Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Foto: Oracast/Pixabay
Nikolaj Rodkjær Kristensen

Fakta

KOL kan afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler.

Kilde: Artikel på hjemmesiden Reddigselv.dk

 

KOL er en kronisk sygdom og kan dermed ikke helbredes. De kilder, artiklen henviser til, handler om, hvordan vitaminer kan være med til at hindre, at man udvikler KOL. De siger ikke noget om, at samme behandling kan afhjælpe sygdommen, når først rygeskaderne er sket. 

Kun rygeophør kan beviseligt forhindre yderligere lungefunktionstab. Derudover kan fysisk træning og i nogle tilfælde inhalationsbehandling forbedre lungefunktionen hos KOL-patienter. Vitaminer har dog generelt mange positive effekter - også for patienter med lungesygdomme.

Lider du af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), så kan din sygdom afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler.

Sådan kan man læse i en artikel fra hjemmesiden Reddigselv.dk, der blev publiceret første gang i 2018, og som lige nu spredes heftigt på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen de seneste måneder blevet delt mere end 12.000 gange.

Men den ellers så opløftende nyhed har intet på sig. Man kan nemlig slet ikke helbrede KOL, hverken med vitaminer eller på anden vis. Og artiklen er en "stor overfortolkning" af de videnskabelige studier, den baserer sig på, lyder det fra Pernille Hauschildt, der er klinisk lektor ved Aarhus Universitet og ledende overlæge på afdelingen for lungesygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

"Afhjælpning af KOL med vitaminer er der ikke videnskabeligt bevis for," slår hun fast.

Artiklen fortsætter under billedet

Uddrag af artiklen fra reddigselv.dk. (Foto: Skærmbillede)

Overfortolker videnskabelig dokumentation

KOL er en kronisk sygdom og kan dermed ikke kureres, lyder det fra Charlotte Suppli Ulrik, der er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

"KOL er en kronisk, altså en ikke-reversibel, nedsættelse af lungefunktionen. Det kan man ikke ændre på ved at spise vitaminer eller kiwifrugter, eller hvad man ellers kunne forestille sig. Man kan ikke helbrede det," siger hun, men understreger, at vitaminer generelt har mange positive effekter, og at det selvfølgelig også gælder for patienter med lungesygdomme.

Der er altså ingen grund til at tro, at KOL-patienter kan blive deres sygdom kvit ved at indtage vitaminer, hybenpulver, "kolloidt sølv" eller ved at anvende "æteriske olier", som Reddigselv.dk ellers nævner som behandlingsmidler. Og de kilder, som Reddigselv.dk's artikel henviser til, viser det heller ikke.

Fakta
FAKTA OM KOL

KOL er en kronisk lungesygdom, der hæmmer lungefunktionen, fordi luftvejene er forsnævrede, og lungevævet ødelagt. Sygdommen viser sig ved tiltagende åndenød, hoste, slim og hyppige infektioner i lungerne.

Herhjemme er rygning langt den hyppigste årsag til KOL.

Det anslås, at omkring 300.000 danskere lider af sygdommen.

"De referencer, der henvises til i artiklen, går på, hvad vitaminer kan gøre for at hindre, at KOL udvikles," forklarer Pernille Hauschildt fra Aarhus Universitetshospital.

"At KOL kan afhjælpes med vitaminer er en tolkning af, hvordan den samme behandling kan afhjælpe KOL, altså efter rygeskaderne er sket. Og det er en stor overfortolkning af de angivne referencer," siger hun.

Rygestop eneste beviselige bremse

Der findes heller ikke beviser for, at de midler, som nævnes i artiklen, kan hverken mildne eller begrænse lidelsen.

"Vi har ingen studier, der viser, at man kan bremse sygdommen med vitaminer. Det ville også være svært at undersøge, fordi sygdommen progredierer (udvikler sig, red.) over lang tid," siger Charlotte Suppli Ulrik.

Artiklen fortsætter under billedet. 
Charlotte Suppli Ulrik er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

Hun bakkes op af Pernille Hauschildt.

"Det eneste, der er videnskabelig evidens for at kunne forhindre yderligere lungefunktionstab, er rygeophør," siger hun og tilføjer:

"Herudover kan fysisk træning forbedre udnyttelsen af den givne lungefunktion, man har, mens også inhalationsbehandling for nogle kan forbedre lungefunktionen."

Infektioner er ikke hyppigste årsag

Ifølge artiklen fra Reddigselv.dk er omkring halvdelen af alle KOL-tilfælde forårsaget af bakterie- eller virusinfektion. Men heller ikke det passer.

"Vi ser sjældent, at infektioner er årsag til KOL. Men hyppige infektioner er en del af sygdommens symptomer, og det er ofte hyppige infektioner, der gør, at patienter diagnosticeres med KOL," lyder det fra Pernille Hauschildt.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man da også læse, at rygning er årsag til "næsten alle tilfælde" af KOL.

"I en befolkning som den danske, hvor en stor af den voksne befolkning har været rygere, vil rygning være den hyppigste årsag. Efterhånden som rygefrekvensen falder, vil antallet af KOL-tilfælde falde markant," siger Pernille Hauschildt.

Hun påpeger, at blandt andet luftforurening, astma og aldring også udgør væsentlige risikofaktorer.

TjekDet ville gerne have foreholdt kritikken for Reddigselv.dk, men indehaverne af hjemmesiden er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu