Danske medier er udfordret på troværdigheden

De etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det er blevet mere legitimt at sværte medierne til, siger forsker.

 


De danske nyhedsmedier har det svært med troværdigheden. I hvert fald hvis man spørger danskerne, viser en ny måling, som analyseinstituttet Norstat har foretaget for Altinget.

På spørgsmålet om, hvorvidt "de etablerede medier har problemer med troværdigheden", svarer 61 pct. af dem, som har deltaget i undersøgelsen, "ja, meget" eller "ja, til dels", mens 28 pct. svarer "nej".

Haagerup: Vigtigt med autoriteter

DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, siger til Altinget, at målingen udtryk for et alvorligt problem for ikke kun journalistikken og mediebranchen, men også demokratiet. Og han siger, at nyhedsmedierne er ved at miste den autoritære rolle i den offentlige debat.

”Medierne har i mange år fungeret som autoriteter i den offentlige debat, som man har kunne læne sig op af. Men i takt med, at tv-stationerne og omnibusaviserne har mistet deres autoritet, så er det dem, der råber højest og er grovest, som løber med opmærksomheden,” siger han til Altinget.

Om målingen

Flere ekstreme stemmer på bloggen

Lektor i journalistik ved SDU Morten Skovsgaard er enig med Ulrik Haagerup i, at de etablerede medier til en vis grad har formet sig efter udviklingen med højtråbende medier på internettet. Det kan dog ikke være hele forklaringen til danskernes angivelig mistillid.

"Vi kan ikke komme uden om, at medierne også er under heftig beskydning. Selvom det langt fra er i samme grad, som det vi ser i USA, så er det også i Danmark blevet mere legitimt for politikere at kritisere medierne for at være utroværdige," siger han til Altinget og fortsætter:

"For eksempel var diskussionen om røde lejesvende en ting, der fyldte meget i 1970erne. Men den har de seneste år igen kørt på fuldt blus, mens også venstrefløjen griber muligheden for at kalde medierne utroværdige, hvis dets historier ikke falder i deres smag," forklarer Morten Skovsgaard.

Læs hele artiklen på Altinget.dk (kræver abonnement).

 

Forrige artikel Hver syvende Twitter-profil er en robot Hver syvende Twitter-profil er en robot Næste artikel Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.