Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forskere og myndigheder modsiger foredragsholders alarmistiske påstande: Gluten er ikke skadeligt for raske personer.
Forskere og myndigheder modsiger foredragsholders alarmistiske påstande: Gluten er ikke skadeligt for raske personer.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nikolaj Rodkjær KristensenLaura Andersen

Fakta

“Gluten skader alle – også raske”

Kilde: Artikel på Autoimmun.co


Ser man på den samlede videnskab inden for gluten, er der intet belæg for, at gluten er skadeligt for personer uden cøliaki eller sensitivitet over for gluten. Det studie, artiklen lægger til grund for påstanden, hviler på et laboratorieforsøg på et lille antal vævsprøver. Forsøget har nogle mangler, og studiets resultater er ikke vist på raske mennesker.   

“Gluten skader alle – også raske.”

Sådan kan man læse i en artikel, der er delt mindst 1.600 gange på Facebook. Indlægget er skrevet på hjemmesiden Autoimmun.co, der er helliget oplysning "om at leve bedst muligt med autoimmun sygdom". På hjemmesiden kan man købe foredrag om kost og kronisk sygdom med Strange Skov, der er foredragsholder og manden bag Autoimmun.co.

Artiklen handler om den autoimmune sygdom cøliaki, der gør, at man ikke kan tåle proteinet gluten, som findes i dagligvarer som hvede, rug og byg. I indlægget kan man læse, at "korn ødelægger vores tarme og udløser kronisk sygdom", og at "franskbrød skader os på samme måde som kolera".

Men hvis du frygter, at du fremover må undvære dit højtbelagte smørrebrød, kan du tage det helt roligt. I hvert fald, hvis du ikke lider af cøliaki. Gluten er nemlig ikke skadeligt for raske menneskers tarme, fastslår tre forskere, som TjekDet har talt med. Og det ændrer det studie, som artiklen baserer påstanden på, ikke ved. Den sidste del vender vi tilbage til.

Artiklen fortætter under billedet.

Ifølge artiklen (arkiveret version vises herover) fra Autoimmun.co, der også er delt på Facebook, skader gluten tarmen hos alle. Artiklen er dog blevet rettet efter TjekDets henvendelse. 

Danske forskere fandt ingen effekt hos raske personer

“I den samlede videnskab inden for gluten er der intet belæg for, at gluten er skadeligt for personer uden cøliaki eller sensitivitet over for gluten,” lyder det fra Benjamin Gilbert-Jespersen, der er lektor i klinisk ernæring ved Københavns Professionshøjskole.

Han påpeger, at Fødevarestyrelsen har gennemgået den tilgængelige viden på området. Og læser man på Fødevarestyrelsens oplysningsside om gluten, finder man ikke belæg for, at raske mennesker skal frygte gluten.

“Hvis du ikke har fået konstateret cøliaki, er der som udgangspunkt ingen grund til at undgå gluten, da gluten i så fald ikke er med til at skade tarmvæggen eller give langvarige problemer i mave-tarm-systemet,” skriver styrelsen klart og tydeligt på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Hvad er en autoimmun sygdom?

Autoimmune sygdomme opstår, fordi immunsystemet angriber kroppens eget væv. De mest almindelige autoimmune sygdomme er psoriasis, leddegigt, rygsøjlegigt, kronisk inflammatorisk tarmsygdom (Crohn) eller hudsygdommen HS.

Det anslås, at over 400.000 danskere lider af autoimmune sygdomme.

Kilde: Region Midtjylland

Henrik Munch Roager er postdoc ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han forsker i fordøjelse i tarmen, og han har heller ikke fundet noget bevis for, at gluten skulle være skadeligt for personer, der ikke er glutenintolerante.

“I et studie af raske danskere undersøgte vi blandt andet, om indtag af glutenrig kost påvirker barrierefunktionen i tarmen. Her fandt vi ingen effekt og altså ikke noget bevis for, at gluten giver utæt tarm eller på nogen måde ændrer tarmens barrierefunktion hos raske danskere,” understreger han.

Studie er ikke gangbart bevis

I artiklen fra Autoimmun.co henviser Strange Skov, som er forfatteren bag hjemmesiden, til et amerikansk studie, der skulle konkludere, at gluten skader tarmvæggen hos alle mennesker, både hos raske og hos dem, der lider af cøliaki. Men den konklusion kan man slet ikke drage ud fra det studie, understreger Henrik Munch Roager.

“Det udsagn er baseret på et enkelt studie i et laboratorie, hvor de har taget tarmvæv fra både raske mennesker og fra cøliakipatienter. Derefter har de taget et glutenprotein og smidt det oven på det her tarmvæv, og det kan tarmvævet ikke lide. Det øger gennemtrængelighed i tarmen, uanset om man har cøliaki eller ej” siger han og fortsætter:

“Men det er uklart, hvad der var sket, hvis vævet var blevet udsat for et andet protein – altså om effekten er særlig for glutenproteinet. Det melder historien ikke noget om. Der er langt fra at lave sådan et forsøg i et laboratorie til at konkludere, at gluten skader tarmen.”

Artiklen fortsætter under billedet. 

Henrik Munch Roager er postdoc ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Også Ove B. Schaffalitzky, der er mave-tarm-læge og forskningsleder ved Medicinsk Gastroenterologi på Syddansk Universitet, vurderer, at artiklens påstand hviler på et meget tyndt grundlag.

“Holdepunktet for udsagnet om skade hos alle hviler på undersøgelse af et lille antal vævsprøver fra tyndtarmen, herunder fra raske. Det er mig bekendt aldrig vist på raske personer,” siger han.

Spis bare franskbrød, hvis du ikke har cøliaki

I artiklen kan man også læse, at "franskbrød skader os på samme måde som kolera". Men det er en misvisende måde at formulere det på, forklarer Henrik Munch Roager.

“Det er korrekt, at gluten i cøliakipatienter kan skade tarmen lidt på samme måde som et protein fra kolerabakterier. Men derfra og til at konkludere, at franskbrød skader os alle på samme måde som kolera, er misvisende," siger han.

Man skal altså ikke være nervøs for at sætte tænderne i et stort stykke franskbrød, hvis man ikke lider af cøliaki.

“Der sker ingenting ved at spise franskbrød, hvis du ikke har cøliaki. Spiser du derimod kolerabakterier, så får du diarré,” siger Henrik Munch Roager.

Ifølge artiklen på Autoimmun.co skulle kolera og gluten ellers medføre, at tarmvæggene bliver lettere at trænge gennem for de stoffer, der passerer gennem vores fordøjelsessystem. Tarmene formår dermed ikke at stoppe skadelige stoffer fra at trænge videre ud i kroppen. Og det kan “udløse autoimmun sygdom”, for eksempel cøliaki, leddegigt og leverbetændelse, står der i artiklen.

Men det er slet ikke sikkert, at det hænger sådan sammen, forklarer Ove B. Schaffalitzky.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Ove B. Schaffalitzky er mave-tarm-læge og forskningsleder ved Medicinsk Gastroenterologi på Syddansk Universitet.

“Man har længe vidst, at der er øget permeabilitet (gennemtrængelighed, red.) i tarmen hos cøliakipatienter, men de fleste mener, at det snarere er en følge af sygdommen på grund af betændelse,” siger han og fortsætter:

“Selv om der er påvist øget permeabilitet ved visse autoimmune sygdomme, er der ikke bevis for, at sygdommene er forårsaget af den øgede permeabilitet. Der er tale om associationer frem for påvisning af kausalitet.”

Og faktisk minder cøliarki og kolera slet ikke så meget om hinanden, påpeger Ove B. Schaffalitzky.

"Kolera virker ikke ved at øge permeabiliteten, men ved at øge aktiviteten af de pumper, der normalt udskiller salt og vand i tyndtarmen," forklarer han.

Studie er ikke et endegyldigt bevis

Strange Skov fra Autoimmun.co skriver i en mail, at hans hensigt med artiklen har været få folk til at se mere kritisk på de fødevareprodukter, de indtager i deres almindelige kost.

"Det er min interesse, at mennesker med kronisk sygdom, ligesom mig selv, får det bedre. Jeg har fået det utrolig meget bedre ved at ændre på min kost," skriver Strange Skov til TjekDet. 

Han anerkender, at det studie, som ifølge ham viser, at gluten skader alle, "ikke er et endegyldigt bevis". 

"Det, jeg påpeger er, at det her studie peger i retning af, at gluten påvirker (åbner) tarmvæggen også hos raske," skriver han.

Selvom Fødevarestyrelsen og de tre forskere, TjekDet har talt med, alle er enige om, at gluten ikke er skadeligt for raske mennesker, mener Strange Skov alligevel, der er grund til at være forbeholden over for proteinet.

"Inden for alle fag er konsensus, hvad det er, indtil nye opdagelser ændrer på det. Jeg har ikke forsøgt på at reportere konsensus (det gør myndighederne), men at videregive en ny vinkel fra forskning, som jeg finder relevant og hjælpsom," skriver han og bemærker:

"Jeg udråber mig på ingen måde til at være ekspert, jeg videregiver den information, som jeg finder relevant, og jeg henviser til kilder i det, jeg skriver," skriver Strange Skov i mailen. 

Autoimmun.co har efter TjekDets henvendelse rettet artiklen. Nu fremgår det ikke længere, at "gluten skader alle – også raske." I stedet kan man læse at "gluten påvirker alle – også raske." 

Artiklens overskrift er ligeledes blevet rettet, så der nu står, at "korn forårsager utæt tarm", og ikke at korn ødelægger vores tarm, som der stod i den oprindelige artikel. 

Det fremgår dog stadig af artiklen, at franskbrød skader os på samme måde som kolera.  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu