Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

En lang række medier i ind- og udland har over sommeren fejret et nyt studie med et opsigtsvækkende resultat. Det viser sig nemlig, at personer, der drikker øl, har færre sygedage end dem, der helt afstår fra at indtage den populære drik, konkluderer et finsk studie.

Med den nye viden har du ikke længere grund til at overveje dit ølindtag, beretter en række hjemmesider, blandt andet betagende.dk:

“Hvis du undgår øl om sommeren, fordi du er bekymret for de virkninger, det har på dit helbred, behøver du ikke. For nylig forskning viser, at øl-elskere kan være sundere end dem, der forbliver ædru,” står der på hjemmesiden som efterfølgende henviser til den troværdige kilde:

“Det finske institut for arbejdsmiljø udførte en undersøgelse. Deltagerne i undersøgelsen var fra Frankrig, England og Finland. Undersøgelsen fandt, at de deltagere, der drak øl, tog færre sygedage fra arbejde end dem, der levede et ædru liv.”

Men den udlægning af studiets resultat er “helt forkert,” oplyser studiets ophavskvinde, Jenni Ervasti, der er seniorresearcher ved Det Finske Institut for Arbejdsmiljø, til TjekDet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Studiets resultater bliver også formidlet i en video på Youtube. Også her går formidlingen dog helt galt i byen.

Har slet ikke undersøgt øl

Det finske studie bliver udlagt som en fribillet til at drikke øl helt uden at skulle bekymre sig om sin sundhed. Som læser kan man måske endda sidde tilbage med det indtryk, at øl er sundt. Men studiet konkluderer overhovedet ikke, at øl er hverken sundt eller nedbringe sygefraværet.

“Vi har ikke specifikt undersøgt sammenfaldet mellem øldrikning og sygefravær (dette ville have været umuligt). Vi så på alle former for alkohol. Og vi har bestemt ikke påvist en årsagssammenhæng mellem øldrikning og et sundt liv!”, skriver Jenni Ervasti i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det finske studie konkluderer bestemt ikke, at øl er godt for helbredet, slår Jenni Ervasti fra Det Finske Institut for Arbejdsmiljø fast.

Det er dog rigtig, at Jenni Ervasti sammen med flere andre forskere har studeret sammenfaldet mellem alkoholindtag og sygefravær. Og studiet viser rent faktisk viser, at dem, der slet ikke drikker alkohol - og dem, der drikker rigtig meget alkohol - har mere fravær end den midtergruppe, der indtager mellem 1 og 11 genstande om ugen for kvinder og 1 og 34 genstande for mænd.

Forklaringen på det højere sygefravær for dem, der ikke rør alkohol, har imidlertid intet med alkohol at gøre, understreger Jenni Ervasti.

“Der er en lang række forhold, som intet har med effekten af ikke at drikke alkohol at gøre, der kan forklare det højere sygefravær,” skriver hun og nævner som eksempel, at indtag af psykofarmaka og sygdomme i fordøjelsessystemet ofte forhindrer indtag af alkohol.

Pointen er, at en række kroniske sygdomme både betyder, at folk ikke drikker alkohol og samtidig betyder, at man har mere sygefravær. Men artiklerne og den video, der omtaler studiet, har vendt resultaterne på hovedet og giver indtryk af, at det er alkoholens fortjeneste, at gruppen, der drikker moderate mængder alkohol har færre sygedage.

“Videoen udlægger vores konklusion som om alkohol (og særligt øldrikning) er fremmende for helbredet. Det er absolut ikke vores budskab,” skriver Jenni Ervasti i sin mail.

TjekDet ville gerne have spurgt, hvorfor Betagende.dk udlægger det finske studie forkert og på den måde giver indtryk af, at det er sundt at drikke øl. Men begge de kontaktformulerer, der findes på hjemmesiden er ude af drift, og der er ikke andre kontaktmuligheder, så det har ikke kunnet lade sig gøre at få folkene bag siden i tale.

Forrige artikel Alle taler om dem, men hvad betyder det egentlig at være kvoteflygtning? Alle taler om dem, men hvad betyder det egentlig at være kvoteflygtning? Næste artikel Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold  Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.