Nu vil Facebook forklare, hvorfor de gør, som de gør

Hidtil har Facebook overvåget, styret indhold og slettet brugeres opslag ud fra hemmelige manualer og retningslinjer. Men nu åbner det sociale medie for direkte dialog med brugerne.

 


Over det seneste års tid er Facebook blevet ramt af massiv kritik for ikke at gøre nok for at stoppe udbredelsen af falske nyheder, had-angreb og propaganda fra for eksempel terrorister. I løbet af de seneste seks måneder har det sociale medie taget kritikken til sig og iværksat en række initiativer, men først nu går selskabet i direkte dialog med brugerne. I en meddelelse torsdag inviteres brugerne til at stille spørgsmål om, hvorfor og hvordan selskabet håndterer indhold.

Initiativet, der skal gøre op med envejskommunikationen, er blevet døbt ’Hard Questions’ (Svære Spørgsmål, red.), indebærer, at Facebook løbende vil offentliggøre svar på, hvad mediets holdning er til de enkelte emner, som brugerne stiller spørgsmål om, og hvordan det debatteres og håndteres internt.

Facebook erkender i torsdagens opslag, at man ind i mellem har taget nogle forkerte beslutninger, men med den nye direkte og åbne linje er det målet, at brugerne kan bede Facebook om at forklare sine beslutninger. Initiativet skal også ses som et forsøg på at vise, at det sociale medie tager kritikken og problemerne alvorligt.

”Vi forventer bestemt ikke, at alle vil være enige i de beslutninger, vi tager. Vi er heller ikke altid enige internt. Vi lærer også med tiden, og nogle gange laver vi fejl. Men selv om du er skeptisk overfor vores valg, så håber vi, at vores opslag vil give et bedre indblik i, hvordan vi håndterer dem – og hvor seriøst vi tager dem. Vi tror også, at ved at blive mere åbne og ansvarlige, vil vi lave færre fejl og være hurtigere til at rette dem,” skriver Facebook i torsdagens meddelelse.

Hemmelige retningslinjer blev lækket

Det nye initiativ kommer efter, at Facebooks ellers hemmelige guidelines for, hvad mediets omkring to milliarder brugere kan få lov til at poste på deres egne og andres vægge, i maj blev afsløret af den britiske avis The Guardian. Avisen har haft adgang til mere end 100 interne manualer om, hvordan Facebooks medarbejdere skal moderere indlæg, der indeholder blandt andet vold, had-angreb, terror, porno, racisme, kannibalisme og selvskade.

Facebook har for tiden 4.500 moderatorer ansat til at rydde op i alt indhold på Facebook og har barslet med planer om at ansatte yderligere 3.000. Frem for at medarbejderne sidder og sletter indlæg - der bryder mod det sociale medies retningslinjer - uden at fortælle hvorfor, skal ’Hard Questions’ give løbende svar på, hvorfor opslag for eksempel bliver slettet.

Det første spørgsmål - og forsøg på at gå i åben dialog med brugerne - er allerede blevet lagt frem. Det handler om, hvordan de sociale medier bør bekæmpe terroristers propaganda på nettet. Og selskabet har annonceret, at det næste spørgsmål, som brugerne får svar på, er, hvem de mener, der skal afgøre, hvad der er falske nyheder eller bare udtryk for politiske holdninger.

Selv om Facebook er bygget op som et stort debatforum, opfordres brugerne til ikke at stille deres spørgsmål i offentlige opslag, men i stedet sende dem til emailadressen hardquestions@fb.com.

 

Forrige artikel Donald Trump anklager medier for at have hadefuld dagsorden Donald Trump anklager medier for at have hadefuld dagsorden Næste artikel Analyse afdækker prisen for en smædekampagne med falske nyheder Analyse afdækker prisen for en smædekampagne med falske nyheder
'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.