OL 2016: Danmark klarede sig både rigtig godt og lidt skidt

Danmark blev 5., 6., 18., 23., 28. og 34. bedste nation ved OL i Rio. Alt efter, hvordan man vender, drejer og vrider tallene.

Den danske medaljehøst ved de olympiske lege 2016 blev den bedste i 68 år. Da finalen i herrehåndbold blev fløjtet af søndag aften (dansk tid), kunne det danske hold rejse hjem med i alt 15 medaljer - to guldmedaljer, seks af sølv og syv af bronze. På den officielle OL-rangliste giver det Danmark en placering som nr. 28 af 87 lande, der nåede sejrsskamlen ved de forskellige OL-discipliner. Over 200 lande stillede med atleter ved årets lege.

De fleste medier herhjemme har opgjort det danske resultat efter den olympiske komités rangliste, der tager udgangspunkt i det mest ædle metal, nemlig guldet. Først rangeres efter, hvor mange guldmedaljer et land har fået. Dernæst rangeres efter højeste antal sølvmedaljer og til sidst antallet af bronze. Danmark og Sverige har vundet lige mange guld- og sølvmedaljer - henholdsvis to og seks - men de danske atleter opnåede dobbelt så mange bronzemedaljer som Sverige, og dermed løber Danmark af med sejren som den mest vindende nation i Norden.

Men man kan opgøre OL-resultaterne på mange måder. Ser vi først på det faktiske antal medaljer, bliver det danske resultat endnu mere imponerende. Med en samlet medaljehøst på de 15 havner Danmark på en 18. plads, som vi deler med Ungarn, mens svenskerne indtager en delt 22. plads. Top fem domineres af USA, Storbritannien, Kina, Rusland og Tyskland på den officielle OL-liste. Det samme gør sig gældende, når vi rangerer efter totale antal medaljer - bortset fra, at kineserne forviser briterne fra andenpladsen.

Amerikanerne kan glæde sig over at holde godt fast på førstepladsen uanset medaljemetallet. Landet er den mest vindende nation i ranglisterne, der fordeler de tre typer af medaljer.

LÆS OGSÅ: Den olympiske opskrift på ny vækst

Indbyggertal vender alt på hovedet

Men situationen ændrer sig nærmest dramatisk, når vi opgør medaljefordelingen i forhold til befolkningernes størrelse i de enkelte lande. Her forudsætter vi, at jo mindre den potentielle talentpulje er i et land, jo mere imponerende er det, at det lykkedes et land at vinde medaljer. Og her opnår Danmark pludselig en femte plads og bliver dermed den suverænt bedste nation i Europa.

Hele tre ø-samfund indtager de tre første pladser på ranglisten, nemlig henholdsvis Grenada, Bahamas og Jamaica. Og med et befolkningsantal på 320 mio. rykker USA fra førstepladsen til en 43. plads.

Ser vi alene på guldmedaljerne i forhold til antallet af indbyggere, bliver den bedste nation Taiwan efterfulgt af Italien og Hviderusland.

En vægtet medaljehøst kan være mere fair

Bortset fra den olympiske komités egen opgørelse, har vi indtil videre baseret ranglisterne herover på baggrund af det faktiske antal medaljer, som de enkelte nationer har kunne slæbe med hjem fra årets OL. Men strengt taget er det ikke i den olympiske ånd overhovedet at lave "nationernes hitliste." Ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal var briterne blandt de første, der udarbejdede en rangliste efter OL i London i 1908. Det skete efter en vægtet medaljefordeling, hvor en guldmedalje gav flest point, mens sølv og bronze gav færre.

Den britiske rangliste var ikke uden problemer. Arrangørerne frasorterede nemlig også atleter, som stillede op for mere end ét land, hvilket var tilladt dengang. Dermed skvattede nogle lande ned ad ranglisten, og 1908-listen endte meget bekvemt med at erklære Storbritannien som den helt store vinder af legene.

LÆS OGSÅ: Mads Lebech: At leve smart er at leve godt

I 1924 opdaterede den olympiske komité det olympiske charter med en hensigtserklæring om, at hverken Den Internationale Olympiske Komité (IOC) eller de nationale komitéer skulle udarbejde ranglister. I stedet skulle det være en ære overhovedet at deltage - og vinde - medaljer. Hvad IOC ikke selv ville gøre, gjorde dog alle andre. De enkelte lande lavede ranglister, der ligefrem blev et hidsigt element i nationers slagsmål under den Kolde Krig. Nu gjaldt det om at lave en opgørelse, der bragte ens egen nation helt i front.

I 1992 valgte IOC dog selv at bryde med det element af den olympiske ånd og begyndte at udarbejde en rangliste. Det satte dog ikke en stopper for de enkelte landes kreative udføjelser med ranglister baseret på forskellige regnemetoder.

En måde at vægte medaljerne på, er ved at bruge et 4-2-1-pointsystem, det vil sige en guldmedalje giver fire point, en medalje af sølv udløser to point, mens bronze "kun" giver ét point. Ved at vægte medaljerne kan man få en - måske - mere fair rangering.

Den vægtede metode ændrer ikke noget i top fem, men Danmark får sig nu en ny placering, nemlig som nr. 23. En placering vi i øvrigt deler med Uzbekistan.

Når vi stiller det vægtede resultat i forhold til indbyggertal, er Danmark stadig med helt i toppen, nemlig på sjettepladsen, mens de øvrige nordiske lande nu ryger meget længere ned af ranglisten.

Landenes hitliste i nationaløkonomisk perspektiv

Skal en atlet klare sig godt, skal der penge i kassen. Det giver atleten ro til at koncentrere sig om sin træning - uden samtidig at skulle passe et 8-til-16-job for at skaffe penge til dagen og vejen. Men der er bestemt undtagelser fra den regel.

Hvis vi stiller de enkelte nationers økonomi i forhold til medaljehøst - og dermed forudsætter, at det er en imponerende bedrift at vinde medaljer, hvis et land har en lille nationaløkonomi - dukker der nye nationer op i toppen. Grenada og Jamaica holder sig på de første pladser, mens for eksempel Kenya og Fiji rykker op i top fem.

I den vægtede rangliste over det totale antal medaljer ligger Nordkorea på en delt 33. plads og målt i forhold til indbyggertal endnu længere nede. Men nordkoreanernes svære økonomiske situation (målt i BNP) trækker landet helt op på en syvende plads.

Det danske BNP sender os ned på en 33. plads, mens den ellers førende nation, USA, må bide i det sure æble og nøjes med en 65. plads.

Forsøger vi at bruge 4-2-1-pointsystemet i forhold til de enkelte nationers antal deltagere, tegner sig et nyt billede. Tadjikistan indtager topplaceringen, mens amerikanerne vender tilbage til toppen af listen og lægger sig på andenpladsen. I princippet er der altså mange amerikanske deltagere, der vinder medaljer. Med til den historie hører dog, at en del af den amerikanske medaljestatistik trækkes fremad af atleter, der vinder flere medaljer. Svømmeren Michael Phelps havde for eksempel endnu et godt OL. Han kunne rejse hjem med hele seks medaljer om halsen - fem af guld og en af sølv.

Næste artikel Uffe Elbæk forsimpler jobtab til robotter Uffe Elbæk forsimpler jobtab til robotter
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.