Norsk medie tester debatlystne læsere

Har du ikke forstået, hvad artiklen handler om? Så kan du ikke få lov til at skrive en kommentar. I hvert fald ikke hos det norske medie NRKbeta.

Nogle gange går det lidt for stærkt med at blive vred og kommentere noget, man læser på nettet. Det mener man i hvert fald hos NRKbeta, der er den norske public service tv- og radio-udbyder NRKs side om teknologi og medier. De er derfor begyndt at kræve lidt mere af deres læsere, før de får lov til at kommentere artikler.

Før man kan nedfælde en kommentar, skal man svare på en række spørgsmål om artiklens indhold og på den måde bevise, at man rent faktisk har læst artiklen. Det skriver bl.a. Nieman Lab, der er en institution for journalistik ved Harvard University i USA.

NrkBeta

Svarer man forkert på et eller flere af tre spørgsmål, får man at vide, at man skal prøve igen.

For NRKbeta handler det om at højne kvaliteten i artiklernes kommentarfelter. Ifølge NRKbeta journalisten Ståle Grut er målet, at sikre et mere ensartet udgangspunkt i debatten, hvis alle ved, hvad artiklen overhovedet handler om.

Redaktør Marius Arnesen forklarer, at NRKbeta vil have folk til bruge lidt ekstra tid på at tænke sig om, før de sætter sig til tasterne. På det norske public servicemedie har man tidligere oplevet, at debatten i kommentarfelterne er løbet af sporet og har udviklet sig til personangreb og anden ubehagelig opførsel.

Kommentar-quizzerne er stadig i den eksperimenterende fase og optræder stadig kun på en håndfuld af NRKbetas historier. Det er for tidligt at sige, om de rent faktisk virker, men man overvejer at sætte quizzerne på alle NRKbetas artikler.

Andre medier har helt lukket ned for muligheden for at kommentere og debattere artikler, mens eksempelvis The Guardian, New York Times og Wikipedia for tiden eksperimenterer med værktøjer, der automatisk skal rydde op i de "giftige" kommentarer.

 

Forrige artikel Rådet for Socialt Udsatte faktatjekker påstande i kontanthjælpsdebatten Rådet for Socialt Udsatte faktatjekker påstande i kontanthjælpsdebatten Næste artikel Talskvinde finder ’usynligt’ belæg for aflytning af Trump
Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.