Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rigshospitalet efterspørger varmt og rent tøj til hospitalets hjemløse patienter.

Kilde: Flere forskellige opslag på Facebook 


Det passer ikke, at Rigshospitalet beder almindelige borgere om at donere tøj til hjemløse patienter. En af hospitalets ansatte efterspurgte det fejlagtigt for cirka to år siden, men fra officielt hold har Rigshospitalet aldrig bedt om tøjdonationer fra gaden.

”En lille forespørgsel fra Rigshospitalet! Vinteren er over os, og det skulle blive en rigtig kold én af slagsen!”

Sådan indledes flere facebookopslag, som i disse dage deles og kommenteres i stor stil på det sociale medie. Opslagene er stort set identiske, og i dem alle kan man læse, at Rigshospitalets traumecenter mangler varmt tøj til deres hjemløse patienter, som lægerne udskriver fra den varme hospitalsseng og direkte ud i vinterkulden.

”Har du eller nogen, du kender, et garderobeskab, som trænger til oprydning? Så er vi nemlig taknemmelige aftagere af lange varme bukser, varme bluser, jakker, frakker, huer, vanter, halstørklæder samt herresko og støvler til vores tøjdepot,” står der i opslaget.

Der står også, at tøjet kan afleveres i poser i traumecenterets opgang 3 i kælderen.

Men de velmenende opslag har ikke hold i virkeligheden. Det fortæller klinikchef i Traumecenteret på Rigshospitalet Henrik Grønborg til TjekDet.

”Rigshospitalet modtager ikke tøjdonationer og indsamler heller ikke tøj,” skriver han i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser et af de mange opslag ud, der opfordrer til donation af varmt tøj til Rigshospitalet. Ordlyden her er mere eller mindre identisk i de mange andre opslag, der bliver delt i disse dage. (Foto: Screenshot/Facebook)

Opslag er set før

Det er ikke første gang, at Rigshospitalet er udsat for den velmenende opfordring til tøjdonation.

Allerede i november 2017 blev facebookopslaget delt første gang, og det var faktisk en ansat på hospitalets traumecenter, der startede forvirringen. Hun havde misforstået hospitalets behov og retningslinjer, og det førte til det fejlslagne opslag.

Dengang gjorde Rigshospitalets kommunikationsafdeling en stor indsats for at dementere historien, men de kunne ikke forhindre, at folk afleverede poser med tøj i massevis foran hospitalet.

Delingen af opslaget fortsatte helt ind i januar, og omkring jul sidste år var den så gal igen.

Her kunne TjekDet fortælle, at opslaget igen blev delt på Facebook, og det fik Rigshospitalet til at afkræfte historien på deres facebookside.

LÆS OGSÅ: Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør

Og noget kunne tyde på, at det har virket. Henrik Grønborg oplyser i hvert fald, at Rigshospitalet ikke længere modtager poser med tøj fra velmenende borgere.

”Det gamle opslag på Facebook er ikke noget, vi mærker til, og der kommer ikke tøjdonationer ind på den baggrund,” siger han og uddyber, at Rigshospitalet er dækket ind på tøjfronten:

”Vi har et fint samarbejde med en større dansk tøjindsamler, der sørger for, at vi har lidt på lager, hvis patienter en sjælden gang skulle have behov for rent og varmt tøj,” lyder det fra Henrik Grønborg.  

Står du med en masse tøj, du gerne vil donere til udsatte mennesker, så kan det afleveres til for eksempel Dansk Rød Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Frelsens Hær eller denne facebookgruppe. Klik på de enkelte links for at finde en butik eller container nær dig. 

Forrige artikel Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil? Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil? Næste artikel Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.