Nej, ny forskning viser ikke, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft

I slutningen af oktober kunne man flere steder på nettet læse, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft. Men forskeren bag studiet afviser, at man kan drage den konklusion.

Ny undersøgelse: Økologisk kost reducerer risikoen for kræft

Kilde: Blandt andet Politiken, Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening.


Undersøgelsen har ikke dokumenteret, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft, oplyser Julia Baudry, der er den ledende forsker bag studiet, der refereres til. Men studiet kan være en trædesten i videre forskning på området. 

Et nyt fransk studie viser, at man kan reducere risikoen for kræft med 25 procent, hvis man spiser økologiske fødevarer frem for konventionelt producerede fødevarer. Sådan omtales studiets konklusion i hvert fald, men det har ikke hold i virkeligheden. 

Studiet og dets konklusioner har været omtalt af Politiken og to interesseorganisationer herhjemme. Og selv om de alle i deres artikler tager forbehold for konklusionerne, lyder overskrifterne alligevel, at den økologiske kost reducerer risikoen for kræft. 

Men det er en overskrift, der sender et helt forkert signal. Studiet dokumenterer nemlig ikke, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft, oplyser Julia Baudry, der er den ledende forsker bag studiet og ansat på Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale i Paris i Frankrig, til TjekDet.  

“Vi observerede i vores studie, at forbrugere af økologiske fødevarer havde lavere sandsynlighed for at få særlige typer kræft. Vores studie er observerende, og vi kan derfor ikke drage konklusioner om årsagssammenhænge”, skriver Julia Baudry.  

Christina Catherine Dahm

Det samme fortæller Christina Catherine Dahm, der er lektor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, som har nærlæst studiet for TjekDet.  

“Studiet kan ikke konkludere, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft. Og der er lang vej til, at vi kan sige noget om sammenhængen mellem økologisk kost og kræft”. 

Studiet har flere svagheder 

Vi kan altså ikke bruge det franske forskningsprojekt til at sige noget om årsagssammenhængen mellem økologisk kost og kræft. Men det gør studiet sådan set heller ikke. Studiet finder, at kræft forekommer mindre hos dem, der spiser mere økologisk.

Men selv den konklusion er usikker, fortæller Christina Catherine Dahm. Der er nemlig flere forbehold, man skal have sig for øje, når man læser studiet.

Først og fremmest er der problemer med den måde, forskerne har forsøgt at finde ud af, hvor meget økologisk kost deltagerne i undersøgelse rent faktisk har spist.  

“I dette studie er man kun blevet spurgt, om man overvejende, nogen gange eller aldrig spiser økologiske udgaver af 16 slags fødevarer. Vi aner ikke, hvor meget folk rent faktisk har indtaget. Og det gør målet fejlbehæftet, hvis det er indtag af økologi, man vil udtale sig om,” forklarer Christina Catherine Dahm.  

Hun fortæller, at man i den slags studier normalt efterprøver spørgeskemaet, for eksempel ved at udføre et pilotprojekt, hvor man i en periode vejer den mad, som en mindre gruppe deltagere spiser. Det gør man for at kontrollere, om de svar, deltagerne giver i spørgeskemaet, stemmer overens med virkeligheden. Men det har man ikke gjort i dette studie. 

Meget sjælden kræftform puster sammenhængen op 

Selv om en reduktion af risikoen for at få kræft på 25 procent umiddelbart lyder af meget, skal man huske på, at risikoen for at få kræft er forholdsvis lav, påpeger Christina Catherine Dahm.

Ser man på den absolutte risiko for at få kræft, var den i det franske studie blot 0,6 procentpoint lavere blandt dem, der spiser økologi sammenlignet med dem, der spiser konventionelle fødevarer. Det svarer til, at der for hver 1.000 økologispisende deltager i undersøgelsen var seks færre kræfttilfælde end for hver 1.000, der ikke spiste økologi. 

de økologispisende.

Samtidig skal man holde sig for øje, at studiet kun har kunnet finde en statistisk sammenhæng mellem kosten og to af de undersøgte kræfttyper. Særligt hvad angår kræfttypen Non-Hodgkin lymfom finder studiet en stærk sammenhæng med økologisk kost. 

“Non-Hodgkin lymfom er en meget sjælden kræftform, og der er kun få af deltagerne, som har fået sygdommen. Og der er større risiko for, at tilfældigheder slår ud, når der er så få syge i en analyse. Derfor bliver det for tyndt at sige noget statistisk om den sygdom. Jeg synes ikke, det er statistisk forsvarligt at undersøge Non-Hodgkin lymfom særskilt,” siger Christina Catherine Dahm. 

Men netop den kategori kommer til at påvirke sammenhængen mellem økologisk kost og den generelle risiko for kræft, mener hun.  

“Fordi der ikke er ret mange kræfttilfælde i det her studie, så kommer den stærke sammenhæng for Non-Hodgkin lymfom-kræft til at drive meget af den generelle sammenhæng. Så jeg tror, at hvis man udelukkede Non-Hodgkin lymfom, ville de overordnede resultater se anderledes ud”. 

Frygt for at folk dropper frugt og grønt 

Det er altså ikke det her studie, der skal ændre din måde at spise på, mener Christina Catherine Dahm. Hvis du vil reducere risikoen for kræft, så handler det om at spise sundt. Hun er bekymret for, at det her studie skræmmer folk til ikke at købe konventionelle varer – heller ikke de sunde.   

“Vi ved, at også konventionelt produceret frugt og grønt er sundt for dit hjerte og nogle kræftformer. Så selvom det ikke er økologisk, skal man ikke skære ned på frugt og grønt på baggrund af det her studie”. 

Selv om Christina Catherine Dahm altså slår fast, at studiet ikke kan sige noget om sammenhængen mellem økologisk kost og kræft, betyder det ikke, at studiet er ubrugeligt. Det skal bare ikke bruges til at ændre kostvaner, men som inspiration til andre forskere. 

"Jeg tror, at det er i forskningsverden, at man kan bruge det her studie. Jeg synes, at studiet er god inspiration til næste gang, man ønsker at undersøge effekten af økologiske fødevarer,” afslutter hun. 

Overskriften er ændret

Politiken har siden udgivelsen selv valgt at ændre artiklens overskrift, så man ikke længere får det indtryk, at økologisk kost reducerer risikoen for kræft.

Artiklen nåede dog alligevel at få politiske konsekvenser. 

For på baggrund af deres artikel stillede Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, et udvalgsspørgsmål til Miljø- og fødevareminister, Jakob Elleman-Jensen. Her beder han ministeren om en kommentar på studiet og en vurdering af, om økologisk kost virkelig reducerer risikoen for kræft. 

Ministeren har ikke besvaret spørgsmålet ved udgivelse af dette faktatjek. 

LÆS OGSÅ: Ny forskning siger ikke, at gravide skal undgå gluten

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille

LÆS OGSÅ: Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Forrige artikel Er regeringens klimaudspil tal-fifleri? Er regeringens klimaudspil tal-fifleri? Næste artikel Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen? Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.