Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

KOL kan afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler.

Kilde: Artikel på hjemmesiden Reddigselv.dk

 

KOL er en kronisk sygdom og kan dermed ikke helbredes. De kilder, artiklen henviser til, handler om, hvordan vitaminer kan være med til at hindre, at man udvikler KOL. De siger ikke noget om, at samme behandling kan afhjælpe sygdommen, når først rygeskaderne er sket. 

Kun rygeophør kan beviseligt forhindre yderligere lungefunktionstab. Derudover kan fysisk træning og i nogle tilfælde inhalationsbehandling forbedre lungefunktionen hos KOL-patienter. Vitaminer har dog generelt mange positive effekter - også for patienter med lungesygdomme.

Lider du af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), så kan din sygdom afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler.

Sådan kan man læse i en artikel fra hjemmesiden Reddigselv.dk, der blev publiceret første gang i 2018, og som lige nu spredes heftigt på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen de seneste måneder blevet delt mere end 12.000 gange.

Men den ellers så opløftende nyhed har intet på sig. Man kan nemlig slet ikke helbrede KOL, hverken med vitaminer eller på anden vis. Og artiklen er en "stor overfortolkning" af de videnskabelige studier, den baserer sig på, lyder det fra Pernille Hauschildt, der er klinisk lektor ved Aarhus Universitet og ledende overlæge på afdelingen for lungesygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

"Afhjælpning af KOL med vitaminer er der ikke videnskabeligt bevis for," slår hun fast.

Artiklen fortsætter under billedet

Uddrag af artiklen fra reddigselv.dk. (Foto: Skærmbillede)

Overfortolker videnskabelig dokumentation

KOL er en kronisk sygdom og kan dermed ikke kureres, lyder det fra Charlotte Suppli Ulrik, der er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

"KOL er en kronisk, altså en ikke-reversibel, nedsættelse af lungefunktionen. Det kan man ikke ændre på ved at spise vitaminer eller kiwifrugter, eller hvad man ellers kunne forestille sig. Man kan ikke helbrede det," siger hun, men understreger, at vitaminer generelt har mange positive effekter, og at det selvfølgelig også gælder for patienter med lungesygdomme.

Der er altså ingen grund til at tro, at KOL-patienter kan blive deres sygdom kvit ved at indtage vitaminer, hybenpulver, "kolloidt sølv" eller ved at anvende "æteriske olier", som Reddigselv.dk ellers nævner som behandlingsmidler. Og de kilder, som Reddigselv.dk's artikel henviser til, viser det heller ikke.

FAKTA OM KOL

KOL er en kronisk lungesygdom, der hæmmer lungefunktionen, fordi luftvejene er forsnævrede, og lungevævet ødelagt. Sygdommen viser sig ved tiltagende åndenød, hoste, slim og hyppige infektioner i lungerne.

Herhjemme er rygning langt den hyppigste årsag til KOL.

Det anslås, at omkring 300.000 danskere lider af sygdommen.

"De referencer, der henvises til i artiklen, går på, hvad vitaminer kan gøre for at hindre, at KOL udvikles," forklarer Pernille Hauschildt fra Aarhus Universitetshospital.

"At KOL kan afhjælpes med vitaminer er en tolkning af, hvordan den samme behandling kan afhjælpe KOL, altså efter rygeskaderne er sket. Og det er en stor overfortolkning af de angivne referencer," siger hun.

Rygestop eneste beviselige bremse

Der findes heller ikke beviser for, at de midler, som nævnes i artiklen, kan hverken mildne eller begrænse lidelsen.

"Vi har ingen studier, der viser, at man kan bremse sygdommen med vitaminer. Det ville også være svært at undersøge, fordi sygdommen progredierer (udvikler sig, red.) over lang tid," siger Charlotte Suppli Ulrik.

Artiklen fortsætter under billedet. 
Charlotte Suppli Ulrik er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

Hun bakkes op af Pernille Hauschildt.

"Det eneste, der er videnskabelig evidens for at kunne forhindre yderligere lungefunktionstab, er rygeophør," siger hun og tilføjer:

"Herudover kan fysisk træning forbedre udnyttelsen af den givne lungefunktion, man har, mens også inhalationsbehandling for nogle kan forbedre lungefunktionen."

Infektioner er ikke hyppigste årsag

Ifølge artiklen fra Reddigselv.dk er omkring halvdelen af alle KOL-tilfælde forårsaget af bakterie- eller virusinfektion. Men heller ikke det passer.

"Vi ser sjældent, at infektioner er årsag til KOL. Men hyppige infektioner er en del af sygdommens symptomer, og det er ofte hyppige infektioner, der gør, at patienter diagnosticeres med KOL," lyder det fra Pernille Hauschildt.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man da også læse, at rygning er årsag til "næsten alle tilfælde" af KOL.

"I en befolkning som den danske, hvor en stor af den voksne befolkning har været rygere, vil rygning være den hyppigste årsag. Efterhånden som rygefrekvensen falder, vil antallet af KOL-tilfælde falde markant," siger Pernille Hauschildt.

Hun påpeger, at blandt andet luftforurening, astma og aldring også udgør væsentlige risikofaktorer.

TjekDet ville gerne have foreholdt kritikken for Reddigselv.dk, men indehaverne af hjemmesiden er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Forrige artikel Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Næste artikel Har du også set opvasketabs ætse stanniol? Bare rolig, de ødelægger ikke miljøet Har du også set opvasketabs ætse stanniol? Bare rolig, de ødelægger ikke miljøet
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.