Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder

Overalt blæses der til kamp mod falske nyheder. Men måske er problemet mindre, end vi gør det til, forklarer professor i et interview med Politiken.

Udfordringen med falske nyheder er efterhånden blevet en fast del af nyhedsbilledet. Senest efter at det kom frem, at falske russiske Facebook-profiler har brugt tusindvis af dollars på at sprede misinformation under den amerikanske valgkamp. Det forstærkede hos mange frygten for, at de falske nyheder var med til at påvirke valgets udfald.

Men måske er problemet mindre, end man gør det til. Det fortæller Rasmus Kleis Nielsen, professor i politisk kommunikation ved Oxford University i et interview med dagbladet Politiken.

“Man skal passe på med at tale om et stort problem. Der er en afgørende forskel på, om folk har set en annonce én gang op til valget, eller om russiske annoncer har været en meget stor del af den information, de har fået. Og det ved vi stadig ikke rigtig. Ud fra den bedste evidens, jeg kan se, er der tale om et begrænset antal amerikanere, som har været meget engagerede i indholdet, mens der er væsentligt flere amerikanere, der kun indimellem har set en smule,” siger han.

Det sociale medier bliver ikke kun anklaget for at facilitere spredningen af falske nyheder. Der findes nemlig en udbredt frygt for, at sociale medier fungerer som såkaldte ekkokamre. Altså steder, hvor brugerne kun ser og hører udsagn, der stemmer overens med det, man mener i forvejen, og hvor man derfor ikke bliver udfordret på sine holdninger. Men den frygt skyder Rasmus Kleis Nielsen også i jorden.

“For de fleste brugere sker der det modsatte af, hvad mange frygter. Folk får flere nyheder og flere nyheder fra forskellige kilder og af forskellig politisk observans via sociale medier og lignende platforme, end de gør uden,” siger han til Politiken.

Det var også hovedpointerne i et studie, som Rasmus Kleis Nielsen skrev sammen med forskeren Richard Fletcher tilbage i september, og som vi også beskrev her på TjekDet.

Også herhjemme er der fokus på de falske nyheder. I juni foreslog Radikale Venstre at bruge 10 millioner kroner på at bekæmpe falske nyheder, mens Danmarks Radio siden 2015 har undervist folkeskoleelever i kildekritik og falske nyheder.

Forrige artikel En tur med S-toget lægger otte år til levetiden En tur med S-toget lægger otte år til levetiden Næste artikel Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret
De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.