Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Politiet gider tilsyneladende ikke beskæftige sig med indbrudssager, tordner danskere på Facebook i et opslag fra Politiet. Modelfoto.
Politiet gider tilsyneladende ikke beskæftige sig med indbrudssager, tordner danskere på Facebook i et opslag fra Politiet. Modelfoto.Foto: Lars Rievers/Ritzau Scanpix
Daniel Greneaa Hansen

"På 10 år er antallet af indbrud faldet markant. En målrettet indsats og et omfattende fokus på, hvordan man sikrer sit hjem, sommerhus og virksomhed mod indbrudstyve, har ført til, at langt færre danskere i dag bliver udsat for indbrud".

Det er den glædelige nyhed, som Politiet deler på sin facebookside den 13. september. Opslaget er suppleret med en figur, der viser, at antallet af indbrud i perioden 2011-2018 er faldet med hele 41 procent, hvilket burde være positiv læsning for politiets 305.000 facebookfølgere.

Men det går helt modsat. Rigtig mange af de i skrivende stund 245, der har kommenteret forslaget, køber ikke politiets graf og tallene bag.

Men selvom politiets tal egentlig er gode nok, er der god grund til at være kritisk over for selve grafen. Det sidste vender vi tilbage til.

Artiklen fortsætter under billedet
Skærmbillede af Politiets opslag fra 13. september 2019 på Facebook. Grafen viser, at antallet af anmeldelser af indbrud er faldet med 41 procent i perioden 2008-2018

Er der færre indbrud eller bare færre anmeldelser?

Brugerne tordner specielt med spørgsmålet: Er der reelt færre indbrud, eller er tallene blot et udtryk for, at færre orker at anmelde det til politiet, når der har været ubudne gæster?

Kommentarsporet vidner om, at politiet tilsyneladende ikke gider beskæftige sig med indbrudssager, og at det nok er den egentlige grund til det lavere antal anmeldelser, lyder kritikken i opslaget. Men det er der slet ikke noget, der peger på, forklarer eksperter til TjekDet.

“Såvel politiets tal som offerundersøgelserne peger i retning af, at der de senere år er sket et reelt fald i indbrudstyverier i beboelser,” fortæller Flemming Balvig, der er professor emeritus ved Det Juridiske Institut på Københavns Universitet.

Brugerspørgsmål #1

De offerundersøgelser, som Flemming Balvig henviser til, udgives årligt af Justitsministeriet og kortlægger omfanget af kriminalitet i Danmark - herunder hvor tilbøjelige danskerne er til at anmelde indbrud. Og her er der altså ingen tegn på en faldende tendens.

Hele 97 procent af dem, der bliver udsat for indbrud, anmeldte det nemlig til politiet i 2018 ifølge den nyeste undersøgelse. Tallet var det samme i 2014.

Forklaringen på, hvorfor næsten alle indbrud anmeldes til politiet, skyldes sandsynligvis et krav fra forsikringsselskaberne.

“Så snart der bliver stjålet noget af en vis værdi, så vil det typisk blive anmeldt, hvis man har en forsikring, fordi det er en forudsætning for at få udbetalt en erstatning,” siger Lars Holmberg, som forsker i kriminologi ved Københavns Universitet.

Meget få indbrud opklares

Flere facebookbrugere efterlyser også tal på, hvor mange indbrud der egentlig opklares. De tal oplyser politiet nemlig ikke i deres opslag.

Brugerspørgsmål #2

For at svare på spørgsmål, har TjekDet fået aktindsigt i Rigspolitiets tal over, hvor ofte der rejses sigtelser for indbrud, og hvor mange indbrudssager der bliver opklaret. 

Man skal her være opmærksom på, at de sigtelser, der er rejst, og de sager, der er opklaret, ikke nødvendigvis indgår i samme år. Tidspunkterne for indbrud, sigtelse og eventuel opklaring, kan være forskellige fra hinanden.

Det er også væsentligt at bemærke, at sigtelser siger ikke noget om, hvorvidt en person, der anklages for at have begået et indbrud, rent faktisk også ender med at blive dømt skyldig.

Artiklen fortsætter under grafikken

Antal anmeldelser: Antal anmeldte indbrud
Antal sager, hvor der er rejst sigtelse: Antal anmeldelser, der har ført til minimum én sigtelse
Antal opklaringer: Anmeldelser med minimum én fældende afgørelse (dom)
Bemærk: Tallene er dynamiske. Det betyder, at tallene kan svinge lidt op og ned, fordi politiet løbende går tilbage og tiden og justerer tallene. Derfor kan tallene variere en smule, fra de tal der indgår i politiets graf på Facebook.

En hurtig gennemgang viser, at kun omkring fem procent af indbruddene i Danmark bliver opklaret. Det svarer til, at der kun fældes dom i én ud af tyve indbrudssager.

Og det tal er for lavt, erkendte politiet tidligere i år, da DR præsenterede en opklaringsprocent for perioden 2011-2018 på 5,2 procent. Derfor satser politiet i dag da også på at rådgive danskerne om, hvordan de sikrer sig mod indbrud.

