Nej, Mette Frederiksen har ikke fundet en guldmine i bitcoin-investeringer

Så blev det statsminister Mette Frederiksens tur til ufrivilligt at lægge ansigt og anbefalinger til et digitalt værktøj, der hævdes "at kunne forvandle alle og enhver til millionærer i løbet af 3-4 måneder". 

"Go' Morgen Danmarks studievært Ida Wohlert blev målløs, da Mette Frederiksen hev sin telefon frem og viste tilskuerne, hvor mange penge hun tjener ved hjælp af dette nye pengegenererende program, der nu får hele Danmark til at summe".

Sådan lyder det blandt andet i en artikel, der florerer på internettet og som også deles på Facebook, hvor den er blevet vist op mod 40.000 gange til danske brugere af det sociale medie.

Ifølge artiklen, der ledsages af både DR's og Ekstra Bladets logo, fortalte statsministeren i et TV2-program i sidste uge om et nyt smuthul til velstand, som hun "siger kan forvandle alle og enhver til millionærer i løbet af 3-4 måneder". Og tilsyneladende er løsningen simpel. Du skal bare købe adgang til nyt digitalt værktøj med navnet Bitcoin Code, der angiveligt kan bruges til handel med kryptovaluta.

Men for de fleste kommer det næppe som en overraskelse, at artiklen indeholder en vaskeægte falsk nyhed. Hele historien er opdigtet og svindleres forsøg på at lokke danskere til at kaste penge efter tvivlsomme investeringer.

"Jeg kan bekræfte, at statsministeren ikke har været i TV 2 og fortælle om noget smart smuthul til velstand," oplyser Karen Clement, der er ledende pressesekretær i Statsministeriet, til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Uddrag af den falske artikel, som ligger på en hjemmeside, der tilbyder webbutikløsninger, Myshopify.com. Netop den virksomhed har TjekDet tidligere kunnet konstatere også blev brugt til falske internetbutikker. 

Gammel vin på ny flaske

At artiklen er det pureste opspind er heller ikke så svært gennemskue. Mette Frederiksen, der i artiklen kaldes "entreprenør og velgører", er nemlig langt fra den første kendte dansker, der misbruges til at lovprise digitale platforme til blandt andet investeringer i bitcoins. 

I det hele taget har svindlere siden sommeren 2019 haft travlt med at opfinde interviews med adskillige kendte danskere om sådanne investeringer. Og næsten hver gang har konceptet været næsten det samme. Fupmagerne tager den samme artikelskabelon med mediers logoer, billede fra TV2-studie og lange anprisninger af et digital investeringsværktøj. Billeder og navne på kendte personer bliver skiftet ud, mens kun enkelte dele af artiklernes tekster varierer.

I løbet af det seneste år har blandt andet skuespilleren Mads Mikkelsen, komikeren Finn Nørbygaard, fodboldspilleren Preben Elkjær, skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, erhvervsmændene Lars LarsenKarsten Ree, og Kjeld Kirk Kristiansen måttet lægge profil til lignende fupnumre. Det gælder også partiformanden Rasmus Paludan, journalist og forfatter Jørgen Leth samt studieværten Mads Steffensen. Alle fik de lagt ord i munden om deres usande økonomiske bitcoin-investeringer.  

Mette Frederiksen er til gengæld den første politiker, som TjekDet har set misbrugt i fupartiklerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Også skuespilleren Mads Mikkelsen er flere gange blevet misbrugt i falske artikler, hvor han hævdes at anprise et digitalt værktøj til tvivlsomme investeringer. (Foto: Skærmbillede fra tidligere falsk artikel)

Ud over at love, at man hurtigt kan tjene en formue ved at investere i en handelsplatform for bitcoins, finder man i artiklen også links til en side, hvor man kan tilmelde sig platformen ved at indtaste sine kontooplysninger.

Forrige år afprøvede TjekDet løftet om hurtig rigdom, og i den artikel kan du læse, hvad der sker, hvis man tilmelder sig “platformen”.

Kryptisk lokkemad i online-annoncer

I øjeblikket forsøger bagmændene at trække danskerne til sig med annoncer på blandt andet Facebook. Netop de annoncer ser ved første øjekast ganske spændende ud.

Annoncerne viser et billede af Mette Frederiksen i et interview med DR-journalisten Clement Kjersgaard. På billedet vises samtidig teksten "Mette Frederiksen: Jeg kan ikke skjule sandheden mere" - godt nok med en enkelt fjollet stavefejl.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser annoncen ud, som svindlere lige nu forsøger at sprede på Facebook. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Klikker man på billedet, så åbnes en ganske kort video med interviewet. Man kan se, at ministeren taler med Clement Kjersgaard, men det eneste, man kan høre, er musik. Mere sker der ikke.

Da vi i stedet klikker på knappen 'Læs mere', havner vi nu på fupartiklen med Mette Frederiksen. Og det er først her, vi kan læse, at statsministeren angiveligt bønfalder "alle i Danmark om at benytte sig af denne fantastiske mulighed, før de store banker lukker den ned for altid". Og det skal åbenbart gå stærkt. Ifølge artiklen gik der kun minutter efter interviewet var ovre, før "Danske Bank [forsøgte] at forhindre, at Mette Frederiksens interview blev sendt, men det var for sent," hedder det i den (falske) dramatiske historie.

Forsøger at skjule sig

Det er ikke altid, at facebookbrugerne via sådanne fupannoncer faktisk havner på de falske artikler, når de klikker på annoncerne.

TjekDet har flere gange oplevet, at vi i stedet bliver sendt til hjemmesider, der ligner et 'ægte' medie, men hvor indholdet er kopieret fra artikler hos etablerede danske medier.

Det kan måske skyldes, at svindlerne anvender en form for sløringsteknologi, der skal forhindre, at bestemte personer ikke skal opdage de falske artikler om investeringerne. Det kunne være faktatjekkere, myndigheder eller i det aktuelle tilfælde ansatte i Statsministeriet.

I det hele taget bliver mange af den slags svindelartikler spredt på Facebook – enten via betalte annoncer eller ved at brugerne deler det uden at være klar over, at de deler falsk indhold, sagde en repræsentant fra det sociale medie til TjekDet, da vi sidste år spurgte medierne, myndigheder og andre eksperter, hvorfor fupartiklerne er så svære at stoppe.

TjekDet har i tidens løb modtaget henvendelser fra læsere, der uforvarende er havnet i fælden. De har berettet om økonomiske tab på flere tusinde kroner. Og i et ’ægte’ interview kunne Ekstra Bladet sidste år berette om Dennis Jenkins, som blev luret ind i svindlernes fangarme, efter at have læst et lignende falsk interview med Mads Mikkelsen. 

Er du også kommet i kløerne på bitcoin-fupmagerne og har udleveret dine kreditkortoplysninger, bør du omgående kontakte din bank.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Fupannoncer lokker igen med Ray-Ban-solbriller til discountpris på Facebook Fupannoncer lokker igen med Ray-Ban-solbriller til discountpris på Facebook Næste artikel Nej, Mads Mikkelsen anbefaler ikke bitcoin-investeringer som Nej, Mads Mikkelsen anbefaler ikke bitcoin-investeringer som "smuthul til velstand"
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.