Nichemedier har stor succes på Facebook

De små medier vinder frem på de sociale medier og får flere likes og kommentarer end flere af de etablerede medier, viser ny undersøgelse.

 Små medier som Newspeek Networks, Anders & Anders Podcast og Den Korte Avis trækker lige så mange interaktioner på Facebook som etablerede medier. Det viser en ny undersøgelse, som Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har foretaget for Politiken. Filip Wallberg, der er lektor i journalistik og ekspert i digitale og sociale medier og som står bag undersøgelsen, kalder det et nybrud i den danske mediebranche.

Undersøgelsen viser, at der januar, februar og marts i år i gennemsnit var 355 personer, der likede, kommenterede eller delte de enkelte opslag fra Den Korte Avis, som er et holdningspræget netmedie. Til sammenligning var der i gennemsnit kun 217 interaktioner med Politikens opslag i samme periode. Tallet var dog højere for både TV 2 Nyhederne og DR Nyhederne, der i gennemsnit havde henholdsvis 1.167 og 743 likes, kommentarer eller delinger pr. opslag.

Politiken har talt med flere af chefredaktørerne på nichemedierne, og de mener, at forklaringen på deres succes skal findes i, at den etablerede presse i Danmark er for homogen. Det er det samme uddannelsestrin og den samme kulturelle baggrund, der er repræsenteret på tværs af de etablerede medier. Og det efterlader et hul i markedet til de nye små medier.

Filip Wallberg bakker op om den forklaring.

"Mediebranchen som helhed har helt klart sovet i timen i den her henseende. Det kan jo ses, fordi der overhovedet er plads til, at de her medier kan komme frem. Hvis de etablerede medier havde haft forskellige tilgange til historierne eller i det mindste givet andre lov til at komme til orde, havde der ikke været et hul i markedet til dem", forklarer han til Politiken.

Han advarer dog imod at overvurdere nichemediernes betydning på trods af det høje aktivitetsniveau på Facebook. Udviklingen i eksempelvis USA viser, at et nichemedie som Breibart fylder en del i mediebilledet, men er langt fra at have vippet etablerede medier som New York Times af pinden.

Ifølge Filip Wallberg er finansiering den største udfordring for nichemedierne.

»Nye medier har opnået en vis betydning på Facebook, men der er stadig langt op til de etablerede massemedier. De kan ikke sammenlignes en til en. Endnu. Jeg har også lært, at man skal passe på med at spå om den her slags«, siger han til Politiken.

 

Forrige artikel Forskere går på barrikaderne for videnskaben Forskere går på barrikaderne for videnskaben Næste artikel Facebook foretager massiv udrensning af falske brugere Facebook foretager massiv udrensning af falske brugere
Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin.