Nichemedier har stor succes på Facebook

De små medier vinder frem på de sociale medier og får flere likes og kommentarer end flere af de etablerede medier, viser ny undersøgelse.

 Små medier som Newspeek Networks, Anders & Anders Podcast og Den Korte Avis trækker lige så mange interaktioner på Facebook som etablerede medier. Det viser en ny undersøgelse, som Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har foretaget for Politiken. Filip Wallberg, der er lektor i journalistik og ekspert i digitale og sociale medier og som står bag undersøgelsen, kalder det et nybrud i den danske mediebranche.

Undersøgelsen viser, at der januar, februar og marts i år i gennemsnit var 355 personer, der likede, kommenterede eller delte de enkelte opslag fra Den Korte Avis, som er et holdningspræget netmedie. Til sammenligning var der i gennemsnit kun 217 interaktioner med Politikens opslag i samme periode. Tallet var dog højere for både TV 2 Nyhederne og DR Nyhederne, der i gennemsnit havde henholdsvis 1.167 og 743 likes, kommentarer eller delinger pr. opslag.

Politiken har talt med flere af chefredaktørerne på nichemedierne, og de mener, at forklaringen på deres succes skal findes i, at den etablerede presse i Danmark er for homogen. Det er det samme uddannelsestrin og den samme kulturelle baggrund, der er repræsenteret på tværs af de etablerede medier. Og det efterlader et hul i markedet til de nye små medier.

Filip Wallberg bakker op om den forklaring.

"Mediebranchen som helhed har helt klart sovet i timen i den her henseende. Det kan jo ses, fordi der overhovedet er plads til, at de her medier kan komme frem. Hvis de etablerede medier havde haft forskellige tilgange til historierne eller i det mindste givet andre lov til at komme til orde, havde der ikke været et hul i markedet til dem", forklarer han til Politiken.

Han advarer dog imod at overvurdere nichemediernes betydning på trods af det høje aktivitetsniveau på Facebook. Udviklingen i eksempelvis USA viser, at et nichemedie som Breibart fylder en del i mediebilledet, men er langt fra at have vippet etablerede medier som New York Times af pinden.

Ifølge Filip Wallberg er finansiering den største udfordring for nichemedierne.

»Nye medier har opnået en vis betydning på Facebook, men der er stadig langt op til de etablerede massemedier. De kan ikke sammenlignes en til en. Endnu. Jeg har også lært, at man skal passe på med at spå om den her slags«, siger han til Politiken.

 

Forrige artikel Forskere går på barrikaderne for videnskaben Forskere går på barrikaderne for videnskaben Næste artikel Facebook foretager massiv udrensning af falske brugere Facebook foretager massiv udrensning af falske brugere
Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.