Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Thomas Hedin

Fjendtlige og hadefulde ytringer er i dag et stort problem på især sociale medier, hvor ikke mindst politikere er hyppige mål for trusler og chikane. Det er så stor en udfordring for demokratiet og den offentlige demokratiske debat, at en række sociale medier, foreninger og organisationer er gået sammen om at oprette Center for Forskning i Online Politisk Fjendtlighed (ROPH). Og med en bevilling på 15,7 millioner kroner fra Carlsbergfondet er vejen banet for at søsætte projektet.

Med Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, i spidsen skal centret undersøge, hvorfor offline politiske frustrationer udvikler sig til hadefulde og fjendtlige angreb, når debatten flytter sig til onlineplatforme, og hvad konsekvenserne er for ofrene og demokratiet.

På sigt skal analyserne munde ud i anbefalinger til, hvordan blandt andet uddannelsessektoren og tech-industrien, der blandt andet tæller Facebook, kan lægge låg på hadtalen.

Og der er rigeligt at lægge låg på. En række politikere har fremlagt hadefulde kommentarer på stribe, som de har modtaget i facebook-beskeder, e-mails og breve. Det gælder blandt andet Johanne Schmidt-Nielsen (EL), som i et facebookopslag fra 2014 fremlægger en række af de beskeder, hun har modtaget:

”Skam dig snottøs.” ”Glæder du dig til de kræver, at du skal have kønsdelene skåret af?” ”Må du dø af brystkræft og fissekræft.” ”Bid i puden skat, jeg kommer tørt ind.” ”Du har ikke rigtig styr på det, det er nok fordi du vil giftes med en kvinde.” ”Hold din kæft islam-kælne kælling.” ”Hvad vil det koste at leje dig en weekend?”.  

For at kunne identificere årsagerne og konsekvenserne af hadefulde debatter, skal centret indsamle store mængder af data fra for eksempel sociale medier og registerbaserede data.

Materialet skal give et indblik i, hvilke psykologiske, sociologiske og politiske forudsætninger der kan ligge til grund for, at en behersket offlinedebat kan udvikle sig til skarpe verbale overfald på sociale medier. På den måde er det håbet at kunne skabe nogle modeller for, hvordan man kan intervenere i en debat, der er kørt helt af sporet i had.

Bag Center for Forskning i Online Politisk Fjendtlighed står et advisory board med repræsentanter fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Danske Medier, Facebook Danmark, Google Danmark, Institut for Menneskerettigheder, Kommunernes Landsforening, Medierådet for Børn og Unge, Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme samt Ugebrevet Mandag Morgen og TjekDet. De vil tilsammen udgøre et ekspertpanel, som forskningscentret kan trække på.

Centret tager for alvor fat på arbejde til næste år.

LÆS OGSÅ: Kampen mod løgnen er endnu hverken tabt eller vundet 

LÆS OGSÅ: Der er anmeldt dobbelt så mange hadforbrydelser. Men bliver der reelt begået flere?

LÆS OGSÅ: Vi skal hacke demokratiet før andre gør det


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu