Disse forbud var i hvert fald en gængs tolkning af reglerne, der blev fremlagt i medierne.

Dansk Folkepartis daværende medlem af Europa-Udvalget, Pia Adelsteen, bad derfor daværende europaminister, Nikolaj Wammen (S), om at redegøre for indholdet af direktivet. Specifikt udbad Pia Adelsteen sig svar på, ”om ministeren ikke finder, at der er tale om et tåbeligt forslag, som er udtryk for, at EU går for langt i forhold til at detailregulere borgernes hverdag.”

Nikolaj Wammen henviste til et svar fra Erhvervs- og vækstministeriet, hvoraf det fremgår, at ”der ikke eksisterer et direktiv, som forbyder børn at puste balloner op.”  

"Latexballoner skal være påført et advarselsmærkat, der fortæller, at børn under otte år skal være under opsyn, når de puster latexballoner op," fortsætter svaret. 

Advarsel! 

Også Kommissionen udgav en ekstra pressemeddelelse, der med versaler slog fast, at EU ”IKKE” forbød børn under otte at puste balloner op eller unge under 14 at blæse i ryslere. Det var derimod tale om ”anbefaling”, om at voksne skulle føre tilsyn eller være tilstede, når børn under otte år pustede balloner op: 

"Årsagen til, at advarslen blev indført og er opretholdt i det nye direktiv, er dødsfald i forbindelse med balloner. Formålet er at henlede forældrenes opmærksomhed på den risiko for kvælning, der eksisterer," lyder det i pressemeddelelsen. 

Erhvervsdrivende kan vælge mellem en advarsel, der står med skrift, og eller et piktogram. Advarslen, der efter direktivets vedtagelse skal følge latex-balloner, lyder:  

"Advarsel! Børn under otte år kan kvæles på ikke-opblæste eller ødelagt balloner. Voksent tilsyn er anbefalet. Opbevar ikke-opblæste balloner væk fra børn. Kassér ødelagte balloner med det samme." 

Nikolaj Wammen forklarer i sit svar til Europa-Udvalget, at den konkrete bestemmelse om advarselsmærkat fremgår af sikkerhedsstandarden EN-71-1.  

"Denne sikkerhedsstandard er igennem årene blevet opdateret flere gange, og advarselsmærkningen har været med siden de første udgaver af standarden tilbage fra 1988," lød det i svaret fra europaministeren. 

I direktivets nuværende version er der tilføjet et bilag, der udspecificerer, at der med legetøj ikke menes fest- eller pyntegenstande. 

Forrige artikel Fake news er ’old news’ i Estland Fake news er ’old news’ i Estland Næste artikel Bestemmer EU virkelig 80 procent af den danske lovgivning? Bestemmer EU virkelig 80 procent af den danske lovgivning?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.