Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker

Fra onsdag formiddag klokken 10 er det forbudt at samles mere end ti personer. Det gælder både ude og inde, proklamerede statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag aften. Desuden skal butikker, caféer, restauranter mv. holde lukket.

Onsdag formiddag træder nye tiltag for at bremse coronasmitten i kraft. På billedet ses en næsten tom plads ved Storkespringvandet midt i København.
Onsdag formiddag træder nye tiltag for at bremse coronasmitten i kraft. På billedet ses en næsten tom plads ved Storkespringvandet midt i København.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Kerrn-Jespersen

Fakta

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Tirsdag aften præsenterede regeringen to nye tiltag i kampen mod coronasmitten. Det er nu ikke længere tilladt at samles mange mennesker, og en række butikker og foreninger skal lukke.

"Fra i morgen klokken 10 vil det ikke længere være tilladt at samles mere end ti personer til offentlige arrangementer, begivenheder og aktiviteter. Det gælder indendørs og det gælder udendørs. Og jeg vil på det kraftigste opfordre til, at det også gør sig gældende hjemme i privaten. Det er ikke nu, man skal invitere til fødselsdagsarrangementer eller samle mange mennesker," lød den klare besked fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

Herefter annoncerede hun, at en række butikker, services og foreninger også skal holde lukket. Alle tiltag gælder frem til og med 30. marts og rammer blandt andet indendørs sports- og idrætsfaciliteter, fitnesscentre, solcentre, frisører, massører, tatovører og andre virksomheder, hvor der er meget tæt kontakt med kunder. De skal lukke ned for en periode med mindre de udfører sundhedsfaglig behandling.

Tiltaget omfatter også natklubber, diskoteker, barer, værtshuse og vandpibecafeer, tilføjede Mette Frederiksen.

Også storcentrene og butikker under fælles tag skal lukke. Dog er fødevarebutikker i centrene undtaget.

"Alle storcentre, overdækkede arkader og andre større shoppingsteder skal lukke. Det gælder dog ikke de dagligvarebutikker, hvor man i et storcenter går ind for at købe mad. Restauranter, cafeer og spisesteder skal lukke for gæster i en periode. Det vil stadig være muligt at levere take away. Og for dem, der kan det, vil det være en god måde at holde sin restaurant eller cafe åben," sagde hun.

På pressemødet understregede Mette Frederiksen, at de nye tiltag ikke får betydning for fødevarebutikker, vareleverancer eller steder, hvor man køber sin medicin. Til gengæld stilles stramme krav til de butikker, der fortsat må holde åbent.

"Vi skærper også kravene til butikkerne. Vi skal have plads nok, og alle kunder skal informeres. Kunder skal kunne vaske hænder og spritte af, og der skal være god afstand mellem mennesker - også i købssituationer. Det gælder indenfor, når man skal betale eller kigge på varer. Det gælder også udenfor, så der ikke pludselig er kødannelser der," sagde statsministeren. 

Hun lagde også op til, at det fortsat er tilladt at gå en tur, hvis man trænger til frisk luft - man skal bare huske at holde afstand, påpegede statsministeren.

På et pressemøde tidligere i dag forsikrede fødevareminister Mogens Jensen om, at der er rigeligt med forsyninger i de danske dagligvarebutikker.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu