Norsk medie tester debatlystne læsere

Har du ikke forstået, hvad artiklen handler om? Så kan du ikke få lov til at skrive en kommentar. I hvert fald ikke hos det norske medie NRKbeta.

Nogle gange går det lidt for stærkt med at blive vred og kommentere noget, man læser på nettet. Det mener man i hvert fald hos NRKbeta, der er den norske public service tv- og radio-udbyder NRKs side om teknologi og medier. De er derfor begyndt at kræve lidt mere af deres læsere, før de får lov til at kommentere artikler.

Før man kan nedfælde en kommentar, skal man svare på en række spørgsmål om artiklens indhold og på den måde bevise, at man rent faktisk har læst artiklen. Det skriver bl.a. Nieman Lab, der er en institution for journalistik ved Harvard University i USA.

NrkBeta

Svarer man forkert på et eller flere af tre spørgsmål, får man at vide, at man skal prøve igen.

For NRKbeta handler det om at højne kvaliteten i artiklernes kommentarfelter. Ifølge NRKbeta journalisten Ståle Grut er målet, at sikre et mere ensartet udgangspunkt i debatten, hvis alle ved, hvad artiklen overhovedet handler om.

Redaktør Marius Arnesen forklarer, at NRKbeta vil have folk til bruge lidt ekstra tid på at tænke sig om, før de sætter sig til tasterne. På det norske public servicemedie har man tidligere oplevet, at debatten i kommentarfelterne er løbet af sporet og har udviklet sig til personangreb og anden ubehagelig opførsel.

Kommentar-quizzerne er stadig i den eksperimenterende fase og optræder stadig kun på en håndfuld af NRKbetas historier. Det er for tidligt at sige, om de rent faktisk virker, men man overvejer at sætte quizzerne på alle NRKbetas artikler.

Andre medier har helt lukket ned for muligheden for at kommentere og debattere artikler, mens eksempelvis The Guardian, New York Times og Wikipedia for tiden eksperimenterer med værktøjer, der automatisk skal rydde op i de "giftige" kommentarer.

 

Forrige artikel Rådet for Socialt Udsatte faktatjekker påstande i kontanthjælpsdebatten Rådet for Socialt Udsatte faktatjekker påstande i kontanthjælpsdebatten Næste artikel Talskvinde finder ’usynligt’ belæg for aflytning af Trump

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.