“Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage

Kræftens Bekæmpelse markerer ikke en overlevet kræft dag, og facebookbrugere har vidt forskellige opfattelser af, hvornår mærkedagen skal fejres. 

“I dag er overlevet kræft dag... kopier og indsæt dette til din status for at vise støtte, respekt og kærlighed.” 

Flere brugere  Facebook deler det smukke budskab med hjerter i regnbuens farver og opfordringer til at videredele teksten.  

Men selvom de mange facebookbrugere hver især taler om én bestemt mærkedag, lægger de ikke deres opslag op på samme dag. Én bruger har kopieret og delt teksten den 9. juni 2016, én den 19. oktober 2017, én den 26. februar 2017 og andre facebookbrugere har delt den på en række andre datoer. Der er angiveligt flere holdninger til, hvornår det er “overlevet kræft dag.” 

Men Danmarks største sygdomsbekæmpende organisation, Kræftens Bekæmpelse, kender ikke umiddelbart til en mærkedag, som skulle hedde “overlevet kræft dag.” Derfor kan de heller ikke sige noget om, hvilken dag brugerne burde dele opslaget. 

“Den eneste internationale mærkedag, som Kræftens Bekæmpelse som organisation markerer, er World Cancer Day den 4. februar,” skriver presse- og kommunikationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse Arne Notkin i en mail.  

Og så holder organisationen en række forskellige arrangementer i forbindelse med kampagner: for eksempel “lyserød lørdag”, som sætter fokus på brystkræft, og “slå et slag for kuglerne”, som sætter fokus på kræft hos mænd. De arrangementer bliver holdt på forskellige datoer hvert år.  

Flere mærkedage for kræft i USA 

Tager vi et smut over Atlanten, er det midlertidigt ikke svært at finde mærkedage for kræft.  

Én af de mærkedage, som amerikanske medier og Det Hvide Hus skriver om, er netop National Cancer Survivors Day, som lægger sig meget op ad det, man på dansk kunne kalde en “overlevet kræft dag”.  

Ifølge deres hjemmeside bliver den mærkedag fejret hvert år den første søndag i juni. I år blev den 32 udgave altså fejret søndag den 2. juni. 

På National Cancer Survivors Days hjemmeside beskriver de begivenheden således: 

"Det er en FEJRING af dem, der har overlevet, en INSPIRATION for de nyligt diagnosticerede, en fælles OPBAKNING til familier, og en måde at RÆKKE UD til samfundet."

I USA fejrer de “National Cancer Survivors Day"

2016: 5. juni

2017: 4. juni

2018: 3. juni

2019: 2. juni

2020: 7. juni

2021: 6. juni

I år var 32. gang, de afholdte mærkedagen

Kilde: NCSD

Forrige artikel Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner Nej, du kan ikke få Tom Cruise-look for 150 kroner Næste artikel Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.