“Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage

Kræftens Bekæmpelse markerer ikke en overlevet kræft dag, og facebookbrugere har vidt forskellige opfattelser af, hvornår mærkedagen skal fejres. 

“I dag er overlevet kræft dag... kopier og indsæt dette til din status for at vise støtte, respekt og kærlighed.” 

Flere brugere  Facebook deler det smukke budskab med hjerter i regnbuens farver og opfordringer til at videredele teksten.  

Men selvom de mange facebookbrugere hver især taler om én bestemt mærkedag, lægger de ikke deres opslag op på samme dag. Én bruger har kopieret og delt teksten den 9. juni 2016, én den 19. oktober 2017, én den 26. februar 2017 og andre facebookbrugere har delt den på en række andre datoer. Der er angiveligt flere holdninger til, hvornår det er “overlevet kræft dag.” 

Men Danmarks største sygdomsbekæmpende organisation, Kræftens Bekæmpelse, kender ikke umiddelbart til en mærkedag, som skulle hedde “overlevet kræft dag.” Derfor kan de heller ikke sige noget om, hvilken dag brugerne burde dele opslaget. 

“Den eneste internationale mærkedag, som Kræftens Bekæmpelse som organisation markerer, er World Cancer Day den 4. februar,” skriver presse- og kommunikationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse Arne Notkin i en mail.  

Og så holder organisationen en række forskellige arrangementer i forbindelse med kampagner: for eksempel “lyserød lørdag”, som sætter fokus på brystkræft, og “slå et slag for kuglerne”, som sætter fokus på kræft hos mænd. De arrangementer bliver holdt på forskellige datoer hvert år.  

Flere mærkedage for kræft i USA 

Tager vi et smut over Atlanten, er det midlertidigt ikke svært at finde mærkedage for kræft.  

Én af de mærkedage, som amerikanske medier og Det Hvide Hus skriver om, er netop National Cancer Survivors Day, som lægger sig meget op ad det, man på dansk kunne kalde en “overlevet kræft dag”.  

Ifølge deres hjemmeside bliver den mærkedag fejret hvert år den første søndag i juni. I år blev den 32 udgave altså fejret søndag den 2. juni. 

På National Cancer Survivors Days hjemmeside beskriver de begivenheden således: 

"Det er en FEJRING af dem, der har overlevet, en INSPIRATION for de nyligt diagnosticerede, en fælles OPBAKNING til familier, og en måde at RÆKKE UD til samfundet."

I USA fejrer de “National Cancer Survivors Day"

2016: 5. juni

2017: 4. juni

2018: 3. juni

2019: 2. juni

2020: 7. juni

2021: 6. juni

I år var 32. gang, de afholdte mærkedagen

Kilde: NCSD

Forrige artikel En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma Næste artikel Venstre og udlændinge dominerede valgkampen på Facebook Venstre og udlændinge dominerede valgkampen på Facebook
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.