Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

En lang række medier i ind- og udland har over sommeren fejret et nyt studie med et opsigtsvækkende resultat. Det viser sig nemlig, at personer, der drikker øl, har færre sygedage end dem, der helt afstår fra at indtage den populære drik, konkluderer et finsk studie.

Med den nye viden har du ikke længere grund til at overveje dit ølindtag, beretter en række hjemmesider, blandt andet betagende.dk:

“Hvis du undgår øl om sommeren, fordi du er bekymret for de virkninger, det har på dit helbred, behøver du ikke. For nylig forskning viser, at øl-elskere kan være sundere end dem, der forbliver ædru,” står der på hjemmesiden som efterfølgende henviser til den troværdige kilde:

“Det finske institut for arbejdsmiljø udførte en undersøgelse. Deltagerne i undersøgelsen var fra Frankrig, England og Finland. Undersøgelsen fandt, at de deltagere, der drak øl, tog færre sygedage fra arbejde end dem, der levede et ædru liv.”

Men den udlægning af studiets resultat er “helt forkert,” oplyser studiets ophavskvinde, Jenni Ervasti, der er seniorresearcher ved Det Finske Institut for Arbejdsmiljø, til TjekDet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Studiets resultater bliver også formidlet i en video på Youtube. Også her går formidlingen dog helt galt i byen.

Har slet ikke undersøgt øl

Det finske studie bliver udlagt som en fribillet til at drikke øl helt uden at skulle bekymre sig om sin sundhed. Som læser kan man måske endda sidde tilbage med det indtryk, at øl er sundt. Men studiet konkluderer overhovedet ikke, at øl er hverken sundt eller nedbringe sygefraværet.

“Vi har ikke specifikt undersøgt sammenfaldet mellem øldrikning og sygefravær (dette ville have været umuligt). Vi så på alle former for alkohol. Og vi har bestemt ikke påvist en årsagssammenhæng mellem øldrikning og et sundt liv!”, skriver Jenni Ervasti i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det finske studie konkluderer bestemt ikke, at øl er godt for helbredet, slår Jenni Ervasti fra Det Finske Institut for Arbejdsmiljø fast.

Det er dog rigtig, at Jenni Ervasti sammen med flere andre forskere har studeret sammenfaldet mellem alkoholindtag og sygefravær. Og studiet viser rent faktisk viser, at dem, der slet ikke drikker alkohol - og dem, der drikker rigtig meget alkohol - har mere fravær end den midtergruppe, der indtager mellem 1 og 11 genstande om ugen for kvinder og 1 og 34 genstande for mænd.

Forklaringen på det højere sygefravær for dem, der ikke rør alkohol, har imidlertid intet med alkohol at gøre, understreger Jenni Ervasti.

“Der er en lang række forhold, som intet har med effekten af ikke at drikke alkohol at gøre, der kan forklare det højere sygefravær,” skriver hun og nævner som eksempel, at indtag af psykofarmaka og sygdomme i fordøjelsessystemet ofte forhindrer indtag af alkohol.

Pointen er, at en række kroniske sygdomme både betyder, at folk ikke drikker alkohol og samtidig betyder, at man har mere sygefravær. Men artiklerne og den video, der omtaler studiet, har vendt resultaterne på hovedet og giver indtryk af, at det er alkoholens fortjeneste, at gruppen, der drikker moderate mængder alkohol har færre sygedage.

“Videoen udlægger vores konklusion som om alkohol (og særligt øldrikning) er fremmende for helbredet. Det er absolut ikke vores budskab,” skriver Jenni Ervasti i sin mail.

TjekDet ville gerne have spurgt, hvorfor Betagende.dk udlægger det finske studie forkert og på den måde giver indtryk af, at det er sundt at drikke øl. Men begge de kontaktformulerer, der findes på hjemmesiden er ude af drift, og der er ikke andre kontaktmuligheder, så det har ikke kunnet lade sig gøre at få folkene bag siden i tale.

Forrige artikel Alle taler om dem, men hvad betyder det egentlig at være kvoteflygtning? Alle taler om dem, men hvad betyder det egentlig at være kvoteflygtning? Næste artikel Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold  Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.