Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Jakob Kudsk SkofferMartin Breindahl KruseRasmus Kerrn-Jespersen

Fakta

"Mysteriet om sygdommen fibromyalgi er løst. Smerten kommer fra sensoriske nerver i håndfladen"

Kilde: Netmediet Apost.com


Det er ikke rigtigt, at mysteriet om sygdommen er løst. Årsagen til sygdommen skal ikke findes i håndfladerne, men i centralnervesystemet og hjernen. Man kan godt - delvist - behandle konsekvenserne af fibromyalgi, men man kan ikke fjerne årsagen, for lægerne kender den ikke endnu. 

“Fibromyalgi-mysteriet er løst”. 

Sådan lyder overskriften på en lidt for opløftende nyhed fra netmediet apost.com. Ifølge artiklen er det nu opklaret, hvad der forårsager fibromyalgi - og at årsagen ikke skal findes i hjernen, som forskere hidtil har troet. Sygdommen skyldes derimod nervefibre i hånden, som både regulerer blodomløbet og oplevelsen af smerte, hedder det blandt andet i artiklen.  

Artiklen fra apost.com er nået vidt og bredt ud på sociale medier. Den seneste måned er den for eksempel blevet delt omkring 8000 gange på Facebook. Og det er langtfra første gang, at internetmedier fortæller den gode nyhed, der kan spores helt tilbage til 2013.  

Desværre er det opløftende budskab om årsagen til den mystiske sygdom ikke korrekt. Det fortæller eksperter fra både Danmark og USA, som TjekDet har talt med. 

Fakta

Over 100.000 danskere lider af sygdommen

Fibromyalgi hører ifølge Sundhedsstyrelsen under betegnelsen 'funktionelle lidelser', der er fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen, men som man efter undersøgelser af patienten ikke kan forklare.

Fibromyalgi, der er mest udbredt blandt kvinder, er kendetegnet ved kroniske og uforklarlige smerter i muskler og led, søvnforstyrrelse og udtalt træthed. Og ifølge Sundhedsstyrelsen lider mere end 100.000 danskere af sygdommen.

Der er altså god grund til at have fokus på, hvad forskningen siger om sygdommen. Og apost.com's artikel henviser da også til et studie fra 2013, hvor 24 kvinder med fibromyalgi blev sammenlignet med 23 raske kvinder. Forskerne fandt frem til, at de syge kvinder havde flere af én type nervefibre, der regulerer blodomløbet, inde i håndfladen. Og det er på den baggrund, at apost.com og andre netmedier konstaterer, at årsagen til sygdommen er fundet. 

Men den konklusion er helt hen i vejret. Det siger Daniel Clauw, der er professor ved University of Michigan, hvor han forsker i netop fibromyalgi. 

“Der er absolut ingen evidens for, at ændringer i blodomløbet i de små blodkar i hånden - eller generelle ændringerne i blodomløbet i resten af kroppen – forårsager eller bidrager til fibromyalgi-symptomer,” skriver professoren i en e-mail til TjekDet. 

Årsagen til fibromyalgi skal ifølge Daniel Clauw findes i hjernen og ikke i håndfladerne.  

“Det er veletableret, at fibromyalgi er en sygdom i hjernen, og studiets resultater ændrer ikke på det,” skriver han. 

Vi kan behandle konsekvenserne, men ikke fjerne årsagen 

Og Henning Bliddal, der er professor og institutchef for Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, hvor der forskes i fibromyalgi, er enig. Man kan ikke konkludere noget om årsagen til fibromyalgi på baggrund af det konkrete studie af de 24 kvinder med sygdommen, fastslår han. 

“Det her studie er meget lille, og der er flere problemer, hvis man forsøger at generalisere ud fra det. Ud fra lidt over 20 personer generaliserer man til et verdensomspændende og helt enormt stort problem og siger, at nu har man løst gåden. Det er simpelthen ikke rigtigt,” siger Henning Bliddal og fortsætter:

"Årsagen til fibromyalgi skal findes i centralnervesystemet og dermed i hjernen."

At fibromyalgi er en sygdom i centralnervesystemet og hjernen, er Henning Bliddals kollega Kirstine Amris enig i. Hun er overlæge på Frederiksberg Hospital med ansvar for behandlingen af fibromyalgipatienter. Også hun understreger, at hverken forskerne eller lægerne endnu har løst gåden om sygdommen. 

“Man kan ikke gøre patienter med fibromyalgi raske. Vi kan behandle konsekvenserne af sygdommen. Men vi kan ikke fjerne årsagen, for vi kender den ikke,” siger hun. 

Behandlingen af konsekvenserne af fibromyalgi er en bred pallette af indsatser, der blandt andet dækker over fysisk træning, psykologhjælp, sociale indsatser og smertelindring. 

TjekDet kontakter også Frank Rice, der er en af forskerne bag det studie, som apost.com henviser til. Frank Rice er præsident og chefforsker i Intidyn, der står bag studiet. Intidyn er en virksomhed, der udvikler - og sælger - behandlingsmuligheder til blandt andet patienter med fibromyalgi.

I en mail skriver han, at det er uheldigt, at medier fortolker studiet forkert. Han mener nemlig også, at der er brug for mere forskning inden for feltet. 

Hos Dansk Fibromyalgi-Forening ryster man på hovedet over de mange artikler, der fortæller, at fibromyalgi skyldes nervefibre i håndfladen.  

“Den historie er en gammel kending, og den er efterhånden fremme flere gange om året. Og det er jo synd for de mennesker, der går rundt med et håb om, at der er en løsning for dem,” siger Charlotte Donna Kristensen, der er sundhedspolitisk konsulent hos Dansk Fibromyalgi-Forening. 

Dansk Fibromyalgi-Forening har tidligere skrevet om den forkerte nyhed på sin hjemmeside

Artiklen er fjernet

Artiklerne på apost.com findes på over 40 forskellige sprog, og samlet set har mediet flere millioner følgere – den engelske version alene har mere end 3,5 millioner følgere. Indholdet på de forskellige sider er stort set identisk - bortset fra at sproget er ændret - og der er ofte ikke kildehenvisninger eller navne på de personer, der har skrevet artiklerne. De danske artikler er skrevet på et gebrokkent dansk med både stavefejl og grammatiske fejl. 

Nederst på apost.com's hjemmeside kan man læse en ansvarsfraskrivelse, hvoraf det fremgår, at formålet med alt indhold på hjemmesiden er sjov og underholdning. Mediet tilføjer i øvrigt, at deres indhold ikke kan fungere som erstatning for et besøg hos lægen, og at læserens helbred er vigtigt for dem.

Da vi undersøger, hvem der ejer hjemmesidens www-adresse, finder vi frem til selskabet Social Sweethearts, der er indregistreret i Tyskland.  

Da TjekDet kontakter Social Sweethearts, fortæller de i en mail, at de vil finde ud af, hvordan artiklen med de forkerte oplysninger havnede på hjemmesiden.

"Tak for at bringe dette til vores opmærksomhed. Artiklen er skrevet af en ekstern journalist, og vi vil undersøge problemet grundigt. Vi har fjernet artiklen, og vil offentliggøre en opdatering eller rettelse snarest muligt," skriver Social Sweethearts. 

Hverken den danske version eller versionen på andre sprog er nu tilgængelig på apost.com.

LÆS OGSÅ: Nej, 'el-allergi' er ikke en anerkendt sygdom

LÆS OGSÅ: Du lever ikke længere ved at leve dovent, men det gør sneglen til gengæld

LÆS OGSÅ: Ro på! Du dør ikke tidligere ved at sove meget

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu