Nej, ny forskning viser ikke, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft

I slutningen af oktober kunne man flere steder på nettet læse, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft. Men forskeren bag studiet afviser, at man kan drage den konklusion.

Ny undersøgelse: Økologisk kost reducerer risikoen for kræft

Kilde: Blandt andet Politiken, Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening.


Undersøgelsen har ikke dokumenteret, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft, oplyser Julia Baudry, der er den ledende forsker bag studiet, der refereres til. Men studiet kan være en trædesten i videre forskning på området. 

Et nyt fransk studie viser, at man kan reducere risikoen for kræft med 25 procent, hvis man spiser økologiske fødevarer frem for konventionelt producerede fødevarer. Sådan omtales studiets konklusion i hvert fald, men det har ikke hold i virkeligheden. 

Studiet og dets konklusioner har været omtalt af Politiken og to interesseorganisationer herhjemme. Og selv om de alle i deres artikler tager forbehold for konklusionerne, lyder overskrifterne alligevel, at den økologiske kost reducerer risikoen for kræft. 

Men det er en overskrift, der sender et helt forkert signal. Studiet dokumenterer nemlig ikke, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft, oplyser Julia Baudry, der er den ledende forsker bag studiet og ansat på Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale i Paris i Frankrig, til TjekDet.  

“Vi observerede i vores studie, at forbrugere af økologiske fødevarer havde lavere sandsynlighed for at få særlige typer kræft. Vores studie er observerende, og vi kan derfor ikke drage konklusioner om årsagssammenhænge”, skriver Julia Baudry.  

Christina Catherine Dahm

Det samme fortæller Christina Catherine Dahm, der er lektor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, som har nærlæst studiet for TjekDet.  

“Studiet kan ikke konkludere, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft. Og der er lang vej til, at vi kan sige noget om sammenhængen mellem økologisk kost og kræft”. 

Studiet har flere svagheder 

Vi kan altså ikke bruge det franske forskningsprojekt til at sige noget om årsagssammenhængen mellem økologisk kost og kræft. Men det gør studiet sådan set heller ikke. Studiet finder, at kræft forekommer mindre hos dem, der spiser mere økologisk.

Men selv den konklusion er usikker, fortæller Christina Catherine Dahm. Der er nemlig flere forbehold, man skal have sig for øje, når man læser studiet.

Først og fremmest er der problemer med den måde, forskerne har forsøgt at finde ud af, hvor meget økologisk kost deltagerne i undersøgelse rent faktisk har spist.  

“I dette studie er man kun blevet spurgt, om man overvejende, nogen gange eller aldrig spiser økologiske udgaver af 16 slags fødevarer. Vi aner ikke, hvor meget folk rent faktisk har indtaget. Og det gør målet fejlbehæftet, hvis det er indtag af økologi, man vil udtale sig om,” forklarer Christina Catherine Dahm.  

Hun fortæller, at man i den slags studier normalt efterprøver spørgeskemaet, for eksempel ved at udføre et pilotprojekt, hvor man i en periode vejer den mad, som en mindre gruppe deltagere spiser. Det gør man for at kontrollere, om de svar, deltagerne giver i spørgeskemaet, stemmer overens med virkeligheden. Men det har man ikke gjort i dette studie. 

Meget sjælden kræftform puster sammenhængen op 

Selv om en reduktion af risikoen for at få kræft på 25 procent umiddelbart lyder af meget, skal man huske på, at risikoen for at få kræft er forholdsvis lav, påpeger Christina Catherine Dahm.

Ser man på den absolutte risiko for at få kræft, var den i det franske studie blot 0,6 procentpoint lavere blandt dem, der spiser økologi sammenlignet med dem, der spiser konventionelle fødevarer. Det svarer til, at der for hver 1.000 økologispisende deltager i undersøgelsen var seks færre kræfttilfælde end for hver 1.000, der ikke spiste økologi. 

de økologispisende.

Samtidig skal man holde sig for øje, at studiet kun har kunnet finde en statistisk sammenhæng mellem kosten og to af de undersøgte kræfttyper. Særligt hvad angår kræfttypen Non-Hodgkin lymfom finder studiet en stærk sammenhæng med økologisk kost. 

“Non-Hodgkin lymfom er en meget sjælden kræftform, og der er kun få af deltagerne, som har fået sygdommen. Og der er større risiko for, at tilfældigheder slår ud, når der er så få syge i en analyse. Derfor bliver det for tyndt at sige noget statistisk om den sygdom. Jeg synes ikke, det er statistisk forsvarligt at undersøge Non-Hodgkin lymfom særskilt,” siger Christina Catherine Dahm. 

Men netop den kategori kommer til at påvirke sammenhængen mellem økologisk kost og den generelle risiko for kræft, mener hun.  

“Fordi der ikke er ret mange kræfttilfælde i det her studie, så kommer den stærke sammenhæng for Non-Hodgkin lymfom-kræft til at drive meget af den generelle sammenhæng. Så jeg tror, at hvis man udelukkede Non-Hodgkin lymfom, ville de overordnede resultater se anderledes ud”. 

Frygt for at folk dropper frugt og grønt 

Det er altså ikke det her studie, der skal ændre din måde at spise på, mener Christina Catherine Dahm. Hvis du vil reducere risikoen for kræft, så handler det om at spise sundt. Hun er bekymret for, at det her studie skræmmer folk til ikke at købe konventionelle varer – heller ikke de sunde.   

“Vi ved, at også konventionelt produceret frugt og grønt er sundt for dit hjerte og nogle kræftformer. Så selvom det ikke er økologisk, skal man ikke skære ned på frugt og grønt på baggrund af det her studie”. 

Selv om Christina Catherine Dahm altså slår fast, at studiet ikke kan sige noget om sammenhængen mellem økologisk kost og kræft, betyder det ikke, at studiet er ubrugeligt. Det skal bare ikke bruges til at ændre kostvaner, men som inspiration til andre forskere. 

"Jeg tror, at det er i forskningsverden, at man kan bruge det her studie. Jeg synes, at studiet er god inspiration til næste gang, man ønsker at undersøge effekten af økologiske fødevarer,” afslutter hun. 

Overskriften er ændret

Politiken har siden udgivelsen selv valgt at ændre artiklens overskrift, så man ikke længere får det indtryk, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft.

Artiklen nåede dog alligevel at få politiske konsekvenser. 

For på baggrund af deres artikel stillede Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, et udvalgsspørgsmål til Miljø- og fødevareminister, Jakob Elleman-Jensen. Her beder han ministeren om en kommentar på studiet og en vurdering af, om økologisk kost virkelig reducerer risikoen for kræft. 

Ministeren har ikke besvaret spørgsmålet ved udgivelse af dette faktatjek. 

LÆS OGSÅ: Ny forskning siger ikke, at gravide skal undgå gluten

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille

LÆS OGSÅ: Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Forrige artikel Er regeringens klimaudspil tal-fifleri? Er regeringens klimaudspil tal-fifleri? Næste artikel Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen? Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.