Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

KOL kan afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler.

Kilde: Artikel på hjemmesiden Reddigselv.dk

 

KOL er en kronisk sygdom og kan dermed ikke helbredes. De kilder, artiklen henviser til, handler om, hvordan vitaminer kan være med til at hindre, at man udvikler KOL. De siger ikke noget om, at samme behandling kan afhjælpe sygdommen, når først rygeskaderne er sket. 

Kun rygeophør kan beviseligt forhindre yderligere lungefunktionstab. Derudover kan fysisk træning og i nogle tilfælde inhalationsbehandling forbedre lungefunktionen hos KOL-patienter. Vitaminer har dog generelt mange positive effekter - også for patienter med lungesygdomme.

Lider du af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), så kan din sygdom afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler.

Sådan kan man læse i en artikel fra hjemmesiden Reddigselv.dk, der blev publiceret første gang i 2018, og som lige nu spredes heftigt på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen de seneste måneder blevet delt mere end 12.000 gange.

Men den ellers så opløftende nyhed har intet på sig. Man kan nemlig slet ikke helbrede KOL, hverken med vitaminer eller på anden vis. Og artiklen er en "stor overfortolkning" af de videnskabelige studier, den baserer sig på, lyder det fra Pernille Hauschildt, der er klinisk lektor ved Aarhus Universitet og ledende overlæge på afdelingen for lungesygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

"Afhjælpning af KOL med vitaminer er der ikke videnskabeligt bevis for," slår hun fast.

Artiklen fortsætter under billedet

Uddrag af artiklen fra reddigselv.dk. (Foto: Skærmbillede)

Overfortolker videnskabelig dokumentation

KOL er en kronisk sygdom og kan dermed ikke kureres, lyder det fra Charlotte Suppli Ulrik, der er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

"KOL er en kronisk, altså en ikke-reversibel, nedsættelse af lungefunktionen. Det kan man ikke ændre på ved at spise vitaminer eller kiwifrugter, eller hvad man ellers kunne forestille sig. Man kan ikke helbrede det," siger hun, men understreger, at vitaminer generelt har mange positive effekter, og at det selvfølgelig også gælder for patienter med lungesygdomme.

Der er altså ingen grund til at tro, at KOL-patienter kan blive deres sygdom kvit ved at indtage vitaminer, hybenpulver, "kolloidt sølv" eller ved at anvende "æteriske olier", som Reddigselv.dk ellers nævner som behandlingsmidler. Og de kilder, som Reddigselv.dk's artikel henviser til, viser det heller ikke.

FAKTA OM KOL

KOL er en kronisk lungesygdom, der hæmmer lungefunktionen, fordi luftvejene er forsnævrede, og lungevævet ødelagt. Sygdommen viser sig ved tiltagende åndenød, hoste, slim og hyppige infektioner i lungerne.

Herhjemme er rygning langt den hyppigste årsag til KOL.

Det anslås, at omkring 300.000 danskere lider af sygdommen.

"De referencer, der henvises til i artiklen, går på, hvad vitaminer kan gøre for at hindre, at KOL udvikles," forklarer Pernille Hauschildt fra Aarhus Universitetshospital.

"At KOL kan afhjælpes med vitaminer er en tolkning af, hvordan den samme behandling kan afhjælpe KOL, altså efter rygeskaderne er sket. Og det er en stor overfortolkning af de angivne referencer," siger hun.

Rygestop eneste beviselige bremse

Der findes heller ikke beviser for, at de midler, som nævnes i artiklen, kan hverken mildne eller begrænse lidelsen.

"Vi har ingen studier, der viser, at man kan bremse sygdommen med vitaminer. Det ville også være svært at undersøge, fordi sygdommen progredierer (udvikler sig, red.) over lang tid," siger Charlotte Suppli Ulrik.

Artiklen fortsætter under billedet. 
Charlotte Suppli Ulrik er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

Hun bakkes op af Pernille Hauschildt.

"Det eneste, der er videnskabelig evidens for at kunne forhindre yderligere lungefunktionstab, er rygeophør," siger hun og tilføjer:

"Herudover kan fysisk træning forbedre udnyttelsen af den givne lungefunktion, man har, mens også inhalationsbehandling for nogle kan forbedre lungefunktionen."

Infektioner er ikke hyppigste årsag

Ifølge artiklen fra Reddigselv.dk er omkring halvdelen af alle KOL-tilfælde forårsaget af bakterie- eller virusinfektion. Men heller ikke det passer.

"Vi ser sjældent, at infektioner er årsag til KOL. Men hyppige infektioner er en del af sygdommens symptomer, og det er ofte hyppige infektioner, der gør, at patienter diagnosticeres med KOL," lyder det fra Pernille Hauschildt.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man da også læse, at rygning er årsag til "næsten alle tilfælde" af KOL.

"I en befolkning som den danske, hvor en stor af den voksne befolkning har været rygere, vil rygning være den hyppigste årsag. Efterhånden som rygefrekvensen falder, vil antallet af KOL-tilfælde falde markant," siger Pernille Hauschildt.

Hun påpeger, at blandt andet luftforurening, astma og aldring også udgør væsentlige risikofaktorer.

TjekDet ville gerne have foreholdt kritikken for Reddigselv.dk, men indehaverne af hjemmesiden er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Forrige artikel Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Det er “lodret forkert” når politikerne siger, at ny arveskat rammer 300.000 arbejdspladser Næste artikel Har du også set opvasketabs ætse stanniol? Bare rolig, de ødelægger ikke miljøet Har du også set opvasketabs ætse stanniol? Bare rolig, de ødelægger ikke miljøet
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.