Pas på, hvad du deler: Facebookopslag advarer mod forkert mand

På sociale medier advares der om corona-tricktyverier, og nogle af dem er begået af en afbilledet mand, er påstanden. Men billedet stammer fra en efterlysning i sommeren 2019.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Et facebookopslag med en advarsel om coronarelaterede tricktyverier bliver flittigt delt blandt danskerne i øjeblikket. Teksten beskriver, hvordan tyve udgiver sig for at være hjemmeplejen eller folk fra sundhedsmyndighederne, der skal vise de ældre, hvordan man bruger håndsprit.

På et af de meget delte opslag er der et billede af en mand, som ifølge teksten skulle stå bag nogle af tyverierne.

”Kig rigtig godt efter for det her er blot en af de mange tricktyverier som er blevet lavet mod de ældre og svage i samfundet,” står der i opslaget om billedet.

Det er bare ikke rigtigt, at billedet stammer fra et 'corona-relateret' tricktyveri, men derimod fra et almindeligt indbrud i privat hjem i sommeren 2019. 

Artiklen fortsætter under billedet

Manden på billedet er efterlyst for et indbrud i sommeren 2019. Beskrivelserne af tricktyverier under coronakrisen svarer heller ikke til, hvad manden blev efterlyst for. Alene denne udgave af opslaget med tekst og billede har fået over tretusinde delinger. Inkluderer man videredelinger af de tretusinde delinger, når vi op på i alt 8.500 delinger. Mandens ansigt er sløret, da politiet selv har fjernet billedet fra sin efterlysning. (Foto: Skærmbillede fra Facebook). 

Eftersøgt for nordjysk indbrud

Billedet, som rigtigt nok kommer fra politiet, er et overvågningsfoto, men det stammer fra en en efterlysning af to mænd hos Nordjyllands Politi helt tilbage i juli 2019. Og politiet har siden fjernet billedet fra sin hjemmeside.

”Sagen handler ikke om corona-relaterede tricktyverier, men om formodede indbrudstyve,” skriver presseansvarlig ved Nordjyllands Politi i et mailsvar til TjekDet.

Den nordjyske sag er fortsat uopklaret, så det kan ikke fuldstændig udelukkes, at manden kan have taget del i tricktyverier, men der står i efterlysningen fra 2019, at politiet mistænker, at de to mænd, som ”politiet har efterforsket ganske massivt mod”, er ”omrejsende kriminelle fra Østeuropa”.

Vigtigt at tænke sig om

Generelt er det en positiv ting, at folk bruger de sociale medier til at advare mod eksempelvis tricktyverier, men man skal være opmærksom, forklarer Christian Brinck:

”Vi vil gerne understrege, at internettet jo også er et ’arkiv’ med ældre materiale, hvorfor man skal udvise sund fornuft og ikke nødvendigvis dele alt, herunder særligt ikke billedmateriale.”

Politiet har en række gode råd til at undgå at blive snydt af tricktyve
  • Få sikkerhed for, at de personer, der ringer på døren, er dem, de udgiver sig for at være. Bed om legitimation. Tjek eventuelt med kommune eller andre myndigheder på deres hovednummer, om det er korrekt, at personerne har et ærinde på adressen.
  • Lad for en sikkerheds skyld ikke værdigenstande, kontanter m.m. ligge frit fremme eller i nærheden af indgangsdøren.
  • Benyt din dørspion, før du åbner hoveddøren, og brug eventuelt en sikkerhedskæde.
  • Oplys aldrig NemID-oplysning m.m., hvis du bliver kontaktet telefonisk. De oplysninger vil politi, kommune m.m. aldrig bede om via telefonen.

Kilde: Politi.dk

Tricktyve har været på spil

Nordjyllands Politi kender i øvrigt ikke til, at der skulle være specielle corona-tricktyverier i gang i deres område. 

”Vi har på nuværende tidspunkt ikke set en særlig tendens til berigelsesintentioner foranlediget af corona-situationen, men vi monitorerer området hver eneste dag,” skriver Christian Brinck. 

Det har man til gengæld set både i Nordsjælland, hvor politiet advarer mod netop denne form for tyverier, og i Sakskøbing på Lolland, hvor en kvinde udgav sig for at være sygeplejerske.

Også i Sønderjylland har tricktyve været på spil, men her blev de gennemskuet af en kvindelig pensionist. 

Allerede i forrige uge advarede Rigspolitiet også mod tricktyve, der udnytter corona-situationen til at skaffe sig adgang til folks hjem. 

Det har ikke været muligt at finde ud af, hvordan billedet fra 2019 er blevet kædet sammen med den nyere advarsel om tricktyve.

Forrige artikel DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop Næste artikel Drikker danskerne virkelig mere alkohol i coronatiden? Drikker danskerne virkelig mere alkohol i coronatiden?
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.