Nye regler om feriepenge: Se hvad det betyder for dig

Folketinget har vedtaget en ny ferielov. Den skal give feriefolket større fleksibilitet og sørge for, at nyuddannede får mulighed for at holde ferie i deres første års ansættelse. Om du er nyuddannet eller allerede i job, så se her, hvad den betyder for dig, når de nye regler er indfaset i 2020.

Folketingets partier er blevet enige om en ny ferielov. Den træder gradvist i kraft frem mod september 2020, og loven skal give arbejdende danskere større frihed i ferieplanlægningen og forbedre nyuddannedes muligheder for at holde betalt ferie fra starten af deres arbejdsliv.

Som det er i dag, kan du som nyuddannet risikere at skulle vente i over et år på at kunne holde betalt ferie. Det skyldes, at vi i dag bruger princippet om “forskudt ferie”, hvor man optjener feriepenge det første arbejdsår, som man så kan bruge det næste år.

For hver måneds fuldtidsarbejde optjenes 2,08 feriedage. På et år løber det op i fem ferieuger. Men det er ikke længden på ferien, de nye regler ændrer ved.

Det nye i ferieloven handler mest af alt om, hvornår du kan få feriepengene udbetalt.

Allerede i job eller stadig studerende?

Uanset, om du allerede er i fast arbejde, når den nye lov implementeres, eller om du lige nu studerer og i 2020 skal ud og have dit første job, så giver feriereglerne nye muligheder for at holde ferie.

Loven betyder blandt andet, at du ikke længere skal vente op til 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

At bruge sine feriedage bliver med andre ord mere fleksibelt.

Helt centralt i den nye aftale er dét, som politikerne bag kalder for princippet om “samtidighedsferie”. Oversat betyder det, at du fra september 2020 kan bruge dine feriepenge allerede måneden efter, du har tjent dem.

I dag er først muligt at få feriepengene udbetalt fra 1. maj året efter.

Er du studerende eller sigter mod at skulle i dit første job fra september 2020, så kan de nye regler få stor indflydelse på særligt dit første arbejdsår.

Eksempel: Første job fra 1. september

Lad os tage et par eksempler.

Vi begynder med den nuværende lovgivning. Hvis du for eksempel færdiggør din uddannelse om sommeren og starter i job 1. september, så vil du først have ret til betalt ferie fra 1. maj det efterfølgende år. Reglerne er sådan i dag, at du optjener feriepenge fra januar indtil nytårsaften.

I den nye lovgivning er Folketingets partier blevet enige om, at det skal være muligt at få udbetalt feriepenge med det samme, man har tjent dem. I forhold til eksemplet vil det betyde, at du allerede efter en måneds arbejde vil kunne få udbetalt de første to feriedage. Derudover ændres optjeningsperioden til at løbe fra september til august året efter.

Afholdelsesperioden, som dækker over den periode, du skal afholde dine ferie, går i den nye aftale fra september og frem til december året efter. Det vil sige 16 måneder frem.

Grafikken illustrerer, hvordan de nye regler giver større fleksibilitet for den nyuddannede. En nyansat fra den 1. september vil på den nuværende lov skulle vente otte måneder på at kunne holde betalt ferie. Som det ses i grafikken, betyder den nye aftale, at vedkommende vil kunne holde to dages betalt ferie i oktober måned.

Eksempel: Første job 1. januar

Næste eksempel. Bliver du færdig med din uddannelse i december og starter i job 1. januar, så skal du med den nuværende lovgivning vente hele 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

Man har i dette tilfælde ikke nået at spare ferie op, som man kan få udbetalt i maj. Og næste udbetalingsdag er først i maj året efter. Og det er især dette eksempel, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sammen med forligspartnerne fremhæver som motivation for den nye aftale.

I dette eksempel kan du med den nye lovgivning allerede få dine første to feriedage udbetalt fra februar - altså bare en måned efter, du er tiltrådt. Og antallet af feriedage til rådighed stiger løbende, som månederne går én for én.

Aftalen indfases frem mod september 2020. Undervejs vil der være overgangsperiode, som skal sikre, at arbejdsgiverne ikke pludseligt skal udbetale dobbelt så meget ferie, som de er vant til, fordi de to principper skal forenes. Læs mere om den her

Herunder kan du se en video, som Regeringen har produceret i anledning af den ny lovgivning. Du kan også læse mere om den nye ferielov eller se selve aftaleteksten her.

 

LÆS OGSÅ: Vi bestiller ferie, når vi er mest deprimerede?

LÆS OGSÅ: Betyder klimaforandringer palmer på danske strande?

LÆS OGSÅ: "Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej..."

LÆS OGSÅ: Alternativet klandrer regeringen for koldt og vindstille vejr

LÆS OGSÅ: Skattelettelser er mindre skadelige end offentligt forbrug

Forrige artikel Özlem Cekics fake news-anklage mod Pernille Vermund holder ikke Özlem Cekics fake news-anklage mod Pernille Vermund holder ikke Næste artikel Kan Troels Lund sige Helle Thorning udhulede landdistrikterne? Ja, hvis 9 arbejdspladser er en udhuling Kan Troels Lund sige Helle Thorning udhulede landdistrikterne? Ja, hvis 9 arbejdspladser er en udhuling
Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.