Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rigshospitalet efterspørger varmt og rent tøj til hospitalets hjemløse patienter.

Kilde: Flere forskellige opslag på Facebook 


Det passer ikke, at Rigshospitalet beder almindelige borgere om at donere tøj til hjemløse patienter. En af hospitalets ansatte efterspurgte det fejlagtigt for cirka to år siden, men fra officielt hold har Rigshospitalet aldrig bedt om tøjdonationer fra gaden.

”En lille forespørgsel fra Rigshospitalet! Vinteren er over os, og det skulle blive en rigtig kold én af slagsen!”

Sådan indledes flere facebookopslag, som i disse dage deles og kommenteres i stor stil på det sociale medie. Opslagene er stort set identiske, og i dem alle kan man læse, at Rigshospitalets traumecenter mangler varmt tøj til deres hjemløse patienter, som lægerne udskriver fra den varme hospitalsseng og direkte ud i vinterkulden.

”Har du eller nogen, du kender, et garderobeskab, som trænger til oprydning? Så er vi nemlig taknemmelige aftagere af lange varme bukser, varme bluser, jakker, frakker, huer, vanter, halstørklæder samt herresko og støvler til vores tøjdepot,” står der i opslaget.

Der står også, at tøjet kan afleveres i poser i traumecenterets opgang 3 i kælderen.

Men de velmenende opslag har ikke hold i virkeligheden. Det fortæller klinikchef i Traumecenteret på Rigshospitalet Henrik Grønborg til TjekDet.

”Rigshospitalet modtager ikke tøjdonationer og indsamler heller ikke tøj,” skriver han i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser et af de mange opslag ud, der opfordrer til donation af varmt tøj til Rigshospitalet. Ordlyden her er mere eller mindre identisk i de mange andre opslag, der bliver delt i disse dage. (Foto: Screenshot/Facebook)

Opslag er set før

Det er ikke første gang, at Rigshospitalet er udsat for den velmenende opfordring til tøjdonation.

Allerede i november 2017 blev facebookopslaget delt første gang, og det var faktisk en ansat på hospitalets traumecenter, der startede forvirringen. Hun havde misforstået hospitalets behov og retningslinjer, og det førte til det fejlslagne opslag.

Dengang gjorde Rigshospitalets kommunikationsafdeling en stor indsats for at dementere historien, men de kunne ikke forhindre, at folk afleverede poser med tøj i massevis foran hospitalet.

Delingen af opslaget fortsatte helt ind i januar, og omkring jul sidste år var den så gal igen.

Her kunne TjekDet fortælle, at opslaget igen blev delt på Facebook, og det fik Rigshospitalet til at afkræfte historien på deres facebookside.

LÆS OGSÅ: Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør

Og noget kunne tyde på, at det har virket. Henrik Grønborg oplyser i hvert fald, at Rigshospitalet ikke længere modtager poser med tøj fra velmenende borgere.

”Det gamle opslag på Facebook er ikke noget, vi mærker til, og der kommer ikke tøjdonationer ind på den baggrund,” siger han og uddyber, at Rigshospitalet er dækket ind på tøjfronten:

”Vi har et fint samarbejde med en større dansk tøjindsamler, der sørger for, at vi har lidt på lager, hvis patienter en sjælden gang skulle have behov for rent og varmt tøj,” lyder det fra Henrik Grønborg.  

Står du med en masse tøj, du gerne vil donere til udsatte mennesker, så kan det afleveres til for eksempel Dansk Rød Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Frelsens Hær eller denne facebookgruppe. Klik på de enkelte links for at finde en butik eller container nær dig. 

Forrige artikel Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil? Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil? Næste artikel Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre Nej, det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.