Fup og fakta ved Trumps seneste pressemøde

Under sit seneste pressemøde torsdag fremsatte den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump, atter en række påstande, som flere faktatjekmedier satte sig for at undersøge. Her er et indblik i nogle påstandene.

 


“Det er alt sammen falske nyheder,” fastslog den amerikanske præsident Donald Trump under et pressemøde i går, da han kommenterede mediernes dækning af hans præsidentperiode, siden han tiltrådte den 20. januar i år.

Amerikanske medier har givet sig selv overarbejde ved at faktatjekke adskillige påstande, som den nyvalgte præsident har fremsat – både før og efter, at han satte sig i kontorstolen i det ovale værelse i den amerikanske præsidentbolig, Det Hvide Hus. Også gårsdagens pressemøde er blevet vendt og drejet af flere amerikanske medier. Det gælder blandt andet politifact.com og factcheck.org.

Trumps valgmandssejr er ikke den største siden Reagan

Vælgerne i de enkelte delstater stemmer ved et amerikansk præsidentvalg ikke direkte på præsidentkandidaterne, men derimod på lokale repræsentanter – kaldet valgmænd. Dem er der 538 af, og de stemmer til sidst direkte på kandidaterne på vegne af vælgerne. Trump hævdede på pressemødet, at hans valgsejr blevet båret i hus med en rekordhøj valgmandssejr.

”Vi fik 306, fordi folk (amerikanerne, red.) kom ud og stemte, som det ikke er set tidligere. Sådan er det bare,” sagde Donald Trump og slog fast, at han fik den største valgmandssejr siden den tidligere præsident Ronald Reagan.

Men det er ikke korrekt. For det første fik Trump ikke 306 valgmandsstemmer, men derimod 304, hvilket svarer til 56,5 pct. af samtlige stemmer. Det er en mindre andel af valgmandsstemmerne end tidligere præsidenter. George H. W. Bush, der var præsident fra 1989 til 1993, fik 426 af stemmerne, Bill Clinton fik 370 i 1992 og 379, da han blev genvalgt i 1996. Og Barack Obama fik 365 i 2008 og 332, da han blev genvalgt i 2012. Altså, har hele fem præsidenter fået højere andel end Trump siden Ronald Reagan, der fik 489 i 1980 og blev genvalgt med 525 stemmer i 1984.

Lokal domstol er ikke den mest underkendte

Donald Trump kritiserede også domstolsafgørelsen, der suspenderede præsidentens indrejseforbud rettet mod indbyggere i syv overvejende muslimske lande. Det var en dommer ved den såkaldte 9. Circuit domstol, der satte forbuddet ud af kraft. Der er 11 såkaldte circuit-domstole, der typisk behandler sager, der har rod i en retskreds, der kan dække over flere delstater. På pressemødet hævdede præsidenten, at netop den 9. domstol har rekorden i domme, der er blevet omstødt af højere retsinstanser.

”Jeg har har hørt 80 pct. (af sagerne, red.). Jeg har svært ved at tro på det, det er bare et nummer, jeg har hørt, at de får omstødt 80 pct. af dommene,” sagde Donald Trump.

Ifølge politifact.com er tallet ikke langt fra virkeligheden. I perioden 2010 til 2015 har en højere instans omgjort 79 pct. af den 9. delstatsdomstols afgørelser. Men der er dog ikke tale om en rekord, som Trump hævder. Inden for samme periode har den 6. delstatsdomstol fået omstødt 87 pct. af afgørelserne, mens det samme gælder for 85 pct. af sagerne ved den 11. domstol.

Befolkningen tror mindre på medierne end politikkerne

Ved pressemøde kritiserede præsidenten også medierne i skarpe vendinger, som han mener er fyldt med falske nyheder om ham. Han hævdede blandt andet, at amerikanerne mener, at medierne er mindre troværdige end politikerne i den amerikanske kongres. Det forholder sig dog formodentlig lige omvendt, hvis man ser på tre forskellige undersøgelser, der har undersøgt udviklingen over en længere periode. I to af undersøgelserne vurderer 40 pct. af de adspurgte, at medierne er utroværdige, mens 50 pct. mener, at kongrespolitikerne er upålidelige.

Politifact konkluderer i sit faktatjek, at Trump har en pointe, når det kommer til mediernes ringe troværdighed, selv om undersøgelser har vist, at politikerne i Washington vurderes at have lavere troværdighed.

