Pressechef kalder store danske medier for nyttige idioter

Partiet Alternativets pressechef anklager flere danske medier for ukritisk at viderebringe regeringens påstand om, at EU har erklæret den danske PSO-afgift for ulovlig.

 


Pressenævnet skal tage stilling til en ret usædvanlig klage over, at landets største medier viderebragte fejlagtig påstand om den omstridte PSO-afgift, skriver Jyllands-Posten.

Det er Alternativets pressechef, Magnus Haslebo, der er skuffet over, at medierne ikke har forholdt sig kritisk til regeringens udmelding om, at PSO-afgiften skulle afskaffes i sin nuværende form, fordi Europa-Kommissionen har fundet den traktatstridig.

Men som DR’s Detektor for nylig dokumenterede, så har EU-kommissionen aldrig konkluderet, at PSO-afgiften var ulovlig og skulle afskaffes.

“Nej, der har ikke været rejst nogen sag. Kommissionen har ikke erklæret, at PSO-afgiften er ulovlig. Danmark skulle sikre, at afgiften ikke diskriminerede udenlandske virksomheder,” sagde Ricardo Cardoso, talsmand for Europa-Kommissionen til Detektor.

Men det er dog rigtig nok, at Europa-Kommissionen har sat spørgsmålstegn ved den danske model, fordi også udenlandske leverandører af strøm har været pålagt afgiften. Men de har samtidig ikke haft mulighed for at få andel i midlerne til at investere i miljøvenlige løsninger, ligesom de danske virksomheder har kunnet.

“De har udelukkende rejst tvivl, om den her ordnings traktatmæssighed. De har ikke klokkeklart gået ind og sagt, at det her anser vi for traktatstridigt, og hvis I ikke retter ind, så får i en sag på halsen,” sagde Bent Ole Gram Mortensen, professor i erhvervsreguleringsret, herunder især energi- og miljøret på Syddansk Universitet, til Detektor.

Magnus Haslebo, der er uddannet journalist, har indgivet klage til Pressenævnet over i alt 56 artikler, fordelt på flere af de store danske medier, nemlig Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Information, Børsen, Ritzau, DR og TV2. I alle artiklerne fremgår det, at EU skulle have afgjort, at PSO-ordningen var enten ulovlig, ugyldig, traktatstridig eller underkendt af EU.

"Lige i denne her sag er en stor del af medierne desværre kommet til at fremstå som nyttige idioter for at få afskaffet PSO-afgiften." siger Magnus Haslebo til Jyllands-Posten.

Læs hele historien på Jyllands-Postens hjemmeside her.

 

 


 

Forrige artikel Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant Næste artikel Hillary Clinton advarer mod en epidemi af falske nyheder Hillary Clinton advarer mod en epidemi af falske nyheder
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet Østrig ret i, at landets domstole kan straffe en kvinde for at kalde profeten Muhammed for pædofil. Et knæfald for islamister, lyder det fra islamkritikere. Men den udlægning er fuldstændig misforstået, siger forskere. 

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.