Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.

Adskillige facebookopslag hævder, at Rigshospitalet glædeligt tager imod tøjdonationer til hjemløse. Men det er ikke tilfældet.
Adskillige facebookopslag hævder, at Rigshospitalet glædeligt tager imod tøjdonationer til hjemløse. Men det er ikke tilfældet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Søndergaard

Fakta

Rigshospitalet efterspørger varmt og rent tøj til hospitalets hjemløse patienter.

Kilde: Flere forskellige opslag på Facebook 


Det passer ikke, at Rigshospitalet beder almindelige borgere om at donere tøj til hjemløse patienter. En af hospitalets ansatte efterspurgte det fejlagtigt for cirka to år siden, men fra officielt hold har Rigshospitalet aldrig bedt om tøjdonationer fra gaden.

”En lille forespørgsel fra Rigshospitalet! Vinteren er over os, og det skulle blive en rigtig kold én af slagsen!”

Sådan indledes flere facebookopslag, som i disse dage deles og kommenteres i stor stil på det sociale medie. Opslagene er stort set identiske, og i dem alle kan man læse, at Rigshospitalets traumecenter mangler varmt tøj til deres hjemløse patienter, som lægerne udskriver fra den varme hospitalsseng og direkte ud i vinterkulden.

”Har du eller nogen, du kender, et garderobeskab, som trænger til oprydning? Så er vi nemlig taknemmelige aftagere af lange varme bukser, varme bluser, jakker, frakker, huer, vanter, halstørklæder samt herresko og støvler til vores tøjdepot,” står der i opslaget.

Der står også, at tøjet kan afleveres i poser i traumecenterets opgang 3 i kælderen.

Men de velmenende opslag har ikke hold i virkeligheden. Det fortæller klinikchef i Traumecenteret på Rigshospitalet Henrik Grønborg til TjekDet.

”Rigshospitalet modtager ikke tøjdonationer og indsamler heller ikke tøj,” skriver han i en mail.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser et af de mange opslag ud, der opfordrer til donation af varmt tøj til Rigshospitalet. Ordlyden her er mere eller mindre identisk i de mange andre opslag, der bliver delt i disse dage. (Foto: Screenshot/Facebook)

Opslag er set før

Det er ikke første gang, at Rigshospitalet er udsat for den velmenende opfordring til tøjdonation.

Allerede i november 2017 blev facebookopslaget delt første gang, og det var faktisk en ansat på hospitalets traumecenter, der startede forvirringen. Hun havde misforstået hospitalets behov og retningslinjer, og det førte til det fejlslagne opslag.

Dengang gjorde Rigshospitalets kommunikationsafdeling en stor indsats for at dementere historien, men de kunne ikke forhindre, at folk afleverede poser med tøj i massevis foran hospitalet.

Delingen af opslaget fortsatte helt ind i januar, og omkring jul sidste år var den så gal igen.

Her kunne TjekDet fortælle, at opslaget igen blev delt på Facebook, og det fik Rigshospitalet til at afkræfte historien på deres facebookside.

LÆS OGSÅ: Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør

Og noget kunne tyde på, at det har virket. Henrik Grønborg oplyser i hvert fald, at Rigshospitalet ikke længere modtager poser med tøj fra velmenende borgere.

”Det gamle opslag på Facebook er ikke noget, vi mærker til, og der kommer ikke tøjdonationer ind på den baggrund,” siger han og uddyber, at Rigshospitalet er dækket ind på tøjfronten:

”Vi har et fint samarbejde med en større dansk tøjindsamler, der sørger for, at vi har lidt på lager, hvis patienter en sjælden gang skulle have behov for rent og varmt tøj,” lyder det fra Henrik Grønborg.  

Står du med en masse tøj, du gerne vil donere til udsatte mennesker, så kan det afleveres til for eksempel Dansk Rød Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Frelsens Hær eller denne facebookgruppe. Klik på de enkelte links for at finde en butik eller container nær dig. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu