Nye regler om feriepenge: Se hvad det betyder for dig

Folketinget har vedtaget en ny ferielov. Den skal give feriefolket større fleksibilitet og sørge for, at nyuddannede får mulighed for at holde ferie i deres første års ansættelse. Om du er nyuddannet eller allerede i job, så se her, hvad den betyder for dig, når de nye regler er indfaset i 2020.

Folketingets partier er blevet enige om en ny ferielov. Den træder gradvist i kraft frem mod september 2020, og loven skal give arbejdende danskere større frihed i ferieplanlægningen og forbedre nyuddannedes muligheder for at holde betalt ferie fra starten af deres arbejdsliv.

Som det er i dag, kan du som nyuddannet risikere at skulle vente i over et år på at kunne holde betalt ferie. Det skyldes, at vi i dag bruger princippet om “forskudt ferie”, hvor man optjener feriepenge det første arbejdsår, som man så kan bruge det næste år.

For hver måneds fuldtidsarbejde optjenes 2,08 feriedage. På et år løber det op i fem ferieuger. Men det er ikke længden på ferien, de nye regler ændrer ved.

Det nye i ferieloven handler mest af alt om, hvornår du kan få feriepengene udbetalt.

Allerede i job eller stadig studerende?

Uanset, om du allerede er i fast arbejde, når den nye lov implementeres, eller om du lige nu studerer og i 2020 skal ud og have dit første job, så giver feriereglerne nye muligheder for at holde ferie.

Loven betyder blandt andet, at du ikke længere skal vente op til 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

At bruge sine feriedage bliver med andre ord mere fleksibelt.

Helt centralt i den nye aftale er dét, som politikerne bag kalder for princippet om “samtidighedsferie”. Oversat betyder det, at du fra september 2020 kan bruge dine feriepenge allerede måneden efter, du har tjent dem.

I dag er først muligt at få feriepengene udbetalt fra 1. maj året efter.

Er du studerende eller sigter mod at skulle i dit første job fra september 2020, så kan de nye regler få stor indflydelse på særligt dit første arbejdsår.

Eksempel: Første job fra 1. september

Lad os tage et par eksempler.

Vi begynder med den nuværende lovgivning. Hvis du for eksempel færdiggør din uddannelse om sommeren og starter i job 1. september, så vil du først have ret til betalt ferie fra 1. maj det efterfølgende år. Reglerne er sådan i dag, at du optjener feriepenge fra januar indtil nytårsaften.

I den nye lovgivning er Folketingets partier blevet enige om, at det skal være muligt at få udbetalt feriepenge med det samme, man har tjent dem. I forhold til eksemplet vil det betyde, at du allerede efter en måneds arbejde vil kunne få udbetalt de første to feriedage. Derudover ændres optjeningsperioden til at løbe fra september til august året efter.

Afholdelsesperioden, som dækker over den periode, du skal afholde dine ferie, går i den nye aftale fra september og frem til december året efter. Det vil sige 16 måneder frem.

Grafikken illustrerer, hvordan de nye regler giver større fleksibilitet for den nyuddannede. En nyansat fra den 1. september vil på den nuværende lov skulle vente otte måneder på at kunne holde betalt ferie. Som det ses i grafikken, betyder den nye aftale, at vedkommende vil kunne holde to dages betalt ferie i oktober måned.

Eksempel: Første job 1. januar

Næste eksempel. Bliver du færdig med din uddannelse i december og starter i job 1. januar, så skal du med den nuværende lovgivning vente hele 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

Man har i dette tilfælde ikke nået at spare ferie op, som man kan få udbetalt i maj. Og næste udbetalingsdag er først i maj året efter. Og det er især dette eksempel, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sammen med forligspartnerne fremhæver som motivation for den nye aftale.

I dette eksempel kan du med den nye lovgivning allerede få dine første to feriedage udbetalt fra februar - altså bare en måned efter, du er tiltrådt. Og antallet af feriedage til rådighed stiger løbende, som månederne går én for én.

Aftalen indfases frem mod september 2020. Undervejs vil der være overgangsperiode, som skal sikre, at arbejdsgiverne ikke pludseligt skal udbetale dobbelt så meget ferie, som de er vant til, fordi de to principper skal forenes. Læs mere om den her

Herunder kan du se en video, som Regeringen har produceret i anledning af den ny lovgivning. Du kan også læse mere om den nye ferielov eller se selve aftaleteksten her.

 

LÆS OGSÅ: Vi bestiller ferie, når vi er mest deprimerede?

LÆS OGSÅ: Betyder klimaforandringer palmer på danske strande?

LÆS OGSÅ: "Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej..."

LÆS OGSÅ: Alternativet klandrer regeringen for koldt og vindstille vejr

LÆS OGSÅ: Skattelettelser er mindre skadelige end offentligt forbrug

Forrige artikel Parlamentsmedlemmer vil styrke EUs kamp mod russisk propaganda Parlamentsmedlemmer vil styrke EUs kamp mod russisk propaganda Næste artikel Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage Facebook bekræfter: Dit nyheds-feed ændrer sig i disse dage
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.