Nyhedsvært skriver bog om falske nyheder

Erkan Özden er en af de DR-værter, der i det seneste års tid har undervist børn og unge i at forholde sig kritisk til, hvad de ser og hører på især de sociale medier. Han har nu samlet op på sine erfaringer i en ny e-bog.

 


I det seneste års tid har vært på TV-Avisen Erkan Özden haft travlt med at undervise skoleelever i 8., 9. og 10. klasser i blandt andet kildekritik, troværdighed og falske nyheder. Fokus har især været at udstyre børn og unge med redskaber til, hvordan de kan forholde sig kritisk til det, de ser og læser på for eksempel Snapchat og Facebook. Tv-værten har nu samlet op på sine erfaringer i en e-bog.

Bogen giver i et let forståeligt sprog gode råd til, hvordan man bedst opdager falske nyheder - både på sociale medier og internettet generelt. Men læserne får også et dybere indblik i, hvad der egentlig karakteriserer falske nyheder, og hvilken effekt de kan have på den offentlige debat.

Her finder du Erkan Özdens nye bog

Erkan Özden giver også eksempler på falske nyheder, der har præget mediebilledet og den offentlige debat i både Danmark og udlandet.

Inspirationen til bogen har Erkan Özden hentet i sit arbejde for projektet ”I sandhedens tjeneste”, der er et samarbejde mellem forskellige redaktioner i DR. Projektet er et gratis tilbud til skoler, og foreløbig har omkring 30.000 elever i grundskoler og gymnasier gjort brug af tilbuddet ved blandt andet at deltage i 40 workshops om kildekritisk sans, journalistiske arbejdsmetoder og arbejdsprocesser. Dertil har eleverne været igennem en blanding af praktiske øvelser, hvor de selv har skulle lave nyheder og på den måde fået indblik i, hvor nemt det kan være at manipulere med tekst, lyd og billeder og dermed blive snydt af falske nyheder.

Erkan Özden har arbejdet i DR siden 2003, hvor han blandt andet har været vært på programmet DR2 Udland og korrespondent for DR i Washington. I 2014 blev han vært på TV-Avisen.

Bogen ”Falske nyheder” er på 15 sider og kan hentes gratis på DR-værtens egen hjemmeside.

 

Forrige artikel Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet Næste artikel Guide: Sådan faktatjekker du politikerne Guide: Sådan faktatjekker du politikerne
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.