“Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage

Kræftens Bekæmpelse markerer ikke en overlevet kræft dag, og facebookbrugere har vidt forskellige opfattelser af, hvornår mærkedagen skal fejres. 

“I dag er overlevet kræft dag... kopier og indsæt dette til din status for at vise støtte, respekt og kærlighed.” 

Flere brugere  Facebook deler det smukke budskab med hjerter i regnbuens farver og opfordringer til at videredele teksten.  

Men selvom de mange facebookbrugere hver især taler om én bestemt mærkedag, lægger de ikke deres opslag op på samme dag. Én bruger har kopieret og delt teksten den 9. juni 2016, én den 19. oktober 2017, én den 26. februar 2017 og andre facebookbrugere har delt den på en række andre datoer. Der er angiveligt flere holdninger til, hvornår det er “overlevet kræft dag.” 

Men Danmarks største sygdomsbekæmpende organisation, Kræftens Bekæmpelse, kender ikke umiddelbart til en mærkedag, som skulle hedde “overlevet kræft dag.” Derfor kan de heller ikke sige noget om, hvilken dag brugerne burde dele opslaget. 

“Den eneste internationale mærkedag, som Kræftens Bekæmpelse som organisation markerer, er World Cancer Day den 4. februar,” skriver presse- og kommunikationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse Arne Notkin i en mail.  

Og så holder organisationen en række forskellige arrangementer i forbindelse med kampagner: for eksempel “lyserød lørdag”, som sætter fokus på brystkræft, og “slå et slag for kuglerne”, som sætter fokus på kræft hos mænd. De arrangementer bliver holdt på forskellige datoer hvert år.  

Flere mærkedage for kræft i USA 

Tager vi et smut over Atlanten, er det midlertidigt ikke svært at finde mærkedage for kræft.  

Én af de mærkedage, som amerikanske medier og Det Hvide Hus skriver om, er netop National Cancer Survivors Day, som lægger sig meget op ad det, man på dansk kunne kalde en “overlevet kræft dag”.  

Ifølge deres hjemmeside bliver den mærkedag fejret hvert år den første søndag i juni. I år blev den 32 udgave altså fejret søndag den 2. juni. 

På National Cancer Survivors Days hjemmeside beskriver de begivenheden således: 

"Det er en FEJRING af dem, der har overlevet, en INSPIRATION for de nyligt diagnosticerede, en fælles OPBAKNING til familier, og en måde at RÆKKE UD til samfundet."

I USA fejrer de “National Cancer Survivors Day"

2016: 5. juni

2017: 4. juni

2018: 3. juni

2019: 2. juni

2020: 7. juni

2021: 6. juni

I år var 32. gang, de afholdte mærkedagen

Kilde: NCSD

Forrige artikel Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner Næste artikel Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.