Pakistanske cricketfans beskyldes for at fejre politidrab i Paris

En britisk politiker var godt forarget, da han i weekenden delte en video på Twitter, der, ifølge politikeren, viser muslimer, der fejrer drabet på en fransk politimand i fredags. Men videoen er syv år gammel - og menneskemængden jubler over noget helt andet.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


Formanden for det britiske indvandrerkritiske højrefløjsparti Britain First, Paul Golding, delte den 21. april en video på Twitter, hvor man ifølge ham ser ”en mængde af ’moderate’ muslimer i London fejre terrorangrebet i Paris”.

Paul Golding henviser til skudepisoden i Paris den 20. april, hvor en 39-årig franskmand skød og dræbte en politibetjent.

Men videoen viser slet ikke det, som Paul Golding hævder, og har intet med islam eller terrorisme at gøre, skriver den britiske tv-station Channel 4 i et faktatjek.

golding

Og det bliver faktisk ret tydeligt, når man ser videoen, hvor man dog i første omgang godt kan foranlediges til at tro, at der vitterlig er tale om ekstremister, der synger og danser. Men flere forhold i videoen peger dog på, at der ikke er tale om en terrorhyldest.

Man ser ingen flag, bannere eller tilråb med religiøse budskaber, der kan antyde opbakning til terrorangrebet eller for eksempel Islamisk Stat. Derimod ses det pakistanske flag, mens der råbes ”Pakistan”. Hvorfor nu det? Fordi videoen rent faktisk viser glade cricketfans, der fejrer Pakistans sejr over Sri Lanka i en cricketkamp, der fandt sted i år 2009.

Videoen ligger på YouTube, og tjekker man baggrundsoplysningerne, der følger videoen på streamingtjenesten, fremgår det, at der er tale om pakistanere, der fejrer sejren i et cricketmesterskab. Det fremgår også, at videoen er lagt på YouTube den 22. juni 2009.

Det er i øvrigt ikke første gang, at den samme video bliver sat i forbindelse med skudepisoder. Videoen fik omkring en halv mio. visninger efter et andet skudangreb i Paris i november 2015. Ved det angreb blev 130 mennesker dræbt, og videoen blev også dengang beskyldt for at vise muslimer, der jublede på gaderne i London over det terrorangrebet.

Paul Golding har i øvrigt siden slettet sit opslag på Twitter.

 

Forrige artikel Vi kan både være det mest ulige og mest lige folk i verden Vi kan både være det mest ulige og mest lige folk i verden Næste artikel Minister har to modsatrettede forklaringer på effekten af lavere arveafgift Minister har to modsatrettede forklaringer på effekten af lavere arveafgift
Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.