Ny tv-satsning med faktatjek på sundhedsområdet

Det nye Sundheds-TV med lægen Ida Donkin og Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet indgår samarbejde. Konference om sundhedskommunikation skyder satsningen i gang på tirsdag.

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet og det nye SundhedsTV indgår nu et samarbejde om at luge ud i junglen af misinformation og falske påstande på sundhedsområdet. Initiativet lanceres på tirsdag.

Samarbejdet indebærer, at TjekDet's faktatjekartikler kan blive suppleret med konkrete videoer, som giver gode råd og afliver de falske eller tvivlsomme historier.

SundhedsTV er ejet af kommunikationsbureauet Advice, der med web-tv-satsningen går nye veje.

Ida Donkin, der er læge og ph.d. og en del af initiativet 'Læger formidler', skal løbende være vært på videoerne produceret af SundhedsTV.

Artiklen fortsætter under billedet

SundhedsTV får læge Ida Donkin som vært. (Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix)

Videoerne skal hjælpe almindelige danskere til at blive bedre til at gennemskue misinformation på sundhedsområdet.

”År for år svarer danskerne i undersøgelser, som vi har medvirket til i Mandag Morgen, at de bliver mere og mere forvirrede over den sundhedsinformation, som de modtager, og vi præsenterer i forbindelse med lanceringen af det nye samarbejde endnu en analyse af problemet. Vi går faktisk rigtigt meget op i vores sundhed, men har svært ved at finde rundt i de kolossalt mange informationer, som vi møder ad alle mulige kanaler,” siger TjekDets chefredaktør, Lisbeth Knudsen.

Den nye satsning sparkes i gang med en konference om sundhedskommunikation tirsdag den 24. september.

Her er patienternes egne søgninger på nettet og generelle problemer med sundhedskommunikation på programmet. Hvordan kan vi formidle faglig information i øjenhøjde og samtidig gøre den tilgængelig dér, hvor borgere, patienter og pårørende i forvejen færdes? Hvordan kan vi luge ud i falske påstande og udokumenterede, dårlige råd? Det er nogle af spørgsmålene, der diskuteres på konferencen.

Du kan tilmelde dig konferencen her.

Forrige artikel Falsk konkurrence med biografbilletter rammer nu Kvickly Falsk konkurrence med biografbilletter rammer nu Kvickly Næste artikel Meny rammes nu også af falsk konkurrence med biografbilletter   Meny rammes nu også af falsk konkurrence med biografbilletter
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.