Nej, her lover Morten Østergaard ikke at islamisere Danmark

I en video på Facebook taler Morten Østergaard flydende arabisk og opfordrer et tilsyneladende muslimsk publikum til at stemme på Radikale Venstre, som vil islamisere Danmark. Filmen er naturligvis ren manipulation.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Danskerne vil underkaste sig Allah, islamiseringen af landet går efter planen. Stol på det,” står der i underteksterne i begyndelsen af en video, som i disse dage cirkulerer på indvandrerkritiske facebooksider.

I videoen holder Radikales leder, Morten Østergaard, angiveligt en tale på flydende arabisk foran et stort publikum, som han opfordrer til at stemme på Radikale Venstre, da det vil være en stemme for islamisering af Danmark.

Videoen blev lagt ud torsdag 19. september på facebooksiden ‘Luk de danske grænser NU’, der har 38.000 følgere. Og Morten Østergaards tale på arabisk får stribevis af facebookbrugere til at tordne mod Radikale Venstres politiske leder og partiets politik.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Uddrag af kommentarer til videoen på Facebook. 

Men videoen er helt og aldeles falsk og indeholder flere forskellige former for manipulation. Det viser TjekDets gennemgang af videoen.

Komplet manipulation

Det oprindelige videoklip af Morten Østergaard stammer fra prisuddelingen ‘Dialogpriser’ afholdt den 21. maj 2014. Her talte Radikales politiske leder om, hvad god dialog er, og ikke om at islamisere Danmark. Men i den manipulerede version har videoen altså fået helt ny – og arabisk – lyd.

Desuden er der ikke overensstemmelse mellem det, der bliver sagt på arabisk i videoen, og det, der står i de danske undertekster, slår to islamforskere fast.

“Der er ingen sammenhæng imellem lyden og tekstningen. Det, der bliver sagt, kommer fra en religiøs prædiken eller undervisning,” siger Jakob Skovgaard-Petersen, der er professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under videoen

Her er den manipulerede facebookvideo, hvor Morten Østergaard angiveligt skulle opfordre til islamisering af Danmark. 

Og heller ikke Martin Thomas Riexinger, lektor og islamforsker ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, kan få øje på den fjerneste sammenhæng mellem tekst og lyd i videoen.

“Det er et lydklip fra en shiitisk prædiken (en særlig trosretning inden for islam, red.). Prædikanten omtaler shiitternes femte imam, Muhammad al-Baqir, som udtalte sig om profeten Muhammeds efterkommeres særstilling, hvormed shiamuslimer adskiller sig fra sunnimuslimer. Underteksterne har ingenting med talens indhold at gøre,” siger han.

Martin Thomas Riexinger tilføjer, at også lyden på arabisk er sammenklippet. Derfor er det svært at pege på, hvad det er for en prædiken, og hvad den præcise betydning er.

Det er altså opdigtet, når videoen lader facebookbrugere tro, at Morten Østergaard i talen siger, at han gør sit “bedste for at fortsætte masseindvandringen fra Mellemøsten”.

Det bekræfter også Radikale Venstre, der siger til TjekDet, at Morten Østergaard ikke kan stå inde for det, som han bliver citeret for i videoen. 

Østergaards tilhører var nogle andre

Også tilhørerne til Morten Østergaards tale har personerne bag videoen fingeret. Indledningsvis står der i den falske video, at Morten Østergaard holder tale til sine “kernevælgere”. Og i videoen kan man tydeligt se tilhørerne, fordi rummet er oplyst. Deltagerne ser umiddelbart ud til at være muslimer. 

Men det var et helt andet publikum, som Morten Østergaard holdt sin dialogtale for den 21. maj 2014. I den oprindelige video kan man nemlig ikke se tilhørerne.

En anden video fra samme arrangement viser, at tilhørerne sidder i et mørkt rum, hvor sæderne er placeret som i en biograf. Det er da også Nationalmuseets biografteater, der lægger lokaler til arrangementet. Blandt publikum sidder flere velkendte ansigter som eksempelvis EU-kommissær Margrethe Vestager (R) og folketingsmedlem for Venstre Bertel Haarder.

Artiklen fortsætter under billedet

Øverst et skærmbillede af tilhørerne man ser i videoen fra Luk de danske grænser NU. Men Morten Østergaards tale, som bruges i den manipulerede video, stammer fra uddelingen af Dialogpriser 2014, der blev afholdt i Nationalmuseets biografteater. Her er publikum et helt andet, som man kan se på skærmbilledet nederst.

TjekDet ville gerne have spurgt folkene bag facebooksiden "Luk de danske grænser NU" om, hvorfor de deler den manipulerede video. Facebooksiden oplyser ingen navne på personerne bag. Der er dog mulighed for at sende en besked til administrator af siden. Vi kan se, at vores henvendelse er blevet læst, men alligevel ikke besvaret.

Men facebooksiden indeholder en henvisning til en hjemmeside, der også hedder Luk de danske grænser NU. Her finder vi et billede af en mand, der skulle stå bag hjemmesiden. Der er dog ikke oplyst noget navn. Vi googler hans billede og finder nu frem til en anden hjemmeside, hvor der er en kontaktformular. Her har vi også rettet henvendelse. Men stadig uden at få noget svar. 

Misbrugt før

Det er slet ikke første gang, Morten Østergaard må lægge ansigt til falske opslag på sociale medier. I foråret florerede et billede af politikeren på Facebook, hvor han angiveligt skulle fremvise Islamisk Stats flag.

TjekDet undersøgte dengang billedet og kunne slå fast, at billedet var ren manipulation, da formanden for Radikale Venstre på det oprindelige billede holdt en avis og ikke Islamisk Stats flag.

Også dengang hoppede adskillige facebookbrugere i fælden og troede på, at billedet var ægte nok. 

Artiklen er opdateret 1/10 2019 - Efter artiklens udgivelse er TjekDet blevet bekendt med, at videoen også er delt på Facebook af Nicolai Sennels, der er tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti. Han skriver i en kommentar til videoen, at den er lavet af Søren Grinderslev, der stillede op til folketingsvalget i juni for Stram Kurs.

I dette tilfælde er videoen med deleteksten "tæt på sandheden" dog angivet som satire. 

Forrige artikel Flystriber bekymrer danskere: Sprøjter ’nogen’ giftige metaller ned over os? Flystriber bekymrer danskere: Sprøjter ’nogen’ giftige metaller ned over os? Næste artikel Er Cityringen virkelig det største byggeri siden Christian 4. anlagde voldene? Er Cityringen virkelig det største byggeri siden Christian 4. anlagde voldene?
Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.