Nye regler om feriepenge: Se hvad det betyder for dig

Folketinget har vedtaget en ny ferielov. Den skal give feriefolket større fleksibilitet og sørge for, at nyuddannede får mulighed for at holde ferie i deres første års ansættelse. Om du er nyuddannet eller allerede i job, så se her, hvad den betyder for dig, når de nye regler er indfaset i 2020.

Foto: PixaBay

Folketingets partier er blevet enige om en ny ferielov. Den træder gradvist i kraft frem mod september 2020, og loven skal give arbejdende danskere større frihed i ferieplanlægningen og forbedre nyuddannedes muligheder for at holde betalt ferie fra starten af deres arbejdsliv.

Som det er i dag, kan du som nyuddannet risikere at skulle vente i over et år på at kunne holde betalt ferie. Det skyldes, at vi i dag bruger princippet om “forskudt ferie”, hvor man optjener feriepenge det første arbejdsår, som man så kan bruge det næste år.

For hver måneds fuldtidsarbejde optjenes 2,08 feriedage. På et år løber det op i fem ferieuger. Men det er ikke længden på ferien, de nye regler ændrer ved.

Det nye i ferieloven handler mest af alt om, hvornår du kan få feriepengene udbetalt.

Allerede i job eller stadig studerende?

Uanset, om du allerede er i fast arbejde, når den nye lov implementeres, eller om du lige nu studerer og i 2020 skal ud og have dit første job, så giver feriereglerne nye muligheder for at holde ferie.

Loven betyder blandt andet, at du ikke længere skal vente op til 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

At bruge sine feriedage bliver med andre ord mere fleksibelt.

Helt centralt i den nye aftale er dét, som politikerne bag kalder for princippet om “samtidighedsferie”. Oversat betyder det, at du fra september 2020 kan bruge dine feriepenge allerede måneden efter, du har tjent dem.

I dag er først muligt at få feriepengene udbetalt fra 1. maj året efter.

Er du studerende eller sigter mod at skulle i dit første job fra september 2020, så kan de nye regler få stor indflydelse på særligt dit første arbejdsår.

Eksempel: Første job fra 1. september

Lad os tage et par eksempler.

Vi begynder med den nuværende lovgivning. Hvis du for eksempel færdiggør din uddannelse om sommeren og starter i job 1. september, så vil du først have ret til betalt ferie fra 1. maj det efterfølgende år. Reglerne er sådan i dag, at du optjener feriepenge fra januar indtil nytårsaften.

I den nye lovgivning er Folketingets partier blevet enige om, at det skal være muligt at få udbetalt feriepenge med det samme, man har tjent dem. I forhold til eksemplet vil det betyde, at du allerede efter en måneds arbejde vil kunne få udbetalt de første to feriedage. Derudover ændres optjeningsperioden til at løbe fra september til august året efter.

Afholdelsesperioden, som dækker over den periode, du skal afholde dine ferie, går i den nye aftale fra september og frem til december året efter. Det vil sige 16 måneder frem.

Grafikken illustrerer, hvordan de nye regler giver større fleksibilitet for den nyuddannede. En nyansat fra den 1. september vil på den nuværende lov skulle vente otte måneder på at kunne holde betalt ferie. Som det ses i grafikken, betyder den nye aftale, at vedkommende vil kunne holde to dages betalt ferie i oktober måned.

Eksempel: Første job 1. januar

Næste eksempel. Bliver du færdig med din uddannelse i december og starter i job 1. januar, så skal du med den nuværende lovgivning vente hele 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

Man har i dette tilfælde ikke nået at spare ferie op, som man kan få udbetalt i maj. Og næste udbetalingsdag er først i maj året efter. Og det er især dette eksempel, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sammen med forligspartnerne fremhæver som motivation for den nye aftale.

I dette eksempel kan du med den nye lovgivning allerede få dine første to feriedage udbetalt fra februar - altså bare en måned efter, du er tiltrådt. Og antallet af feriedage til rådighed stiger løbende, som månederne går én for én.

Aftalen indfases frem mod september 2020. Undervejs vil der være overgangsperiode, som skal sikre, at arbejdsgiverne ikke pludseligt skal udbetale dobbelt så meget ferie, som de er vant til, fordi de to principper skal forenes. Læs mere om den her

Herunder kan du se en video, som Regeringen har produceret i anledning af den ny lovgivning. Du kan også læse mere om den nye ferielov eller se selve aftaleteksten her.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu