Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Daniel Greneaa Hansen

“For nylig er bølgerne på de sociale medier gået højt efter en pensionist mistede sit ekstra job efter to timer! Hans historie blev skrevet af hans barnebarn, er blevet delt tusindvis af gange og har udløst en storm på internettet.”

Sådan lyder indledningen til en artikel, der blev delt den 9. juni på den danske side DelDette.dk.

Den kuriøse historie går på, at den ældre man ikke kunne affinde sig med det rolige pensionistliv og derfor søgte et job i supermarkedskæden Walmart, så han kunne være i kontakt med mennesker.

Men kun to timer efter sin ansættelse blev den ældre mand angiveligt fyret, fordi han spørger en kvinde, om hendes to børn er tvillinger. Kvinden svarede nej og spørger, om manden er blind eller dum, fordi hendes børn tydeligvis ikke har samme alder. Hertil svarer den ældre mand:

“Jeg er hverken blind eller dum frue. Men det er svært for mig at tro på, at nogen gik i seng med Dem mere end én gang. Hav en god dag, og tak, fordi De valgte Walmart.”

Og det var altså den spydige joke, der angiveligt kostede manden jobbet i den amerikanske supermarkedskæde.

Men historien har med al sandsynlighed ikke hold i virkeligheden. For faktisk startede historien selv som en joke.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er DelDettes opslag på Facebook med den spøjse historie om den ældre mand, der blev fyret to timer efter ansættelsen. Selvom historien er komisk, tyder alt på, at den ikke har rod i virkeligheden. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

En gammel kending

Det er langt fra første gang, at den specielle historie om den spydige, ældre mand bliver delt.

I 2017 blev en næsten identisk historie delt af det svenske clickbaitmedie Newsner. Dengang undersøgte det tidligere svenske faktjekmedie Viralgranskeren historien, hvor de hurtigt fandt frem til, at den spøjse fortælling har været på lidt af en rundrejse.

For fire år siden blev den delt som en joke på det sociale medie Reddit under underkategorien jokes, som indleder sin beskrivelse sådan her:

“Den sjoveste underkategori på reddit. Hundredvis af jokes bliver lagt op hver dag”.

Artiklen fortsætter under billedet

Fakta

Fakta
Her bliver historien fortalt af en bruger på Reddit for fire år siden. (Foto: Skærmbillede fra Reddit)

Men faktisk er den fiktive historie muligvis endnu ældre. En næsten identisk artikel kan spores helt tilbage til 2009. Her skriver personen bag historien endda, at han har fået den fortalt af en ven, hvormed historien altså kan være endnu ældre.

Det er desuden et mysterium, hvordan den ældre mand i DelDettes artikel pludselig er blevet til nogens bedstefar. I de ældre opslag på Reddit, i artiklen fra 2009 og i Newsners version af historien, bliver manden ikke beskrevet som bedstefar, men blot som “den ældre mand” eller “pensionisten”.

På baggrund af Viralgranskerens faktatjek ændrede Newsner dengang sin artikel og angav netmediet Elitereaders som kilde.

TjekDet har spurgt redaktionen bag DelDette.dk, om de vil ændre deres artikel, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu