Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

En lang række medier i ind- og udland har over sommeren fejret et nyt studie med et opsigtsvækkende resultat. Det viser sig nemlig, at personer, der drikker øl, har færre sygedage end dem, der helt afstår fra at indtage den populære drik, konkluderer et finsk studie.

Med den nye viden har du ikke længere grund til at overveje dit ølindtag, beretter en række hjemmesider, blandt andet betagende.dk:

“Hvis du undgår øl om sommeren, fordi du er bekymret for de virkninger, det har på dit helbred, behøver du ikke. For nylig forskning viser, at øl-elskere kan være sundere end dem, der forbliver ædru,” står der på hjemmesiden som efterfølgende henviser til den troværdige kilde:

“Det finske institut for arbejdsmiljø udførte en undersøgelse. Deltagerne i undersøgelsen var fra Frankrig, England og Finland. Undersøgelsen fandt, at de deltagere, der drak øl, tog færre sygedage fra arbejde end dem, der levede et ædru liv.”

Men den udlægning af studiets resultat er “helt forkert,” oplyser studiets ophavskvinde, Jenni Ervasti, der er seniorresearcher ved Det Finske Institut for Arbejdsmiljø, til TjekDet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Studiets resultater bliver også formidlet i en video på Youtube. Også her går formidlingen dog helt galt i byen.

Har slet ikke undersøgt øl

Det finske studie bliver udlagt som en fribillet til at drikke øl helt uden at skulle bekymre sig om sin sundhed. Som læser kan man måske endda sidde tilbage med det indtryk, at øl er sundt. Men studiet konkluderer overhovedet ikke, at øl er hverken sundt eller nedbringe sygefraværet.

“Vi har ikke specifikt undersøgt sammenfaldet mellem øldrikning og sygefravær (dette ville have været umuligt). Vi så på alle former for alkohol. Og vi har bestemt ikke påvist en årsagssammenhæng mellem øldrikning og et sundt liv!”, skriver Jenni Ervasti i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det finske studie konkluderer bestemt ikke, at øl er godt for helbredet, slår Jenni Ervasti fra Det Finske Institut for Arbejdsmiljø fast.

Det er dog rigtig, at Jenni Ervasti sammen med flere andre forskere har studeret sammenfaldet mellem alkoholindtag og sygefravær. Og studiet viser rent faktisk viser, at dem, der slet ikke drikker alkohol - og dem, der drikker rigtig meget alkohol - har mere fravær end den midtergruppe, der indtager mellem 1 og 11 genstande om ugen for kvinder og 1 og 34 genstande for mænd.

Forklaringen på det højere sygefravær for dem, der ikke rør alkohol, har imidlertid intet med alkohol at gøre, understreger Jenni Ervasti.

“Der er en lang række forhold, som intet har med effekten af ikke at drikke alkohol at gøre, der kan forklare det højere sygefravær,” skriver hun og nævner som eksempel, at indtag af psykofarmaka og sygdomme i fordøjelsessystemet ofte forhindrer indtag af alkohol.

Pointen er, at en række kroniske sygdomme både betyder, at folk ikke drikker alkohol og samtidig betyder, at man har mere sygefravær. Men artiklerne og den video, der omtaler studiet, har vendt resultaterne på hovedet og giver indtryk af, at det er alkoholens fortjeneste, at gruppen, der drikker moderate mængder alkohol har færre sygedage.

“Videoen udlægger vores konklusion som om alkohol (og særligt øldrikning) er fremmende for helbredet. Det er absolut ikke vores budskab,” skriver Jenni Ervasti i sin mail.

TjekDet ville gerne have spurgt, hvorfor Betagende.dk udlægger det finske studie forkert og på den måde giver indtryk af, at det er sundt at drikke øl. Men begge de kontaktformulerer, der findes på hjemmesiden er ude af drift, og der er ikke andre kontaktmuligheder, så det har ikke kunnet lade sig gøre at få folkene bag siden i tale.

Forrige artikel Alle taler om dem, men hvad betyder det egentlig at være kvoteflygtning? Alle taler om dem, men hvad betyder det egentlig at være kvoteflygtning? Næste artikel Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold  Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold
Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Både IKEA og Føtex er under anklage for at 'gå på knæ for muslimer'. Det skyldes, at IKEA kalder en kollektion for 'Vinterfest', og Føtex falder en bolle for 'vinterbolle' i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke lavet af religiøse hensyn, siger både Føtex og IKEA.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.