“Vi så gerne, at der blev opklaret flere indbrud, men det allervigtigste for os er, at der er færre indbrud i Danmark. Og derfor har vi også flyttet vores organisation fra at være hændelsesstyret og reaktiv til i langt højere grad at være forebyggende og proaktiv, så vi kan undgå, at der kommer indbrud,” lød det dengang fra vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter til DR.

Fortsat mange danske indbrud trods fald

Selvom antallet af indbrud er faldet støt siden 2009, er Danmark fortsat blandt de EU-lande, der oplever det største antal indbrud per indbygger.

Artiklen fortsætter under grafikken

Eurostats tal skal tages med forbehold. De enkelte EU-lande kan nemlig have forskellige måder at registrere antallet af indbrud på, hvilket umiddelbart gør det svært at sammenligne tallene. Men at Danmark ligger i toppen, er der ingen tvivl om.

En af årsagerne til det høje antal af indbrud i danske hjem er sandsynligvis vores boligtyper og den måde, vi har indrettet os på. I Danmark er der nemlig relativt mange parcelhuse og villaer, hvor tyvene kan arbejde i ly af høje hække og i sikker afstand fra naboens udsyn. Det giver indbrudstyvene bedre betingelser for at udføre deres lyssky aktiviteter i ro og mag

“Risikoen for indbrud er langt større i huse end i lejligheder. Så hvis man har relativt mange huse i et land, så kan det være en del af forklaringen,” fortæller Peter Kruize, der har forsket i Danmarks høje antal indbrud sammenlignet med andre EU-lande, til TjekDet.

Og den forklaring er det tætteste, vi kommer på en overordnet forklaring på det høje antal indbrud.

Forklaringen på det høje indbrudsniveau skifter nemlig, alt efter hvilket land vi sammenligner os med, forklarer Peter Kruize og henviser til sin undersøgelse.

I Tyskland opklares flere indbrudssager, og det sandsynligvis en af årsagerne til, at de oplever færre indbrud. Simpelthen fordi at et højere opklaringsniveau betyder, at færre tyve tager chancen og begår et indbrud.

Ser vi mod England og Wales, kan det lavere antal indbrud forklares med et lavere antal østeuropæiske tyvebander. De to lande er nemlig ikke en del af Schengensamarbejdet, der er et samarbejde mellem en række europæiske lande med det formål at skabe et fælles område uden indre grænser. Danmark er medlem af samarbejdet, mens England og Wales står uden for. Og de to lande har ikke oplevet en lige så stor tilstrømning af tyvebanderne, som vi har i Danmark.

Undersøgelsen afkræfter desuden myten om, at danskerne oplever flere indbrud, fordi vi skulle have flere værdier i hjemmet som dyre smykker og designermøbler. Men det er der ikke noget belæg for at tro, lyder det i undersøgelsen.

Politiets graf er “visuelt bedrag”

Vender vi blikket tilbage på politiets graf, er det ikke kun tallene i grafen, der anfægtes. Flere brugere anklager politiet for at fifle med grafens måde at præsentere tallene på.

Brugerspørgsmål #3

Og der er faktisk noget om snakken. Kresten Roland Johansen, der underviser i statistik og metode på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er nemlig enig i lige netop den kritik. Han henviser til, at man bør starte y-aksen med et nul.

“Der er noget visuelt bedrag her. Hvis det skal passe i forhold til y-aksen, så bør grafen være fladere. Det kommer til at se ud, som om der er sket et større fald, end tilfældet er,” forklarer Kresten Roland Johansen til TjekDet.

Desuden undrer han sig over, hvorfor politiet fremstiller tallene på en mere dramatisk måde, når der i forvejen er tale om et stort fald på omkring 41 procent.

“Tallene viser jo noget, der fra politiets side er værd at fortælle. Og man behøver ikke lave en grafik, der skarpvinkler det. Det virker unødvendigt,” siger Kresten Roland Johansen.

“Grafen er lavet med et glimt i øjet”

Da TjekDet kontakter politiet for at få svar på, om politiet er enig med Kresten Roland Johansen i, at grafen er unødvendig dramatisk, har de ikke meget tilovers for kritikken.

“Nej, jeg synes ikke, vi har lavet den for at dramatisere. Det er klart, at det er en forenkling, når man ikke viser alle årene og alle tallene. Formålet var at gøre det nemt at danne sig et billede af, at der i dag er markant færre indbrud end tidligere,” siger Thomas Kristensen, der er pressechef for Rigspolitiet.

Thomas Kristensen forklarer, at grafen er lavet med et glimt i øjet, og hvis man har lyst, kan man finde alle tallene på Rigspolitiets hjemmeside.

For overskuelighedens skyld har vi lavet en graf med de samme tal, som bruges i Rigspolitiets graf. Vi sætter, som Kresten Roland Johansen anbefaler, y-aksen til nul. Se den nedenfor. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu