EU har ikke tvunget Danmark til at afskaffe PSO-afgiften

DR-programmet Detektor har faktatjekket, om Europa-Kommissionen faktisk har erklæret den danske PSO-afgift for ulovlig, som regeringen påstår.

 


Fakta

Regeringen har igen og igen gjort det klart, at det var nødvendigt at afskaffe den såkaldte PSO-afgift, fordi den var i strid med EU’s regler.

PSO (Public Service Obligation)-afgiften bliver opkrævet via elregningen og pengene sendt videre til initiativer, der skulle sikre miljøvenlig elproduktion. Men er PSO-afgiften blevet underkendt af EU, som flere af regeringens ministre har sagt? Det er en påstand, som Detektor har udsat for et faktatjek.

Og Europa-Kommissionen afviser, at de har erklæret den danske afgift for ulovlig.

"Nej, der har ikke været rejst nogen sag. Kommissionen har ikke erklæret, at PSO-afgiften er ulovlig. Danmark skulle sikre, at afgiften ikke diskriminerede udenlandske virksomheder," siger Ricardo Cardoso, talsmand for Europa-Kommissionen.

Men det er dog rigtig nok, at Europa-Kommissionen har sat spørgsmålstegn ved den danske model, fordi også udenlandske leverandører af strøm har været pålagt afgiften. Men de har samtidig ikke haft mulighed for at få andel i midlerne til at investere i miljøvenlige løsninger, ligesom de danske virksomheder har kunnet.

"De har udelukkende rejst tvivl, om den her ordnings traktatmæssighed. De har ikke klokkeklart gået ind og sagt, at det her anser vi for traktatstridigt, og hvis I ikke retter ind, så får i en sag på halsen," siger Bent Ole Gram Mortensen, professor i erhvervsreguleringsret, herunder især energi- og miljøret på Syddansk Universitet, til Detektor.

Se hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Bliver bilejerne brandbeskattet? Bliver bilejerne brandbeskattet? Næste artikel Er den danske offentlige sektor den største i verden? Er den danske offentlige sektor den største i verden?
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.