Nej, her ser du ikke Greta Thunbergs manager. Men klimaaktivisten har andre i ryggen

Facebookopslag viser en række fotos af svenske Greta Thunberg og en tysk kvinde. Kvinden skulle angiveligt være manager for den unge klimaaktivist, hvilket forbinder Greta Thunberg med magtfulde milliardærer, påstås det i opslaget. Men opslaget er ren konspiration.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Den tyske klimaaktivist Luisa Neubauer er Greta Thunbergs manager.

Kilde: Grafik med billeder og påstanden, der deles på Facebook.

 

Facebookopslaget hævder, at den tyske klimaaktivist Luisa Neubauer er Greta Thunbergs manager. Og det skulle forbinde Greta Thunberg til organisationen One Foundation, som har blandt andre Bono, George Soros og Bill Gates i ryggen. 

Men opslaget tager fejl. Luisa Neubauer er slet ikke Greta Thunbergs manager. 

Den 16-årige svenske klimaaktivist, Greta Thunberg, er i disse dage på manges læber. Kritikere har nærmest stået i kø for at forholde sig til den tale, hun holdt ved FN's klimatopmøde i New York i september, og der florerer diverse teorier om hende på sociale medier.

En af teorierne fremgår af et opslag på Facebook med en grafisk fremstilling af teorien, der er blevet delt på flere forskellige sprog. Grafikken viser en række fotos af Greta Thunberg sammen med den tyske klimaaktivist Luisa Neubauer.

“Dette er Greta Thunbergs manager. Hun hedder Luisa Neubauer og er medlem af The One Foundation, som forvaltes af Bono Vox, Bill Gates og George Soros. Stadig i tvivl?” lyder teksten i opslaget.

Artiklen fortsætter under billedet

Billedet med de røde ringe om Luisa Neubauer, der hævdes at være manager for Greta Thunberg, er delt mindst tusind gange af danske facebookbrugere. Den samme påstand er gentaget på andre sociale medier verden over.

Hvad det er, læseren skulle være i tvivl om, som nu står klart, fremgår dog ikke af opslaget.

Men opslaget forsøger sandsynligvis at demonstrere, at der er magtfulde milliardærer i ryggen på Greta Thunberg. Og dermed skulle det være Microsoft-stifter Bill Gates’ og den filantropiske multimilliardær George Soros’ sag, som Greta Thunberg i virkeligheden udbreder.

Men opslaget tager fuldkommen fejl. Luisa Neubauer er slet ikke Greta Thunbergs manager.

“Nej, jeg er ikke Gretas manager,” understreger hun over for TjekDet.

Men hvem er Luisa Neubauer så? Og hvorfor optræder hun på så mange billeder sammen med Greta Thunberg?

Tysklands Thunberg

Til TjekDet fortæller Luisa Neubauer, at hun første gang stødte på Greta Thunberg i december sidste år til FN’s klimakonference COP24, der blev afholdt i Katowice i Polen, inden Greta Thunberg gik på talerstolen.

Artiklen fortsætter under opslaget
 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meet Greta 🥳 Here, at #COP24, it’s quite odd to see most countries agreeing that we urgently need to act on the climate and at the same time staying impressively quiet when it comes to on the ground action. We know that we need to stop fueling our economies with coal if we take the climate crisis seriously. And still new coal power plants are under construction all over the world 🤦🏻‍♀️ To remind governments that climate mitigation is about acting not talking, we at 350.org have launched a global petition demanding the German Government to quit coal. I met Greta, a Swedish Climate Activist, who’s inspiring people across the world through her climate strike in Stockholm. She too finds it’s time for Germany to move on. Swipe to hear her message 💥 . . #COP24 #climatestrike #climatechange #environment #sdg #climateaction #kohleausstieg #quitcoal #350 @gretathunberg

Et opslag delt af Luisa Neubauer (@luisaneubauer) den

Luisa Neubauer lagde billedet af sig selv og Greta Thunberg på Instagram, da de ifølge Neubauer mødtes for første gang i den polske by Katowice.

Herefter kastede også Luisa Neubauer sig over klimaaktivismen og begyndte at klimastrejke.

“Jeg var meget inspireret af den måde, hun protesterede på. Da jeg kom hjem til Berlin ugen efter, besluttede jeg mig for at gå i gang med at strejke selv,” siger hun.

Luisa Neubauer tog initiativ til strejkerne Fridays For Future i Tyskland, der betød, at unge i stedet for at passe deres skole gik på gaden i tyske byer om fredagen i håb om at råbe politikerne op.

I løbet af foråret blev hun kontaktet af Greta Thunberg og inviteret til at deltage i en strejke i Bruxelles. Herefter har de to sammen deltaget i adskillige fredagsstrejker rundt i verden, oplyser Luisa Neubauer.

Og det er altså derfra de mange billeder af de to unge klimaaktivister stammer, forklarer Luisa Neubauer.

Ikke længere aktiv i udviklingsfond

Opslaget binder også Luisa Neubauer sammen med organisationen The One Foundation, der er engageret i at bekæmpe fattigdom i udviklingslande rundt i verden. Og det er faktisk rigtigt, at Luisa Neubauer har spillet en rolle i organisationen.

“I årene, før jeg blev involveret i klimaaktivisme, var jeg engageret i udviklingsarbejde. Jeg var ungdomsambassadør for One Foundation, hvor jeg var med til at lave kampagner, ” siger Luisa Neubauer.

Selv om hun af organisationens hjemmeside stadig omtales som ungdomsambassadør, arbejder hun ikke længere for One Foundations udviklingsarbejde. I stedet bruger hun sin tid på klimaaktivisme, siger hun.

“Jeg er ikke på nogen måde involveret i, hvordan One Foundation er finansieret. Jeg støtter dog det arbejde, som de laver,” siger hun. One Foundation bekræfter, at Luisa Neubauer er ungdomsambassadør for One i Tyskland. De oplyser desuden, at det er frivilligt arbejde, og Luisa dermed ikke modtager betaling.  

Desuden er det også rigtigt, som opslaget hævder, at både U2-forsangeren Bono og Microsoft-stifteren Bill Gates har forbindelse til organisationen, ligesom det er korrekt, at multimilliardæren George Soros gennem sin organisation Open Society Foundation er bidragyder til One Foundation. Det fremgår tydeligt af organisationens hjemmeside.

Bono og Bill Gates er endda idémændene bag One Foundation, der blev stiftet i begyndelsen af nullerne.

Greta har andre i ryggen

Tyske Luisa Neubauer afviser altså at være Greta Thunbergs manager. Faktisk kan man slet ikke udpege en decideret manager for Thunberg, selv om svenskeren har flere personer tæt på sig, der udfylder en lignende rolle.

I maj 2018 blev Thunberg kåret som en af vinderne i en skrivekonkurrence om klimaforandringer afholdt af den svenske avis Svenska Dagbladet. Avisen bragte Greta Thunbergs klimaartikel, og hun blev efterfølgende kontaktet af en Bo Thorén, der er medstifter af organisationen Fossilfritt Dalsland, der arbejder på at gøre den svenske landsdel Dalsland fuldkommen fri af fossile brændstoffer inden 2030.

Artiklen fortsætter under opslaget
Instagramopslag fra Greta Thunberg, hvor hun er til klimamarch i Sverige med Bo Thorén. Thunberg skriver selv, at han gav hende idéen til at klimastrejke. 

På opfordring fra Bo Thorén begyndte Greta Thunberg at klimastrejke 20. august 2018, hvor hun plantede sig foran det svenske parlament Riksdagen med et skilt med den nu ikoniske tekst "Skolstrejk för klimaet".

Til Greta Thunbergs allerførste klimastrejke dukkede pr-manden Ingmar Rentzhog op, og på sin facebookprofil delte han et billede af Greta Thunberg, hvor hun sidder med sit skilt.

Artiklen fortsætter under opslaget

Under Greta Thunbergs første strejke dukkede pr-manden Ingmar Rentzhog op foran Riksdagen og lagde et billede af klimaaktivisten på Facebook.

Ingmar Rentzhog er ophavsmand til bevægelsen We Don’t Have Time, der gennem kommunikation på sociale medier forsøger at holde ledere og virksomheder ansvarlige for klimaforandringer. Fra begyndelsen af Greta Thunbergs strejke har han hjulpet hende ved at dele hendes budskab og give hende taletid i organisationen.

Gretas egen far, Svante Thunberg, har assisteret sin datter fra første færd. Han er særdeles aktiv på Facebook, hvor han deler massevis af opslag om klimaet og Greta Thunberg. Han ledsager også sin datter på rejser rundt i hele verden, heriblandt på den omdiskuterede sejltur fra Europa til USA.

Ingen af de tre mænd fremstår i en officiel rolle som Greta Thunbergs manager. TjekDet har forsøgt at kontakte Greta Thunberg selv, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse om, hvorvidt hun har en manager eller ej.

Falske Greta-opslag turnerer i hele verden

Det er langtfra kun i Danmark, at forbindelsen mellem Greta Thunberg og nogle af verdens rigeste mænd bliver misforstået.

Billedet, der udnævner Luisa Neubauer som Greta Thunbergs manager, findes nemlig også på flere andre sprog, heriblandt spansk, tysk, engelsk og italiensk.

Og i Greta Thunbergs hjemland, Sverige, har det indvandrerkritiske medie Nya Tider udlagt samme forkerte forbindelse mellem Greta Thunberg og George Soros.

Derudover har også et manipuleret billede af Greta Thunberg og George Soros cirkuleret i adskillige lande. I virkeligheden er manden på billedet den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore, har faktatjekkere i flere forskellige lande slået fast.

Der er gjort flere forsøg på at kæde Greta Thurnberg sammen med milliardæren George Soros. Blandt andet har nogen manipuleret et billede (til højre herover), hvor den unge klimaaktivist står sammen med den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore. På billedet til venstre herover er Al Gores hoved skiftet ud med George Soros.
Forrige artikel Har vi virkelig kun kappet fem procent af vores CO2-udledning siden 1990? Har vi virkelig kun kappet fem procent af vores CO2-udledning siden 1990? Næste artikel Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.