Trump: Aktiemarkedet er fyldt med optimisme

Trump siger, at han vil skabe flere job, og tilføjede, at aktiemarkedet viser en positiv udvikling, hvad angår fremtidens forretningsmuligheder.

”Aktiemarkedet har nået et rekordhøjt niveau, som I ved. Og der har været en enorm bølge af optimisme,” sagde han på pressemødet.

Også det må Trump siges at have ret i. Tre af de store aktieindekser har nu fem dage i træk lukket på, hvad der godt kan kaldes ”et rekord højt niveau”. Ifølge eksperter skyldes det dog ikke nødvendigvis præsidentens politik.

Hillary Clinton gav Rusland 20 pct. af USAs uran

Trump mener, at han har et bedre udgangspunkt for samarbejde med Rusland, end Hillary Clinton ville have haft.

”Hillary Clinton gav Rusland 20 pct. af vores uran. I ved godt, hvad uran er, ikke?,” sagde Donald Trump på pressemødet til de fremmødte journalister.

Det er ikke første gang, at han fremsætter den påstand. Han referer til det faktum, at Ruslands agentur for atomenergi købte sig til kontrol over en uran-virksomhed, der blandt andet ejer miner i flere amerikanske delstater. Virksomheden sidder på 20 pct. af USAs uran-kapacitet. Clinton var udenrigsminister i den periode, hvor det russiske agentur købte sig ind i virksomheden, men hun havde dog hverken beføjelserne til at kunne godkende eller afvise handlen. Man kan derfor ikke sige, at Clinton "gav" Rusland uranen.

Trump afviser at hans valgkampagne havde forbindelser til Rusland

Præsidenten afviste igen, at hans kampagnerådgivere under præsidentvalget havde forbindelser til den russiske efterretningstjeneste.

Påstanden er blevet fremsat af avisen New York Times. Men om det er sandt, mener politifact.com, ikke kan afgøres, da New York Times artikel byggede på anonyme kilder.

Afviser at have gjort forretninger i Rusland

”Jeg ejer ikke noget i Rusland. Jeg har ingen lån i Rusland. Jeg har ingen forretningsaftaler i Rusland,” lød det fra Donald Trump.

Mens politifact.com mener, at der rigtignok ikke er håndfaste beviser for, at Trump har lavet forretninger i Rusland, henviser mediet dog til, at hans søn, Donald Trump Jr., tidligere har udtalt, at ”en ikke uvæsentlig del af vores aktiver relaterer til Rusland".

Trumps forhold til Putin

På pressemøde forsøgte ministeren at lægge afstand til eventuelle relationer til den russiske regering.

”Jeg har ikke noget at gøre med Rusland. Jeg har ikke lavet et telefonopkald til Rusland i årevis. Jeg har ikke samtaler med personer fra Rusland. Ikke fordi jeg ikke vil. Jeg har bare ikke nogen at tale med. Jeg har talt med Putin to gange. Han ringede til mig i forbindelse med valget. Det har jeg allerede tidligere fortalt. Og han ringede til mig i forbindelse med min indsættelse som præsident.”

Men Trump har tidligere givet udtryk for, at han har haft tæt kontakt til Putin. I 2013 sagde han til den amerikanske tv-station, at han havde samtaler med Putin, og at Putin ”er meget interesseret i, hvad vi gør her i dag”.

Så mindst én fra Rusland har han selv kontaktet inden for de senere år.

Vælger en positiv måling

Trump omtalte på mødet en meningsmåling, der slår fast, at præsidentens troværdighed nyder opbakning fra 55 pct. af amerikanerne. Målingen er udarbejdet af analyseinstituttet Rasmussen. Det skal dog nævnes, at ti andre lignende målinger har vist opbakning fra alt mellem 39 pct. og 48 pct. af amerikanerne.

Læs flere tjek af påstande, som Donald Trump fremsatte under pressemøde, hos politifact.com her og factcheck.org her.

 

Forrige artikel Bliver kun bachelorer ramt af uddannelsesloftet? Bliver kun bachelorer ramt af uddannelsesloftet? Næste artikel Fup og fakta om Trumps svenske hændelse
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet Østrig ret i, at landets domstole kan straffe en kvinde for at kalde profeten Muhammed for pædofil. Et knæfald for islamister, lyder det fra islamkritikere. Men den udlægning er fuldstændig misforstået, siger forskere. 

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.