Nej, nye studier beviser ikke, at coronavirus er skabt i laboratorium

Populært facebookopslag taget helt fejl af, hvad der rent faktisk står i studierne.

Sociale medier har i månedsvis været oversvømmet med udokumenterede påstande om, at coronavirussen SARS-CoV-2 skulle være fabrikeret i et laboratorium.

Nu lader det angiveligt til, at der er hul igennem til den endelige sandhed. To nye studier skulle nemlig bevise, at virussen bag covid-19 er menneskeskabt. Endda med det formål at angribe mennesker.

Sådan lyder det i hvert fald i et facebookopslag fra Robert Hintze, der kalder sig tech-iværksætter. Opslaget har lige nu fart på på Facebook og er delt af flere end 1.100 brugere i løbet af de seneste dage.

Men i strid med hvad opslaget hævder, indeholder de to studier faktisk slet ingen dokumentation for, at coronavirussen er skabt af mennesker.

Artiklen fortsætter under billedet

Robert Hintze skriver på Facebook, at han har fundet bevis for at coronavirussen er menneskeskabt. Men det har han nu ikke. (Skærmbillede fra Facebook)

Baseret på YouTube-video

I opslaget hævder Robert Hintze ellers, at de to studier skulle have nået lidt af et gennembrud.

“Ufattelige ondskab afsløret. Nye videnskabelige studier bekræfter faktum: Den nuværende coronavirus er menneskeskabt! Men ikke blot det. Det er nu bevist, at virussen bevidst er skabt til at angribe menneskeceller - altså bevidst designet til at gøre klodens mennesker syge,” skriver han.

FØLG TJEKDET PÅ MAIL - FÅ VORES GRATIS NYHEDSBREV


Til opslaget er der vedlagt en YouTube-video, der peger på to nye studier. Et norsk og et australsk.

Men ingen af de studier beviser, at coronavirussen er menneskabt. Tværtimod er studiernes resultater blevet fordrejet i YouTube-videoen og dermed også i facebookopslaget.

Artiklen fortsætter under videoen

Robert Hintze henviser til denne YouTube-video som dækning for sine påstande. 

Ved ikke, hvor virussen kommer fra

Det australske studie har undersøgt, hvor godt covid-19 binder sig til celler i mennesker sammenlignet med celler i en række dyr. Studiet mener at finde frem til, at celler i mennesker skulle være særligt gode til at binde coronavirus. Og det gør, at forskerne bag ikke vil afvise, at SARS-CoV-2 kan stamme fra et laboratorium frem for at være hoppet over i mennesker fra et dyr.

Men studiet indeholder ikke noget bevis for, at coronavirussen er menneskeskabt, som Robert Hintze eller hævder.

I stedet står der i studiet, at det ikke kan udelukkes, at coronavirussen stammer fra et laboratorium.

I en mail til TjekDet skriver den australske professor:

“Nej, jeg har aldrig sagt, at virussen er lavet i et laboratorie. Jeg har bare sagt, at det er en mulighed, der endnu ikke er udelukket.”

I YouTube-videoen, der indgår i facebookopslaget, er der bidder fra et interview på australske Sky News med Nikolai Petrovsky, der er en af forskerne bag studiet.

Men folkene bag YouTube-videoen har plukket lidt i interviewet og for eksempel ikke taget en bid med fra interviewet, hvor Nikolai Petrovsky med afsæt i sit studie siger:

“Sandheden er, at vi virkelig ikke ved, hvor virussen kommer fra.”

Fejl fra norsk medie

Også det norske studie har facebookopslaget misforstået. Studiet handler nemlig om udviklingen af en vaccine og ikke, hvordan coronavirus er opstået.

Misforståelsen lader til at have rod i, at det norske publicservicemedie NRK fejlagtigt bragte en historie om, at et norsk studie skulle være nået frem til, at coronavirussen er menneskeskabt. Og siden fik den gale nyhed international bevågenhed, da det amerikanske medie Forbes også bragte historien.

Men egentlig havde Birger Sørensen, der er forskeren bag studiet, blot udtalt til NRK, at han mener – uden at det er nævnt i studiet - at et protein i coronavirussen ser ud til at være kunstigt sat ind, og at virussen derfor er menneskeskabt.

NRK har nu rettet i artiklen og efterfølgende bragt et interview med en anden norsk forsker, vaccineforskeren Gunnveig Grødeland.

"Hvis Sørensen eller andre kommer med dokumentation, som viser, at virussen er menneskeskabt, så vil jeg ikke afvise det. Men det, Birger Sørensen indtil nu er kommet med, overbeviser mig ikke," siger Anne Spurkland, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo.

Birger Sørensen brygger dog på en ny forskningsartikel om virussens ophav.

Robert Hintze har efter TjekDets henvendelse forsynet sit opslag med links til NRK’s artikel og til det australske studie. Han har ikke svaret på, om han kan pege på, hvor i forskningsartiklerne der skulle være bevis for, at coronavirussen er menneskeskabt.

Du kan nemt følge med i seneste nyt fra TjekDet - på mail, Facebook eller Twitter
Forrige artikel Har George Floyd gennembanket denne gravide kvinde? Har George Floyd gennembanket denne gravide kvinde? Næste artikel Flyvende flåter? Titusindvis af danskere advarer på sociale medier mod et dyr, der ikke findes Flyvende flåter? Titusindvis af danskere advarer på sociale medier mod et dyr, der ikke findes
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.