Nyhedsvært skriver bog om falske nyheder

Erkan Özden er en af de DR-værter, der i det seneste års tid har undervist børn og unge i at forholde sig kritisk til, hvad de ser og hører på især de sociale medier. Han har nu samlet op på sine erfaringer i en ny e-bog.

 


I det seneste års tid har vært på TV-Avisen Erkan Özden haft travlt med at undervise skoleelever i 8., 9. og 10. klasser i blandt andet kildekritik, troværdighed og falske nyheder. Fokus har især været at udstyre børn og unge med redskaber til, hvordan de kan forholde sig kritisk til det, de ser og læser på for eksempel Snapchat og Facebook. Tv-værten har nu samlet op på sine erfaringer i en e-bog.

Bogen giver i et let forståeligt sprog gode råd til, hvordan man bedst opdager falske nyheder - både på sociale medier og internettet generelt. Men læserne får også et dybere indblik i, hvad der egentlig karakteriserer falske nyheder, og hvilken effekt de kan have på den offentlige debat.

Her finder du Erkan Özdens nye bog

Erkan Özden giver også eksempler på falske nyheder, der har præget mediebilledet og den offentlige debat i både Danmark og udlandet.

Inspirationen til bogen har Erkan Özden hentet i sit arbejde for projektet ”I sandhedens tjeneste”, der er et samarbejde mellem forskellige redaktioner i DR. Projektet er et gratis tilbud til skoler, og foreløbig har omkring 30.000 elever i grundskoler og gymnasier gjort brug af tilbuddet ved blandt andet at deltage i 40 workshops om kildekritisk sans, journalistiske arbejdsmetoder og arbejdsprocesser. Dertil har eleverne været igennem en blanding af praktiske øvelser, hvor de selv har skulle lave nyheder og på den måde fået indblik i, hvor nemt det kan være at manipulere med tekst, lyd og billeder og dermed blive snydt af falske nyheder.

Erkan Özden har arbejdet i DR siden 2003, hvor han blandt andet har været vært på programmet DR2 Udland og korrespondent for DR i Washington. I 2014 blev han vært på TV-Avisen.

Bogen ”Falske nyheder” er på 15 sider og kan hentes gratis på DR-værtens egen hjemmeside.

 

Forrige artikel Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet Næste artikel Guide: Sådan faktatjekker du politikerne Guide: Sådan faktatjekker du politikerne
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.