Nej, forskning viser ikke, at det er dårligt at træne om morgenen

En populær artikel påstår, at det ikke er lige så godt at træne om morgenen som andre tidspunkter på dagen, fordi man risikerer at lide af søvnmangel. Men det viser forskningen slet ikke, siger forskere. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Det er dårligere at træne om morgenen frem for eftermiddag eller aften. 

Kilde: Netmediet Delbart. 


Der er ikke videnskabelig evidens for at konkludere, at det generelt set er dårligere at træne om morgenen end andre tidspunkter på dagen. Man kan vænne sig til at træne på de fleste tidspunkter, hvis man bare gør det kontinuerligt. Visse træningsformer er dog som udgangspunkt bedre at udføre på visse tidspunkter af dagen, men nogle af disse er faktisk om morgenen.

Du kender det måske. Vækkeuret ringer midt i en god drøm, og pludselig er det ikke så tiltalende at forlade din varme seng og i stedet hoppe i træningstøjet for at passe den planlagte morgentræning. 

Heldigvis kan du med ro i sindet slukke for vækkeuret og vende dig om på den anden side.

Forskning viser nemlig, at det ikke er lige så godt at træne om morgenen som om eftermiddagen og aftenen. Det påstår en artikel på internetsiden Delbart, som er liket, kommenteret og delt næsten 6.000 gange på Facebook. 

Men man kan ikke konkludere, at det er dårligere at træne om morgenen, vurderer de forskere, TjekDet har talt med. Noget så individuelt som træning kan nemlig ikke generaliseres på den måde. 

“Isoleret set er det meningsløst at sige, at det skulle være bedre at træne på ét tidspunkt af dagen frem for et andet. Det kan være lige så sundt at træne om morgenen som eftermiddag eller aften,” siger Lars Nybo, der er professor i Integrativ Fysiologi på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Sådan så opslaget ud, der delte artiklen på Facebook. Opslaget og artiklen er nu slettet. 

Han bakkes op af Mathias Vedsø Kristiansen, der er adjunkt på afdeling for Sport Sciences, Performance og Technology på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.  

“Hvis man skal svare på, hvornår det er bedst at træne for den almindelige motionist, så ville man sige, at det bedste tidspunkt at træne på dagen er der, hvor det passer ind i din hverdag,” siger han til TjekDet.  

Man kan sagtens vænne sig til at træne om morgenen  

I artiklen fra Delbart henvises der til et såkaldt metastudie, hvor forskerne bag har undersøgt 70 forskellige studier og angiveligt konkluderet på baggrund af dem, at det er bedst at træne om eftermiddagen. Men det viser studiet overhovedet ikke, understreger Mathias Vedsø Kristiansen.  

“Studiet viser, at hvis man tager en stor gruppe mennesker, så vil de fleste af dem præstere bedre til en træning om eftermiddagen eller om aftenen. Men hvis man så sætter nogle af dem til at træne om morgenen, går der ikke særlig mange uger, før de præsterer lige så godt om morgenen som om eftermiddagen, og i nogle tilfælde også bedre,” siger han til TjekDet.  

Lars Nybo mener ikke, at det generelt set er bedre at træne om eftermiddagen eller aftenen frem for om morgenen. Men han påpeger dog, at den konkrete træningsform kan have betydning for, hvornår på dagen det er bedst at træne. 

“Hvis man skal sprinte på en cykel, vil de fleste typisk være bedst om eftermiddagen, fordi muskeltemperaturen er højere end først på dagen, fordi kernetemperaturen i kroppen er højere. Skal man omvendt træne lang tid i varme, er man bedre om morgenen eller formiddagen,” siger han.  

Og man kan sagtens vænne sig til at få en fin træning ind om morgenen, forklarer Mathias Vedsø Kristiansen. Det ville man også gøre, hvis der var tale om at træne op til en konkret konkurrence, hvor man vidste, at man skulle i kamp klokken syv om morgenen.   

“Så ville du med det samme lægge træningen om, så du begyndte at træne klokken syv om morgenen. Det samme ville du gøre, hvis det var om eftermiddagen eller sent om aftenen, at du skulle i kamp,” siger han.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathias Vedsø Kristiansen er adjunkt på afdeling for Sport Sciences, Performance og Technology på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.

Selvfølgelig er søvnen vigtig 

Et af det helt store problemer ved morgentræning er ifølge Delbarts artikel, at man risikerer at udsætte sig selv for søvnmangel. De to forskere er enige om, at søvn er vigtigt for kroppen. Men det er slet ikke det, der er på spil i det her tilfælde, siger Mathias Vedsø Kristiansen.   

“Man kan selvfølgelig godt træne tidligt om morgenen og ikke få nok søvn, men så er det et andet spørgsmål. Er det bedre at sove nok og ikke træne, eller er det bedre at sove lidt mindre og så træne? Og det er et spørgsmål, der er svært at besvare, fordi det også kommer an på, om man skal præstere noget, være mere sund eller blot motionere,” siger han. 

Og det gælder i øvrigt også den anden vej rundt, forklarer Lars Nybo. Træner du meget sent på dagen, kan det nemlig også gå ud over søvnen.  

“Det er klart, at hvis du er B-menneske og ved at træne om morgenen ikke får det samme ud af resten af dagen, fordi du er træt, så er det selvfølgelig skidt. Men det kan lige så godt være den anden vej rundt. Hvis du træner sent på dagen, går det måske også ud over din søvn, og så er det også skidt,” siger han og tilføjer, at man sagtens kan få en ordentlig nats søvn, selvom man skal tidligt op og træne – så skal man bare tidligere i seng aftenen før. 

Artiklen fortsætter under billedet

Der er ikke videnskabeligt belæg for, at det generelt set skulle være dårligere at træne om morgenen end om eftermiddagen og aftenen. Hvis du træner sent på dagen, går det måske ud over din søvn, og så er det også skidt. (Foto: Kristian Sæderup/Ritzau Scanpix). 

“Hvis du går tidligt i seng og får sovet nok, så er det fint at træne om morgenen, hvis det er det, der passer ind i din hverdag. Hvis du ikke kan nå at træne om morgenen, fordi det går ud over din søvn, så kan det være, at du kan nå at træne om eftermiddagen,” siger Mathias Vedsø Kristiansen.   

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Delbart, men de har ikke besvaret vores henvendelse.

Artiklen er dog nu slettet efter vores henvendelse. 

Forrige artikel Danmark ryger ned ad ligestillingsliste, men listen bygger på Danmark ryger ned ad ligestillingsliste, men listen bygger på "absurde resultater" Næste artikel Alternativet-profil overdriver bekymring for ansigtsgenkendelse Alternativet-profil overdriver bekymring for ansigtsgenkendelse
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.